Δεκαπενταύγουστος στην Αγιασο της Λέσβου- Οι Ακολουθίες στην Παναγία της Αγιάσου- Όλο το πρόγραμμα της ιεράς πανήγυρης

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους.


Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.

Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. 

Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από τον ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.


ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ με υπεραστικά ΚΤΕΛ Λέσβου για 15/08/2017

1) Την Δευτέρα 14/08/2017 παραμονή της πανήγυρης της Αγιάσου και όλο το βράδυ καθώς και την Δευτέρα 15/08/2017 ανήμερα της πανήγυρης μέχρι και το μεσημέρι θα εκτελούνται συνεχόμενα δρομολόγια από και προς Αγιάσο.

2) Την Τρίτη 15/08/2017 για τα υπόλοιπα χωριά θα ισχύουν τα δρομολόγια της Κυριακής.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ


Το πρόγραμμα ακολουθιών στο προσκύνημα της Παναγίας Αγιάσου από την 1η Αυγού- στου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου για το Δεκαπενταύγουστο ανακοί- νωσε το Προσκύνημα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αναλυτικά:


-Σήμερα Παρασκευή 4 Αυγούστου: Από 7 έως 9 π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 το απόγευμα μέχρι 9 το βράδυ, ο Εσπερινός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών. Ομιλία του ιεροκήρυκα Πρωτοπρεσβύτερου Αθανάσιου Γιουσμά.

-Σάββατο 5 Αυγούστου: Από τις 7 μέ- χρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ ο Μέγας Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

 -Κυριακή 6 Αυγούστου: Από τις 7 μέ- χρι τις 10 το πρωί, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Μεταμορ- φώσεως του Σωτήρος με την καθιε- ρωμένη Λιτανεία των Ιερών Εικόνων. Από τις 7 μ.μ., μέχρι 9 μ.μ. ο Εσπερινός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών χο- ροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ιακώβου. Θα μιλήσει ο Αιδεσ. Οικον. π. Γρηγόριος Πολύμος.

 -Δευτέρα 7 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ ο Εσπερινός και ο Μικρός Παρακλητικός Κανών. Θα μιλήσει ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Κουτσαμπάσης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μηθύμνης.

-Τρίτη 8 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λει- τουργία. Από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9 το βράδυ ο Εσπερινός και ο Μέγας Πα- ρακλητικός Κανών, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου. Ομιλία του ιε- ροκήρυκα Αρχιμ. Πρόχορου Ζιμβρα- γουδάκη.

-Τετάρτη 9 Αυγούστου: Από τις 7 μέ- χρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9 το βράδυ ο Εσπερινός και ο Μικρός Παρακλητικός Κανών, χοροστατού- ντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπο- λίτου Μηθύμνης Χρυσοστόμου, ο οποίος και θα μιλήσει στη συνέχεια.

-Πέμπτη 10 Αυγούστου: Από τις 7 μέ- χρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9 το βράδυ ο Εσπερινός και ο Μέγας Παρακλητικός Κανών, χοροστατού- ντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπο- λίτου Μυτιλήνης Ιακώβου. Ομιλία του Αιδ. Οικον. Ευστράτιου Γιουσμά.

-Παρασκευή 11 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 μ.μ. μέ- χρι τις 9 το βράδυ ο Εσπερινός και ο Μικρός Παρακλητικός Κανών χορο- στατούντος του Σεβασμιώτατου Μη- τροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου. Θα μιλήσει ο κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης. Από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα θα τελεσθεί η Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν της Υπερα- γίας Θεοτόκου.

-Σάββατο 12 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 8.30 μέχρι 9 μ.μ. ο Εσπερινός.

-Κυριακή 13 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Ο Ιεροκήρυκας Αρ- χιμ. Ιάκωβος Καραμούζης θα μιλή- σει στον Ιερό Ναό Παναγίας. Από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. ο Εσπερινός και ο τελευταίος Μέγας Παρακλητικός Κανών, χοροστατούντος του Σεβα- σμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου. Θα μιλήσει ο Οικ. Ευστρά- τιος Κομνηνός.

-Δευτέρα 14 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Προεόρτιων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από τις 7 μ.μ. μέχρι 9 μ.μ. ο Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός της Παναγίας.

-Τρίτη 15 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία με την καθιερωμένη Λιτα- νεία της Ιεράς Θαυματουργού Εικό- νος της Θεομήτορος ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου. Από τις 6 μ.μ. μέχρι 7 μ.μ. ο Εσπερινός. Επαναφορά της Ιεράς Εικόνος εις την θέσιν της εν πομπή μετά την Θ’ ώραν.

-Κυριακή 20 Αυγούστου: Από τις 7 μέ- χρι τις 10 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Αρχιερατικό Μνημόσυνο των αείμνηστων Ιδρυτών, Ευεργετών και Δωρητών του Ιερού Ναού της Πα- ναγίας ιερουργούντος του Μητροπο- λίτου Μητιλήνης Ιακώβου, ο οποίος και θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια ομιλία. Από 6 μέχρι 7 μ.μ. Εσπερινός.

-Δευτέρα 21 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από 6 μέχρι 7 το απόγευμα ο Εσπερινός.

 -Τρίτη 22 Αυγούστου: Από τις 7 μέ- χρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 μέχρι τις 8 μ.μ. ο Εσπερινός της Αποδόσεως της Εορ- τής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου.

-Τετάρτη 23 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου. Θα μιλήσει στη συνέχεια ο Ιεροκήρυ- κας Αρχιμ. Ιάκωβος Καραμούζης. Από τις 6 μέχρι 7 μ.μ. ο Εσπερινός.

-Δευτέρα 29 Αυγούστου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της αποτομής της Τίμιας κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννου. Από τις 6 μ.μ. μέχρι 7 μ.μ. ο Εσπερινός.

-Πέμπτη 31 Αυγούστου: Από τις 7 μέ- χρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της καταθέ- σεως της Τίμιας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Από τις 6 μ.μ. μέχρι 7 μ.μ. ο Εσπερινός.

-Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή του νέου Εκκλησιαστικού έτους. Από τις 6 μ.μ. μέχρι 7 μ.μ. Εσπε- ρινός.

-Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου: Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη αναμνήσει του εν Χώναις Θαύματος του Ταξιάρχου. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρ- τοκλασίας στο Καστέλι. Από τις 6 μ.μ. μέχρι 7 μ.μ. Εσπερινός.

-Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου: Το Γενέ- σιον της Υπεραγίας Θεοτόκου. Από τις 7 μέχρι τις 9 το πρωί ο Όρ- θρος και η Θεία Λειτουργία στο ξω- κλήσσι της Παναγίας στη θέση «Πεν- θίλη» Από τις 6 μ.μ. μέχρι 7 μ.μ. ο Εσπερινός.

-Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου: Από τις 7 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. ο Εσπερινός.

-Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου: Από τις 7 π.μ. μέχρι 10 π.μ. ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Από τις 7 μ.μ. μέχρι 9 μ.μ. ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Υψώ- σεως του Τιμίου Σταυρού χοροστα- τούντος του Σεβασμιώτατου Μητρο- πολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου.


 -Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου: Από τις 7 π.μ. μέχρι 10 π.μ. η Τελετή της Υψώ- σεως του Τιμίου Σταυρού όπου θα τεθεί σε προσκύνημα το Τίμιο Ξύλο. Θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λει- τουργία, ιερουργούντος του Σεβα- σμιώτατου Μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου. Θα μιλήσει ο Αρχιμ. Ιάκω- βος Καραμούζης πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης. Από 6 μ.μ. μέχρι 7 μ.μ. ο Εσπερινός.