Ούζο Πλωμαρίου

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμαρίου

Δήμαρχος Λέσβου «Η κοινωνική συνοχή κρέμεται σε μία κλωστή.. και ο Μουζαλας είναι εξαφανισμένος»

Ακόμα και στη θάλασσα θα πέσουμε για να μην γίνουν πλωτά hot spot - Φιλοξενούμε 8.500 άτομα, με υποδομές για 3.500 - Η απραξία, η αδιαφορία και η κουφαμάρα του υπουργείου οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση - Τι θα γίνει αν συμβεί κάποιο επεισόδιο, λέει ο Σπύρος Γαληνός

«Η λογική του κ. Μουζάλα είναι ότι θα πρέπει να γίνουν τα νησιά μας Γκουαντάναμο για να μην είναι ελκυστικά για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Ο υπουργός είναι εξαφανισμένος. Η απραξία, η αδιαφορία και η κουφαμάρα από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάσταση τη Λέσβο». Μετωπική επίθεση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα εξαπολύει με συνέντευξή του στο protothema.gr, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μετά τη γενική απεργία στο νησί για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι θα πέσουν ακόμα και στη θάλασσα για να εμποδίσουν πλωτά hot spots να προσεγγίσουν στο νησί.


Τη στιγμή που με βάση την τελευταία καταγραφή στη Λέσβο βρίσκονται 8.500 πρόσφυγες-μετανάστες, η τοπική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της διεκδικώντας με μαζικές κινητοποιήσεις την αποσυμφόρηση του νησιού. «Η επόμενη κίνησή μας είναι να έρθουμε στην Αθήνα. Μοναδική, δίκαιη και άμεση λύση είναι να δώσει σήμερα εντολή ο κ. Μουζάλας και να μεταφερθούν οι υπεράριθμοι στα κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Φιλοξενούμε 8.500 άτομα όταν η δυνατότητές μας είναι για 3.500». Ο δήμαρχος Λέσβου επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές στον αρμόδιο υπουργό.»

Η απραξία, η αδιαφορία και η κουφαμάρα από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Προσπαθώ να πείσω τον κ. Μουζάλα εδώ και πάρα πολύ καιρό για την αποσυμφόρηση και πως η πολιτική που ακολουθείται είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Εμμένει στις απόψεις του. Επιχειρηματολογεί με ένα τρόπο που τον θεωρώ αστείο για έναν υπουργό μιας δημοκρατικής χώρας. Αυτό που μου λέει είναι ότι αν αποσυμφορήσω τη Λέσβο σήμερα την επομένη μέρα θα μου στείλουν άλλοι τόσοι. Δηλαδή ο κ. Μουζάλας μάς λέει ότι εκβιάζεται από την Τουρκία; Αυτό μας λέει; Δηλαδή είμαστε έρμαια ως χώρα των διακινητών μεταναστών;».

Ο κ. Γαληνός θέτει ένα συγκεκριμένο ερώτημα: «Πόσους έστειλε ο κ. Μουζάλας πίσω στην Τουρκία μετά την εφαρμογή της συμφωνίας με τη γείτονα χώρα και πόσα άτομα προωθήθηκαν από τα νησιά στα κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας; Ας μας πει. Οταν του λέμε ότι το νησί δεν αντέχει άλλο μας λέει ότι θα καταρρεύσει η συμφωνία και θα επανέλθουμε στο 2015 και θα περνούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Καθαρός εκβιασμός. Δηλαδή όλα είναι στον αυτόματο πιλότο σε αυτή την χώρα;». Στην ερώτηση δε, πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία επικοινωνία των φορέων του νησιού με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο δήμαρχος Λέσβου απαντά ως εξής: «Ο κ. Μουζάλας είναι εξαφανισμένος. Είχαμε την τελευταία επικοινωνία μαζί του πριν από δύο μήνες. Είναι αμετάπειστος. Η λογική του κ. Μουζάλα είναι ότι θα πρέπει να γίνουν τα νησιά μας Γκουαντάναμο και να μην είναι ελκυστικά για τους πρόσφυγες-μετανάστες και να περιοριστεί το πρόβλημα εδώ». Εντελώς αρνητικός είναι και για το ενδεχόμενο δημιουργίας πλωτών κέντρων φιλοξενίας στη Λέσβο. «Εμείς μέχρι στη θάλασσα θα πέσουμε για να εμποδίσουμε να έρθουν πλωτά hot spots στη Λέσβο. Είναι δυνατόν να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Ασφαλώς και θα το εμποδίσουμε».

Στο μεταξύ, ο κ. Γαληνός εκφράζει φόβους για το τι θα μπορούσε να συμβεί από εδώ και στο εξής στο hot spot στη Μόρια. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από την παραμικρή αστοχία μπορούν να συμβούν σοβαρά πράγματα. Η κοινωνική συνοχή κρέμεται σε μία κλωστή. Αν συμβεί ένα επεισόδιο, τι θα γίνει ύστερα; Οι ίδιοι πρόσφυγες κάνουν διαδηλώσεις στο νησί. Κάνουν απεργία πείνας.Δεν βλέπει κανείς τι συμβαίνει στην Λέσβο; Η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Μουζάλας και που κανείς στην κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει επιβαρύνει το νησί μας. Το hot spot της Μόριας είναι ένα κέντρο συγκέντρωσης. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν στο κέντρο καθώς πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε ακατάλληλους χώρους στριμωγμένοι, στιβαγμένοι. Χωρίς κουβέρτες σε δύσκολες συνθήκες στο έλεος μίας μεγάλης βροχής. Σκέφτομαι και τρέμω εάν συνέβαινε εδώ αυτό που συνέβη στην Μάνδρα σε μικρότερο βαθμό θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα». 

Πηγή protothema.gr