Η μετακίνηση μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα δίνει «ανάσα» στη Μόρια-Και νέες αφίξεις στην Λέσβο 127 μεταναστών και συλλήψεις 2 διακινητών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες άτομα, όταν οι υποδομές σε αυτό μπορούν να φιλοξενήσουν έως 2,5 χιλιάδες

Ανάσα επιχειρείται να δοθεί στην ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου και να ανατραπεί η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σήμερα εκεί, με τη μετακίνηση από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Μόριας στην Αττική και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεγάλου αριθμού ατόμων, ιδίως της κατηγορίας των λεγόμενων ευάλωτων ομάδων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες άτομα, όταν οι υποδομές σε αυτό μπορούν να φιλοξενήσουν έως 2,5 χιλιάδες.

Τις περασμένες μέρες από τη Μόρια μεταφέρθηκαν περί τα 300 άτομα, ενώ χθες κατά την επίσκεψη των γγ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή, αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν αποχωρήσει από το νησί άλλα 1.500 άτομα.

Ας σημειωθεί ότι στη Λέσβο, περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από 7,5 χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας το Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα.Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μόρια είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, διαμένουν σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει καλύτερη όταν μεγάλο μέρος του καταυλισμού, που σήμερα κατέχεται από την υπηρεσία ασύλου, θα απελευθερωθεί αφού η υπηρεσία μετακομίζει σε άλλο κτίριο. Οι κτιριακές υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αναμένεται να απελευθερώσουν χώρους για τη στέγαση περισσότερων των 500 ατόμων.

Νέες αφίξεις

Στον εντοπισμό και τη εβδομήντα ενός (71) προσφύγων προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και στη σύλληψη του 38χρονου αλλοδαπού διακινητή τους.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Αεροδρομίου ν. Λέσβου, λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ο 38χρονος αλλοδαπός χειριστής του σκάφους που τους μετέφερε. 

Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα έξι (56) προσφύγων προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και στη σύλληψη του 21χρονου αλλοδαπού διακινητή τους.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ο 21χρονος αλλοδαπός χειριστής του σκάφους που τους μετέφερε.

Προανακρίσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.