Ευρεία σύσκεψη στην Γ.Γ Αιγαίου την Δευτέρα για την Μορια- Λιγοστά άτομα στην συγκέντρωση κατοίκων της Παναγιουδας και Μοριας στην Μυτιλήνη (pics,vid)

Ευρεία σύσκεψη στην Γ.Γ Αιγαίου την Δευτέρα για την Μορια


Μετά την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή της κοινότητας Μόριας και κατόπιν σχετικού αιτήματος των προέδρων των κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας κ.κ Τρακέλλη και Βιόλατζη, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης-Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης συγκάλεσε υπό την προεδρεία του σύσκεψη την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 και ώρα 11π.μ., στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων. Στη σύσκεψη   προσκλήθηκαν να παραστούν οι κάτωθι:

§         Ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
2)     Οι Βουλευτές Ν. Λέσβου
3)     Η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου
4)     Ο Δήμαρχος Λέσβου
5)     Ο Αστυνομικός Διευθυντή Λέσβου
6)     Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου
7)     Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Μόριας και Παναγιούδας
8)     Ο Διοικητής του κέντρου υποδοχής Μόριας

-Με μικρή συμμετοχή κατοίκων των χωριών Μόριας και Παναγιούδας η κινητοποίηση

Με μικρή συμμετοχή κατοίκων των χωριών Μόριας και Παναγιούδας πραγματοποιήθηκε το πρωί η κινητοποίηση για την αποσυμφόρηση του κέντρου ταυτοποίησης μεταναστών.

Λόγω της μικρής συμμετοχής δεν πραγματοποιήθηκε πορεία στην αγορά της πόλης όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί αλλά κατευθύνθηκαν στη ΓΓ Αιγαίου όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους,
Ζητούν όπως διατύπωσε τα αιτήματα ο πρόεδρος της Μόριας Νίκος Τρακέλλης να παραμείνει διαχειρήσιμος αριθμός προσφύγων στο κέντρο που να μην υπερβαίνει τα 1000 άτομα για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην γύρω περιοχή.

Ζητούν ακόμα τη στάθμευση μόνιμα στην περιοχή πυροσβεστικού οχήματος αφού συχνά δημιουργούνται εστίες έντασης.

Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να μην εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στο νησί,
Μόνιμη λύση για τον αγωγό λυμάτων που πέφτουν σε παρακείμενο χείμαρρο και αποτελούν εστία μόλυνσης για την  περιοχή αλλά και ωράριο στο κέντρο της Μόριας προκειμένου να μην κυκλοφορούν βραδινές ώρες στο χωριό τους και να τοποθετηθούν τουαλέτες στους δημόσιους χώρους .

Δεν έλειψαν και οι υπερβολικές φωνές που ζητούσαν να μετατραπεί το κέντρο ολόκληρο σε φυλακή και να μην τους επιτρέπεται η έξοδος.

Στη ΓΓ Αιγαίου και οι αντιδήμαρχοι Λέσβου Κώστας Κατσαρος και Νίκος Καρασαβας,και ο κύριος Χατζηγιάννης ως περιφερειακός σύμβουλος.

O κύριος Κατσαρός ενημέρωσε ότι ο δήμος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον εγκλωβισμό των ανθρώπων αυτών στο νησί, ανέθεσε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών να προχωρήσει την υπόθεση ενώ πρότεινε την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση αντιπροσωπείας των κατοίκων με το δήμο και την περιφέρεια προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που προκύπτουν από τη γειτνίαση με το χοτ σποτ και  ταλανίζουν το χωριό τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ