Το LesvosPost.com από τις 26/11/17 είχε αποκαλύψει για την επέκταση της Μοριας... Αλλά δεν μας πίστευαν...

Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Group) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Όταν με στοιχεία, και ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, αδιάψευστα,  παρουσιάζαμε την σκληρή αλήθεια σχετικά με την επέκταση της Μοριας και την εγκατάσταση των οικίσκων όχι για αυτούς που μένουν σε σκηνές αλλά για νέους μετανάστες.. μας έλεγαν φασίστες…. Και μάλιστα ο Δήμαρχος Λέσβου είχε δηλώσει ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη γι αυτά που γράφουμε.

Τώρα μετά και τις χθεσινές αποκαλυπτικές δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ Μουζαλα τι έχετε να πείτε; Που είναι ο Δήμαρχος Λέσβου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου;

Το LesvosPost.com από τις 26 Νοεμβρίου 2017 είχε αποκαλύψει τα σχέδια Μουζαλα και κυβέρνησης… (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Όπως είχε αποκαλύψει το lesvospost.com στις 26 Νοεμβρίου η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση και την άμεση μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια σε άλλες (κλειστές) δομές της ενδοχώρας (όπως πρότεινε ο δήμαρχος Λέσβου), αφού φροντίζει την…αποψίλωση των δομών αυτών (μεταφορά 65 οικίσκων από δομή στα Γιάννενα στο ΚΥΤ Μόριας και αποξήλωση αερολεβήτων από τη δομή Κορδελιό-Σόφτεξ σε ΚΥΤ των νησιών ανατολικού αιγαίου) και την ενίσχυση-επέκταση της Μόριας (κατασκευή βάσεων για την εγκατάσταση των 65 οικίσκων). (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)Αναλυτικά οι χθεσινές δηλώσεις Μουζαλα:

Για ακόμα μια φορά ο κος Μουζαλας ζει στον κόσμο του και δεν θέλει να δει την πραγματικότητα που βιώνει η Λέσβος το τελευταίο διάστημα

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και στους λόγους για τους οποίους υπέβαλε αίτηση ακύρωσης στη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό αναφέρθηκε ο Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. 

Α. Παπαχελάς: Όταν βλέπω τη Μόρια και το τι γίνεται εκεί πέρα, υποθέτω ότι ένας άνθρωπος με τη δική σας ιστορία, πρέπει να νιώθει μια ντροπή γι’ αυτό που αντικρίζει, έτσι δεν είναι;

Γ. Μουζάλας: Εγώ θα σας έλεγα ότι ένας άνθρωπος με τη δική μου ευαισθησία νιώθει μια μεγαλύτερη ευθύνη, και με το δικό μου παρελθόν. Ανάλογα επίσης, πότε βλέπετε… μέχρι 20 Αυγούστου, η Μόρια δεν ήταν αυτό που βλέπετε. Από 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Μεταφέραμε από τα νησιά, το τελευταίο τρίμηνο νομίζω, 7.000 ανθρώπους. Ήρθανε κι άλλοι, κι έρχονται κι άλλοι. Τι θέλω να σας πω με αυτό; Ότι, το έχω πει επανειλημμένα: Δεν υπάρχει ένα ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο, μια μπαγκέτα μαγική που κουνάει τα πράγματα. Η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή.

Α. Παπαχελάς: Υπάρχει όμως μία θεωρία, ή μια κριτική που λέει ότι το κρατάτε έτσι επίτηδες για να δυσφημίσετε τον προορισμό, να το πω έτσι, να μην έρθουν άλλοι;

Γ. Μουζάλας: Είναι κακόβουλη, και κατά την άποψή μου εξυπηρετεί ιδεολογήματα και μία αντιπολίτευση από τα Αριστερά. Είναι έξω από την προσωπική μου λογική, είναι έξω από τη λογική της Κυβέρνησης, και είναι έξω αν θέλετε και από τη ζωή μου. Εάν ήταν αυτό δε θα είχαμε «φτύσει αίμα» να φτιάξουμε καλή τη Μόρια. Να σας πω κάτι. Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και ξανά μανά θα την ξαναφτιάχνουμε. Υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας στη μετανάστευση, η ροή. Θα ήταν πολύ απλό να πει κάποιος, «εντάξει, φτιάξτε 100.000 θέσεις φιλοξενίας, να είσαστε έτοιμοι». Δεν το λέει κανείς ούτε κι εγώ. Είναι λάθος.

Α. Παπαχελάς: Στη Μόρια θα έχουμε άλλους νεκρούς;

Γ. Μουζάλας: Είναι μία ερώτηση που έγινε και μετά παραποιήθηκε η απάντησή μου πάρα πολύ. Εγώ δήλωσα, και ελπίζω να μην παίξει πάλι, όχι από εσάς αλλά από άλλους, ότι ο Μουζάλας δεν θέλει να απαντήσει, ότι το μόνο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην έχουμε νεκρούς. Θα ήθελα όμως να σας πω και το εξής: Γιατί θεωρείται φυσικό και δεν θαυμάζεται, συγχωρέστε μου τη λέξη, ότι μέσα σε 1,5 εκατομμύριο που πέρασαν από τη χώρα μας, δεν είχαμε επιδημίες, δεν είχαμε αρρώστιες, δεν είχαμε παρά ελάχιστους θανάτους που να οφείλονται σε συνθήκες, και που της Μόριας, κατά πάσα πιθανότητα οφείλονταν στις συνθήκες. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό μέσα στη μετανάστευση. Εάν δηλαδή δει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα, δεν απαλύνεται ο πόνος μου για τους θανάτους, γιατρός είμαι, είναι απέραντος. Εγώ είμαι και γυναικολόγος. Δίνουμε 20 ώρες μάχη για να γεννήσει μια γυναίκα, δεν κάθομαι απέναντι στο θάνατο περιφρονητικά. Αλλά είναι αυτό το χαρακτηριστικό της περιόδου, ή το χαρακτηριστικό της περιόδου, η μοναδική αν θέλετε πρωτιά, είναι ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, 60.000 άνθρωποι, είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Α. Παπαχελάς: Ο Ερντογάν πιστεύετε το χρησιμοποίησε ή το χρησιμοποιεί ακόμη σαν όπλο ή μοχλό πίεσης είτε απέναντι στην Ευρώπη είτε απέναντι στην Ελλάδα;

Γ. Μουζάλας: Κύριε Παπαχελά, επιτρέψτε μου σαν υπουργός μίας κυβέρνησης να σας πω ότι εμείς απαιτούμε από τον κ. Ερντογάν όπως και απαιτούμε από την Ε.Ε. να εφαρμόσουν τη δική τους συμφωνία. Ο καθένας να ανταποκριθεί σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Και εκεί πέρα δε μας παίρνει να γείρουμε ούτε προς τη μία πλευρά ούτε προς την άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι από τον Αύγουστο και μετά, από την πλευρά της Τουρκίας, η ροή αυξήθηκε. Όχι τόσο σημαντικά ώστε να πούμε ότι δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, αλλά αρκετά σημαντικά ώστε να μας δημιουργήσει προβλήματα.

Α. Παπαχελάς: Αυτό που μου λένε ότι και από την αρχή του χρόνου υπάρχει μία αισθητή αύξηση ισχύει;

Γ. Μουζάλας: Από τον Αύγουστο ξεκίνησε. Από την αρχή του χρόνου τα ποσοστά είναι ίδια με τον Αύγουστο.

Α. Παπαχελάς: Αυτό πόσο ελεγχόμενο είναι; Γιατί η Τουρκία είναι ένα κράτος απολύτως ελεγχόμενο. Δηλαδή όταν θέλει η Τουρκία πραγματικά βάζει μια φραγή στην έξοδο;Γ. Μουζάλας: Αφήστε μου να σας πω το εξής σαν γεγονός χωρίς να εκφράσω γνώμη. Το γεγονός είναι ότι μέχρι να υπογραφεί η δήλωση ή η Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, η ροή από την Τουρκία ήταν 7.500 άνθρωποι την ημέρα. Δεκαπέντε ημέρες μετά την υπογραφή της δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας πέσαμε στους 80 ανθρώπους την ημέρα. Επειδή όπως σας είπα και πριν δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά στη μετανάστευση, τα συμπεράσματα δικά σας.