Βραδινό μπλόκο «παρωδία» στους νέους οικίσκους στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης- Μήνυση κατά του Μουζαλα από Δήμαρχο, φορείς και κατοίκους (Pics, vid)

Βραδινό μπλόκο «παρωδία» στους νέους οικίσκους


Πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα το έκτακτο διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Δήμαρχος με συμμετοχή του συντονιστικού των φορέων και εκπροσώπων παρατάξεων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αφορμή την τοποθέτηση νέων οικίσκων στο ΚΥΤ της Μοριας…

«Να μην επιτραπεί η αποβίβαση και η μεταφορά στη Μόρια των κοντέινερ που από το μεσημέρι βρίσκονται αποκλεισμένα στο πλοίο Άγιος Αντώνιος στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης , μέχρι να γίνει αποσυμφόρηση της δομής» . Αυτό αποφάσισε το συντονιστικό των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων που συνεδρίασε το απόγευμα με διευρυμένη σύνθεση και παρουσία εκτός από το δημοτικό συμβούλιο της επιτροπή αγώνα της Μόριας και της Παναγιούδας. Από την περιφέρεια συμμετείχε ο επικεφαλής του συνδυασμού ισχυρό Βόρειο Αιγαίο Νάσος Γιακαλής(που ήταν ο μόνος που διαφοροποιήθηκε)  ενώ επιστολή με τις θέσεις της έστειλε η Αγλαΐα Κυρίτση από το Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή που όπως και ο δημοτικός σύμβουλος  Στράτος Γεωργούλας κατήγγειλαν τη λειτουργία αυτών των κέντρων κράτησης και τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας στο σύνολό της .



Δείτε το βίντεο που κατέγραψε  η LesvosPost WEB TV



-Ηχηρή απουσία της περιφερειακής αρχής

Από φορείς ήταν σχεδόν όλοι , με εμπορικό σύλλογο, επιμελητήριο να δίνουν το παρόν.

Όπως επίσης και ο κος Βαλτας.

Από την περιφερειακή αρχή Βορείου Αιγαίου δεν έδωσε το παρόν κανένας.

Στο συμβούλιο συμμετείχαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι, κάτοικοι και πρόεδροι από την Μορια και την Παναγιουδα. ο επικεφαλής της παράταξης της περιφέρειας Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο κος Γιακαλης ενώ και η κ Κυριτση απέστειλε σχετική επιστολή συμπαράστασης.

Όλοι ομόφωνα εκτός του κ Γεωργουλα της κας Ζωγράφου και το κου Γιακαλη ψήφισαν ομόφωνα για παρεμπόδιση της μεταφοράς των οικίσκων προς την Μορια…

-Από Μουζαλας..έγινε Φλαμπουράρης

Να σημειώσουμε ότι διαβάστηκε  η επιστολή του υπουργού επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ο οποίος δεσμευόταν ότι «τα 50 σπιτάκια που μεταφέρθηκαν στο νησί προορίζονται για τη Μόρια και πουθενά αλλού. Έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η αποσυμφόρηση του κέντρου  και η τακτοποίηση 250 ανθρώπων που θα βρουν στέγη σε αυτά , δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής.»

-Στην 126 ΤΕ το πρώην στρατόπεδο στην Λαρσο οι οικίσκοι

Διαφορετική όμως ερμηνεία δίνει το συντονιστικό στη μεταφορά των κοντέινερ στο νησί που υποστηρίζει ότι προορίζονται για την  επέκταση του κέντρου . Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα κοντέινερ θα αποθηκευτούν  στο στρατόπεδο της Λάρσου και θα μεταφέρονται σταδιακά στη Μόρια για να φύγουν οι καλοκαιρινού τύπου σκηνές στις οποίες διαβιούν σήμερα οικογένειες νεοεισερχόμενων προσφύγων με μικρά παιδιά, αλλά και για να ολοκληρωθεί η δημιουργία της προστατευόμενης ζώνης για τα ασυνόδευτα ανήλικα .

-Αλαλούμ με την απόφαση….

Όταν όμως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Ψανης ζήτησε τις υπογραφές όλων όσων συμμετείχαν στο συμβούλιο με σκοπό να δημιουργηθεί μια ομάδα περιφρούρησης του φορτηγού πλοίου Άγιος Αντώνιος, ο κάθε ένας έλεγε τα δικά του με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να μπει σε αδιέξοδο.

Μετά όμως από την παρέμβαση του συντονιστικού των φορέων αλλά και των πρόεδρων και κατοίκων της Μοριας αποφασίστηκε τελικά το μπλοκάρισμα των οικίσκων στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης.

-Τελικά πήγαν λιμάνι…

Στο λιμάνι λοιπόν μετά από διαβουλεύσεις βρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου, λιγοστοί δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς ήταν σε εξέλιξη το προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο, λιγοστοί πολίτες, δημοσιογράφοι και το συντονιστικό των φορέων… Όλοι κι όλοι 30-40 άτομα….

Ο δήμαρχος Λέσβου ενημέρωσε τον λιμενάρχη για την απόφαση του μπλοκαρίσματος των οικίσκων και εκείνος με την σειρά του ενημέρωσε τους παρόντες για τις ποινικές ευθύνες που ίσως υπάρξουν στην πορεία…

Με το άκουσμα των ποινικών ευθηνών ένας ένας εγκατέλειπε το εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης και μετά από 1,5 ώρα απόντος του Δημάρχου (πήγε στο δημοτικό συμβούλιο) στο λιμάνι ήταν μόνο 6 άτομα..!!!!! Κυρίως από την δημοτική αρχή αλλά και του συντονιστικού των φορέων.

Τελικά στο λιμάνι αυτήν την στιγμή βρίσκονται μόνα τους τα απορριμματοφόρα του δήμου Λέσβου αλλά και οι μεταφορείς από την Αθήνα με τα φορτηγά τους αναμένοντας να μεταφέρουν τους οικίσκους, εφόσον αύριο το πρωί αναχωρήσουν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των σκουπιδιών….

Η χιλιάδες Λέσβιοι λοιπόν που γράφουν, φωνάζουν, υβρίζουν μέσω κοινωνικών δικτύων ήταν απών από την σημερινή κινητοποίηση..!!!!

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας που σήμερα απολαυσατε από τον καναπέ σας την επέκταση της Μοριας και τον εγκλωβισμό κι άλλων χιλιάδων μεταναστών στην Λέσβο….


Όταν το lesvospost.com αποκάλυπτε με στοιχειά από τις 26 Νοεμβρίου για την μεταφορά των νέων οικίσκων.. κανένας δεν μιλούσε, κανένας δεν διάβαζε……. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

-Μήνυση… και λουκέτο στον Καρα Τεπε

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι αύριο ο Δήμαρχος Λέσβου οι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες της Μοριας και της Παναγιουδας θα προβούν σε μήνυση κατά του Υπουργού Μεταναστευτικής πολίτικης κ Μουζαλα για τις ευθύνες που τον βαραίνουν σε όλο αυτό.. Ενώ ο Δήμαρχος θα «απειλήσει» με κάποιο τρόπο τον κο Μουζαλα όπως είπε με κλείσιμο της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ τέλος του Δεκεμβρίου εφόσον τελειώνει η υπογεγραμμένη σύμβαση με την ΜΚΟ που το διαχειρίζεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημάρχου Λέσβου

«Τα πράγματα είναι απλά. Δε θα επιτρέψουμε την επέκταση της Μόριας με τη μεταφορά νέων κοντείνερ. Τα νέα κοντείνερ που έστειλε εν κρυπτώ ο κ. Μουζάλας αφορούν 200 άτομα και χρειάζονται 1 μήνα για να εγκατασταθούν (την ωρα που στη Μόρια οι υπεράριθμοι ειναι περισσότεροι απο 4.000) που σημαίνει οτι δε λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Οτιδήποτε συμβεί στο κέντρο της Μόριας το επόμενο διάστημα βαραίνει αποκλειστικά τον κ.Μουζάλα καθώς είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το κέντρο που έφτασε σε αυτό το σημείο λόγω της αδράνειας και της ανεπάρκειας του. Αύριο καταθέτουμε μήνυση εναντίον του και κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση αυτή. Ο Υπουργός αντί να δράσει όπως έπρεπε τόσο καιρό μεταφέροντας μεγάλο αριθμό πρόσφυγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ωστέ να αποσυμφορηθούν τα νησιά περίμενε η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο και με την πρόφαση του χειμώνα να μας εκβιάσει να επεκτείνουμε τις δομές και να μας κατηγορεί για τις συνέπειες των πράξεων του. Ο κ.Μουζάλας δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα γιατί πλέον είναι και ο ίδιος μέρος του προβλήματος.  Πρέπει να καταλάβουμε οτι για το συμφέρον των κατοίκων του νησιού αλλά και των προσφύγων-μεταναστών πρέπει να γίνει άμεσα η αποσυμφόρηση. Δε θα επιτρέψουμε η Λέσβος απο νησί ανθρωπιάς και αλληλεγγύης να γίνει φυλακή.»

Πάντως ο κος Μουζαλας συνεχίζει τον χαβά του και με νέα δήλωση του σήμερα το απόγευμα κατηγόρησε τον κ. Γαληνό ότι για δεύτερη φορά σήμερα «παρεμπόδισε το να ξεφορτωθούν» οι 50 οικίσκοι που έστειλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει «για να φτιάξει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο camp της Μόριας».

Επίσης, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο δήμαρχος ήταν «απόλυτα ενημερωμένος ότι θα μεταφέρουμε σπιτάκια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες στο υπάρχον camp» και «για τα στοιχεία από την προσπάθεια που κάνουμε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό στο νησί», ενώ έστειλε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει το στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

Ο κ. Μουζάλας 
κάλεσε εξάλλου «το λαό των νησιών να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα camps».

Ο κος Γεωργουλας με ανακοίνωση του δήλωσε:

Κε Γαληνέ, υπάρχει και ο άλλος δρόμος… αυτός της παραίτησης.

Καλεστήκαμε στην άτυπη σύσκεψη ενός συντονιστικού φορέων και εκπροσώπων παρατάξεων, απλώς για να μας ανακοινωθούν οι επόμενες κινήσεις του δημάρχου, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις για το προσφυγικό. Εξελίξεις που συνοδεύονται από άλλες θεατρικού χαρακτήρα κινήσεις χωρίς καμία πολιτική ουσία.  Και δεν υπάρχει καμία πολιτική ουσία γιατί δεν καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να αλλάξει η υπάρχουσα πολιτική. Όλες οι πλευρές θέλουν να παραμείνει η Μόρια ως φυλακή που μας προσβάλλει ως λαό με τις τόσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλες οι πλευρές στηρίζουν την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που σύμφωνα με το δελτίο τύπου που επισυνάπτουμε ξανά, καθορίζει υποχρεωτικά το γεωγραφικό αποκλεισμό  προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας.

Αν πραγματικά η δημοτική αρχή δεν θέλει άλλο να συνδιαχειριστεί το ζήτημα και πιστεύει ότι το συνολικό πολιτικό πλαίσιο είναι αρκούντως προβληματικό θα πρέπει να το δηλώσει επιτέλους ευθαρσώς και πολιτικά, αλλιώς υπάρχει και ο άλλος δρόμος… αυτός της παραίτησης.

Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης  «ο Άλλος Δρόμος»

Ο κος Σπιλανης με ανακοίνωση του δήλωσε:

Καλησπέρα σας,

πριν από μερικές ώρες κληθήκαμε ως επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων να συμμετάσχουμε σε μια ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου. Μια σύσκεψη που θα έπρεπε να είχε γίνει πριν 2,5 χρόνια όταν το προφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα είχε ήδη διογκωθεί και όχι τώρα που έχει χαθεί πολίτιμος χρόνος και έχουν οξυνθεί τόσο τα προβλήματα όσο και οι σχέσεις μεταξύ τοπικών φορέων και κυβέρνησης. 

Πρώτη φορά που καλούνται να καθήσουν γύρω από το τραπέζι Δήμος και Περιφέρεια. Βέβαια έχοντας δηλώσει πρόσφατα και οι δύο αναρμόδιοι (στα ΜΜΕ ο κ.Γαληνός και στο Περιφερειακό Συμβούλιο η κα Καλογήρου), είναι ζητούμενο το τι θα συζητήσουν. Πάντως δεν υπήρξε ατζέντα για τη συζήτηση.

Εμείς προφανώς θεωρούμε ότι και οι δύο αυτοδιοικητικοί φορείς οφείλουν να διαμορφώνουν άποψη σε κάθε σημαντικό θέμα του τόπου, να βοηθούν τους πολίτες να διαμορφώσουν άποψη μια και από τη δική τους στάση εξαρτώνται πολλά και να δρουν με σχέδιο στα θέματα που είναι αρμοδιότητα τους με βάση τον νόμο. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα σε κανένα επίπεδο και για κανένα θέμα (αναπτυξιακός σχεδιασμός, τουρισμός κλπ).

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει με κάθε ευκαιρία παρέμβει στο θέμα του μετανστευτικού (παλαιότερες εισηγήσεις υπάρχουν στο ioannispilanis.blogspot.gr). Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανα μια αναλυτική τοποθέτηση προσπαθώντας να σκιαγραφήσω τόσο το πρόβλημα, την (ανύπαρκτη) δράση της Περιφερειακής Αρχής και προτάσεις δράσης (σας το επισυνάπτω). Δυστυχώς και σε αυτή τη περίπτωση δεν υπήρξε καμία απόφαση. Ηταν ακόμη μια συζήτηση εκτόνωσης και όχι σχεδιασμού δράσης.

ΥΓ1. Η παρουσία μου στη σημερινή συζήτηση ήταν αδύνατη λόγω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που δεν μπορούσαν να αναβληθούν και μάλιστα τη τελευταία στιγμή. Απέστειλα το κείμενο που επισυνάπτω.
ΥΓ2. Με την ευκαιρία σας επισυνάπτω την εισήγηση μου στη συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γ.Σπιλάνης