Έκτακτο συμβούλιο για τους οικίσκους- Μπλόκο στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης από πολίτες και δημοτική αρχή (Pics, vid)

Μπλόκαρε η δημοτική αρχή Μυτιλήνης το φορτηγό πλοίο που μετέφερε στο εμπορικό λιμάνι της πόλης 50 οικίσκους, για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Μόριας.

Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και τον λιμενάρχη, στους οποίους όμως ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει εκφόρτωση των οικίσκων αφού ο καταυλισμός δεν θα επεκτείνει τις υποδομές του ούτε κατά μία θέση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών του τόπου και των φορέων τους».



«Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η Λέσβος από νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, σε νησί-φυλακή» τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Γαληνός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαληνός σημείωσε ότι «τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα και δεν αλλάζουν ούτε διαπραγματευόμαστε για αυτά. Τα καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες στον κ. Μουζάλα, τα καταθέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι: Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων, η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου».

«Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο δήμαρχος, «παρά το σαφές και ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο λεσβιακός λαός με τη γενική απεργία του και τη συγκέντρωση του στα τέλη Νοεμβρίου, δεν έδειξαν διάθεση ανταπόκρισης. Αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει ίδια, χωρίς καμία ουσιαστική προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Οι αριθμοί των όσων αποχωρούν δεν αποδεικνύουν διάθεση αποσυμφόρησης της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα, θα συνεδριάσει το συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη των 50 οικίσκων.




Ο κ. Γαληνός σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ζήτησε γραπτή ενημέρωση από τον κ. Φλαμπουράρη η οποία και απεστάλη.

Σε αυτήν την επιστολή η οποία υπογράφεται από το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Επικρατείας σημειώνεται ότι «έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών και ιδιαίτερα της νήσου Λέσβου. Ο στόχος είναι πολύ γρήγορα να διαμένουν στη Μόρια σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες πολύ λιγότερα άτομα».

Στην επιστολή εκ μέρους του κ. Φλαμπουράρη τινάζεται ακόμα:

«Αυτή η προσπάθεια θα βοηθηθεί αν διευκολύνετε να αντικατασταθούν οι σκηνές από τα σπιτάκια που έχουν φτάσει στο νησί σας. Αυτά είναι μόνο για τη Μόρια και πουθενά αλλού». Και η επιστολή του κ. Φλαμπουράρη καταλήγει: «Αυτή η τακτοποίηση δίνει τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του hot spot και ως προς τις συνθήκες διαμονής, φύλαξης και κυρίως μη ενόχλησης των κατοίκων της περιοχής».


Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Λέσβου η επιστολή από τον υπουργό Επικρατείας θα συζητηθεί στις 5 το απόγευμα, οπότε και έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το Συντονιστικό των φορέων της Λέσβου προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την κλιμάκωση της κινητοποίησης που προκλήθηκε από την άφιξη σήμερα το πρωί των 50 οικίσκων. 

Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα.

Ο Δήμος Λέσβου και ο Δήμαρχος Λέσβου στάθηκαν με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια τόσο έναντι στους πολίτες όσο και στους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από το νησί. Αντίθετα ο κ. Υπουργός, τη μοναδική φορά μετά από πολλούς μήνες που μπήκε στη διαδικασία να δώσει απαντήσεις παρουσιάζει τη μισή αλήθεια και συνεχίζει τη μετάθεση ευθυνών.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ενδεικτικά ότι από τις 9/10 μέχρι τις 27/11 έχουν μεταφερθεί από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά 3.515 ωφελούμενοι, επιλέγοντας να αποκρύψει ότι το ίδιο διάστημα οι αφίξεις μόνο στη Λέσβο το μήνα Οκτώβρη ήταν 2260 και για το μήνα Νοέμβρη 1983. Συνεπώς όχι μόνο αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας δεν έγινε αλλά αυξήθηκε στο σύνολό του ο πληθυσμός. Επίσης, μέρος της κοινής δήλωσης Ε.Ε και Τουρκίας που επικαλείται συνεχώς ο κ. Υπουργός είναι οι επιστροφές στην Τουρκία αλλά και οι εξετάσεις υποθέσεων ασύλου σε τέτοιο ρυθμό ώστε να μην αυξάνεται ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο λόγω του γεωγραφικού περιορισμού. Άραγε η πολύμηνη αναμονή των υποθέσεων ασύλου δεν είναι ευθύνη του κ. Μουζάλα, της υπηρεσίας Ασύλου και των δευτεροβάθμιων επιτροπών ή μήπως και γι’ αυτό ευθύνεται ο Δήμαρχος Λέσβου. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρει ότι το 2017 εξετάστηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για 515.000 αιτήσεις ασύλου, δηλαδή περίπου 42.900 αιτήματα ανά μήνα.

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται για χρονοδιάγραμμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, καμία απολύτως ενημέρωση δεν υπήρχε από το Υπουργείο προς τον Δήμαρχο Λέσβου σχετικά μ’ αυτό ούτε καν για την αποστολή νέων οικίσκων και το σκοπό χρήσης τους καθώς αυτοί φτάνουν απροειδοποίητα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ο κ. Υπουργός είναι εξαφανισμένος εδώ και καιρό. Εφόσον το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο κ. Υπουργός είναι υπέρμαχοι της αλήθειας και της ενημέρωσης των πολιτών γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν στην ανακοίνωσή τους το χρονοδιάγραμμα των μεταφορών; Γιατί δεν ενημέρωσαν για την αποστολή των οικίσκων και γιατί δεν έχουν δημόσια και υπεύθυνα διαψεύσει τις φημολογίες που αναπτύσσονται κάθε φορά ώστε να βοηθήσουν έμπρακτα στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών; Ο κ. Μουζάλας σπεύδει την ύστατη ώρα να προετοιμάσει το ΚΥΤ Μόριας για το χειμώνα και παράλληλα τώρα που αυξήθηκε υπέρμετρα ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο να κάνει τις μεταφορές ωφελούμενων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι που φυσικά θα μπορούσε να κάνει σταδιακά από τις αρχές του καλοκαιριού, όπως είχαμε επιτακτικά ζητήσει. Ο χειμώνας δεν αποτελεί στοιχείο αιφνιδιασμού έρχεται κάθε χρόνο και είναι αδικαιολόγητο μετά από δύο συναπτούς χειμώνες το Κ.Υ.Τ Μόριας να μην είναι προετοιμασμένο και να συνεχίζει να λειτουργεί σε συνθήκες υπερπληθυσμού. 

Αντί λοιπόν ο κ. Υπουργός να κάνει το αυτονόητο για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα προτιμά να ρίχνει τις ευθύνες αλλού. Επιλέγει συνειδητά να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν ώστε να εκβιάσει την δημιουργία νέων δομών κάτι για το οποίο μας πιέζει σε υπέρμετρο βαθμό εδώ και πολλούς μήνες να δεχτούμε αλλά δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σ’ αυτή την πολιτική που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές, απλά και μόνο γιατί ο κ. Υπουργός θέλει να επεκτείνει συνεχώς τις υπάρχουσες δομές επειδή δεν έκανε εγκαίρως τις ενέργειες που έπρεπε. Όλα τα νησιά έχουν συγκεκριμένη φέρουσα δυνατότητα φιλοξενίας η οποία δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Έχουν επίσης τοπικές κοινωνίες, των οποίων τη συνοχή και τα δικαιώματα οφείλουμε να διαφυλάξουμε. 


Οι απαράδεκτες συνθήκες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι αποτέλεσμα της αδράνειας του Υπουργείου αλλά και του ίδιου του Υπουργού τον οποίο έχουμε προειδοποιήσει μέσω επιστολών από τις αρχές του καλοκαιριού. Στην κατανομή των ευθυνών ο Δήμος Λέσβου, ο Δήμαρχος Λέσβου και ο λαός της Λέσβου βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων μόνοι μας, γι’ αυτό το υπ’ ευθύνη μας Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ λειτουργεί υποδειγματικά, γι’ αυτό φτάσαμε στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό Επίπεδο προτείνοντας λύσεις, γι’ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε για το συμφέρον του τόπου μας.