Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου η εκπαιδευτική ημερίδα «Εμβόλια: Από το Α ως το Ω»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Φ.Σ. Λέσβου με θέμα:«Εμβόλια: Από το Α ως το Ω»


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Λέσβου, την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017, εκπαιδευτική ημερίδα για τα μέλη του με τίτλο «Εμβόλια: Από το Α ως το Ω», με ομιλητή τον κ. Δ. Κλημεντίδη,  στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο».

Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου, Απ. Βαλτάς τόνισε «την αναγκαιότητα της δια - βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών  που κάνει πράξη ο ΦΣ Λέσβου εδώ και χρόνια. Το φαρμακείο αποτελεί χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους ασφαλισμένους, είναι ο χώρος όπου ο ασφαλισμένος καθημερινά έρχεται σε επαφή με τον φαρμακοποιό – επιστήμονα, που του προσφέρει τις γνώσεις και τη βοήθειά του. Η εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό φαρμακείο και η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί με τους πολίτες, καθιστά το Φαρμακείο απαραίτητο κρίκο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ο εισηγητής, κ. Διαμαντής Κλημεντίδης, κλινικός φαρμακοποιός,  έκανε μία αναλυτική ανασκόπηση των πλέον πρόσφατων δεδομένων για τα εμβόλια. Εξηγήθηκε ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων μαζί με τις βασικές αρχές ανοσολογίας που τον διέπουν· τα φαρμακοτεχνικά τους χαρακτηριστικά και η σύστασή τους,· η κατάταξή τους με βάση το είδος του αντιγόνου και την οδό χορήγησης. Επιπλέον, αναλύθηκαν διεξοδικά τα ζητήματα ασφάλειας των εμβολίων.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε λεπτομερώς το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων 2017, όπου αναλύθηκαν οι εμβολιαστικές ανάγκες του ενήλικου πληθυσμού της χώρας με βάση την ηλικία και την κατάσταση της υγείας του.

Τέλος, έγινε αναφορά στο φαινόμενο της εμβολιοφοβίας, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία επικοινωνίας με το κοινό, αναλύθηκαν οι προκλήσεις και τα εμπόδια στην μετάδοση αξιόπιστης πληροφορίας, και δόθηκαν απαντήσεις στους πιο συχνούς μύθους που περιβάλουν τα εμβόλια στις μέρες μας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 65 άτομα, φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου