GGO

OYZO

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Από την Τενεδο ο Τ. Κουικ συζήτησε την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ελλάδας από την Λέσβο με την Ίμβρο και την Τένεδο

Παρέστη στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο, προστάτιδας του νησιού


Ανέφερε πως η Ελλάδα ζητά το αυτονόητο, την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, βρέθηκε σήμερα 26/7 στην Τένεδο, όπου συναντήθηκε με τους λιγοστούς εκεί Έλληνες, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την επίσκεψή του έθεσε το θέμα της χρόνιας εκκρεμότητας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ίμβρο και την Τένεδο.

Στον υφυπουργό το θέμα τέθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις, αλλά και από την πρόεδρο του Σωματείου των Τενεδίων που κατοικούν μόνιμα στο νησί.

Μετά τη θεία λειτουργία και την πολύ φιλική συζήτηση που είχε με τον έπαρχο και τον δήμαρχο του νησιού, ο κ. Κουίκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι Τούρκοι συνομιλητές του «συμφωνούν απόλυτα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα, και μάλιστα ο δήμαρχος Χακάν Καν Γιλμάζ θεωρεί ότι το καλύτερο σημείο ένωσης με την Ελλάδα είναι η Μυτιλήνη».

«Ας μη ξεχνάμε ότι όλη την τουριστική περίοδο η Μυτιλήνη συνδέεται ακτοπλοϊκά και με τα Δωδεκάνησα και με τον Πειραιά και με την Καβάλα. Αλλά από τη στιγμή που θα ανοίξουν πύλες εισόδου σε Τένεδο και Ίμβρο, θα είναι εξαιρετικά παραγωγική και μια ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει αυτά τα νησιά με Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη, επωφελούμενη, όχι μόνο του τουρισμού από την Ελλάδα, αλλά και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία και Ρουμανία» ανέφερε ο κ. Κουίκ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης τα περασμένα χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής η τουρκική διοίκηση, «ενώ δηλώνει ότι θέλει, βρίσκει δυσκολίες που ενδεχομένως να προκαλούνται από τοπικούς τούρκικους ανταγωνιστικούς φορείς», εκτίμησε ο κ. Κουίκ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεσμεύθηκε να γίνουν «όλοι οι κατάλληλοι χειρισμοί» προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από την Τουρκία, υπενθύμισε ο κ. Κουίκ. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η ροή του τουρισμού από την Τουρκία, η οποία δεν είναι μόνο οικονομικά επωφελής για τους ελληνικούς προορισμούς, αλλά φέρνει κοντά τους δυο λαούς, και μάλιστα σε μια εποχή εντάσεων στην περιοχή. Νομίζω, είναι επιβεβλημένο να συμβεί και το αντίστροφο» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα ζητά την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης»

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουίκ ανέφερε πως άκουσε με προσοχή τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως και της προέδρου των εναπομεινάντων στην Τένεδο Ελλήνων, Πελαγίας Πισιρτζή, καθώς και τις αιτιάσεις τους για «μη πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης στην Τένεδο, εδώ και δεκαετίες».

«Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τα όσα επανειλημμένα για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης τονίζουν, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς: Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί και να μην εφαρμόζει πλήρως συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.Σας διαβεβαιώνω ότι, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, η Ελλάδα μέσω της διπλωματίας της και της επικοινωνίας, ζητά πιεστικά τον σεβασμό, την αποδοχή και την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων» κατέληξε ο κ. Κουίκ.

Σημειώνεται επίσης, ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος, μετά τη χοροστασία, αναφέρθηκε στον αποδεκατισμένο ελληνισμό της Τενέδου και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Παράλληλα ο υφυπουργός συζήτησε την χρόνια εκκρεμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ίμβρο και την Τένεδο στον Έπαρχο και τον Δήμαρχο της Τενέδου.


(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com