Δήμαρχος Λέσβου προς Τσιπρα «Να παραμείνει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά»

Ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα την παρακάτω επιστολή με θέμα την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Θέμα : Κατάργηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ
Σχετ. : Υπ. Αριθμ. 841/2016 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να επανέλθω στο ζήτημα της επικείμενης κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για την Λέσβο.

Σε προηγούμενες επιστολές μου τόσο με την ιδιότητά μου ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου αλλά και ως Δήμαρχος Λέσβου, είχα αναλύσει διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους ένα τέτοιο μέτρο, στη παρούσα συγκυρία,  αδικεί κατάφορα όλα τα ακριτικά νησιά και τη Λέσβο. Στην προοπτική κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα (σχετ.) την υιοθέτηση ψηφίσματος υπέρ της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή την οποία σας επισυνάπτω.




Δυστυχώς, δεν υπήρξε νεότερη απόφαση για την διατήρηση του μειωμένου συντελεστή αλλά αντίθετα η παράταση της μη κατάργησής του για ένα ακόμη έτος.

Πρέπει να σημειώσω ότι η παράταση αυτή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση για τις ακριτικές κοινωνίες των νησιών μας. Κοινωνίες που διαχειρίζονται τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, (σεισμοί) της οικονομικής κρίσης αλλά και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά αντιστάθμισμα των πολλών και μεγάλων δυσκολιών τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νησιώτες. Αποτελεί επίσης αντιστάθμισμα στις αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και στο υψηλό κόστος δραστηριοποίησης των κατοίκων.

Με βάση την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σχετ.) παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες, ώστε να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στη Λέσβο και σε όλα τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ευελπιστώ στην ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος όλων των νησιωτών. 

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
& Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου
Σπύρος Γαληνός