93 χρόνια από το θάνατο του Μυτιληνιού πιλότου Δημητρίου Γιανναρέλη- Εκδήλωση από την 98 ΑΔΤΕ

Εκδήλωση από την 98 ΑΔΤΕ


93 χρόνια από το θάνατο του Μυτιληνιού πιλότου  Δημητρίου Γιανναρέλη ο οποίος χάθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία μόλις 21 ετών συμπληρώνονται φέτος και η 98 ΑΔΤΕ σε συνεργασία με την αεροπορία διοργανώνει εκδήλωση προς τιμή του την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στις 09:45 το πρωί στο στρατόπεδο Μαυρομιχάλη Κυριάκου στην Παγανή.

Να τονίσουμε ότι το όνομα του αεροπόρου Γιανναρελη έχει δοθεί σε έναν από τους ποιο κεντρικούς δρόμους της Μυτιλήνης.

Στη εκδήλωση θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση , θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και τέλος θα γίνει ανάγνωση ενός σύντομου βιογραφικού του Δημητρίου Γιανναρέλη .

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί δέηση για τους πεσοντες εν ώρα καθήκοντος στην νήσο Λέσβο Αξκους της Πολεμικής Αεροπορίας (Ανθυποσμηναγό Παπαδιτσα Σπυριδωνα και Αντισμήναρχο Κουρελια Στέφανο)

ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Αθανασίου

Βαθμός Ανθυπολοχαγός
Υπηρεσία / Μοίρα Αεροπορία Στρατού 
Αεροσκάφος Gloster "Mars" VI Nighthawk

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου.

Τον Απρίλιο του 1921 κατατάχθηκε στη Στρατιωτική Αεροπορία ως εθελοντής στρατιώτης και τον επόμενο χρόνο πήρε πτυχίο οδηγού αεροπόρου.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις της Μ. Ασίας υπηρετώντας στη Γ' Μοίρα Αεροπλάνων. Ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες και τον Οκτώβριο του 1923 μετατέθηκε στην Α' Μοίρα Αεροπλάνων.

Σκοτώθηκε στο Τατόϊ στις 6 Σεπτεμβρίου 1924 κατά την εκτέλεση ακροβατικών ελιγμών όταν το αεροσκάφος του τύπου MARS, λόγω βλάβης του κινητήρα, κατέπεσε στο έδαφος και απανθρακώθηκε.

Το Αεροπορικό Ατύχημα - ο Θάνατος του ήρωα

Απόσμασμα από Δημοσίευμα εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 7ης Σεπτεμβρίου 1924
«Την 8:30 το πρωί ο ανθυπολοχαγός αεροπόρος ΓΙΑΝΝΑΡΕΛΗΣ απεγειώθη από την Α΄ Μοίρα αεροπλάνων στο Γουδή, επιβαίνων ενός αεροπλάνου τύπου Mαρς εκ των τελευταίως αγορασθέντων.

Ο Γιανναρέλης ανελθών εις ύψος 1000 μέτρων εξετέλεσε επί ημίωρον περίπου, διαφόρους ακροβατικούς ελιγμούς, περί την 9 π.μ, στο αεροδρόμιο της ναυτικής αεροπορίας ΤΑΤΟΊΟΥ.

Μετά την προσγείωσήν του ο Γιανναρέλης εξήλθε και παρέμεινεν επί τινά λεπτά εις το αεροδρόμιο. Ακολούθως ανήλθε πάλι επί του αεροπλάνου του περί την 9:15 και απεγειώθη. Μόλις ανήλθε εις ύψος 10 περίπου μέτρων ήρχισεν εκτελών στροφήν μικράς ακτίνος με χαρακτηριστικήν απότομον και ουχί ευθείαν ανάβασιν, ήτις εγένετο αιτία απώλειας της ταχύτητος.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος ευρέθη σε αυτήν την κατάσταση μετά από βλάβη του κινητήρα.

Το αεροπλάνον εις ύψος 15 περίπου μέτρων κατέπεσεν αποτόμως συνετρίβη και ανεφλέγη αμέσως.

Ο ατυχής Γιανναρέλης ανεσύρθη απηνθρακωμένος εκ των ερειπίων του τελείως καταστραφέντος αεροπλάνου.

Ο Γιανναρέλης ,εις των καλυτέρων αεροπόρων, είναι ηλικίας 21 ετών κατάγεται δε εκ Μυτιλήνης. Στο Α΄ Σώμα Στρατού ανετέθη η μεταφορά της σωρού του νεκρού. Η κηδεία θα γίνει σήμερον 11 π.μ εκ του Ιερού Ναού Μητροπόλεως Αθηνών.

Υπηρετώντας στην Αεροπορική Υπηρεσία Στρατιάς.

Τον Αύγουστο του 1919 συγκροτήθηκε η Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης με έδρα το Καζαμίρ, η οποία και ακολούθησε τις μετακινήσεις του Στρατού Ξηράς.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1920 το Αεροπορικό Σώμα μετονομάστηκε σε Διεύθυνση Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατιάς στην οποία υπαγόταν η Α΄ Μοίρα Αεροπλάνων η Β΄ και η Γ΄. Η Α΄ Μοίρα έδρευε στη Δράμα, η Β΄ στο Καζαμίρ και η Γ΄ στην Πάνορμο.

Στις επιχειρήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1920 πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η Γ΄ Μοίρα και τα δύο Σμήνη Ναυτικής Αεροπορίας που πραγματοποίησαν με επιτυχία πολλές αναγνωρίσεις καθώς επίσης πολυβολισμούς και αντιαεροπορικές περιπολίες. Την 1 Μαΐου 1921 συγκροτήθηκε και η Δ΄Μοίρα Αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Μίκρας και μεταστάθμευσε στο Καζαμίρ.

Στις αρχές του 1922 η διάταξη της Ελληνικής Αεροπορίας είχε ως εξής:

Α΄ Μοίρα Αεροπλάνων στην Ορεστιάδα.
Ο Όρχος Αεροπορίας στη Θεσσαλονίκη.
Οι Β΄ και Γ΄ Μοίρες στο Εσκί Σεχήρ.
Η Δ΄ Μοίρα στο Ουσάν .
Ο Όρχος Αεροπορίας Στρατιάς Μ.Ασίας στο Καζαμίρ.
Η Ε΄ Μοίρα Αεροπλάνων στο Ουσάκ .


Στρατιωτική και Ναυτική Αεροπορία συνέχισαν να πραγματοποιούν αναγνωρίσεις, καταδιώξεις εχθρικών αεροσκαφών αλλά και βομβαρδισμούς θέσεων και οχυρών του εχθρού.