Με επιτυχία και ενθουσιασμό ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του 1ου Lesvos Food Fest στον Μολυβο (pics, vids)

Μια γλυκιά γεύση μας άφησε το πρώτο Lesvos Food Fest που οργανώθηκε στο Μόλυβο Λέσβου από 14 έως 16 Ιουλίου.


Με επιτυχία και ενθουσιασμό ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του 1ου Lesvos Food Fest που διοργάνωσε το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, την υπεύθυνη διοργάνωσης του Φεστιβάλ Μαρία Καπλανέλλη και τη θετική ενέργεια 100 εθελοντών όλων των ηλικιών που συμμετείχαν με κέφι και «όρεξη» στις δράσεις του.

Χορηγός επικοινωνίας και υποστήριξης ήταν το LesvosPost.com

Η ατμόσφαιρα και τα τραγούδια των νοικοκυρών στις αυλές , τα μεζεδάκια εμπνευσμένα από Λεσβιακά προϊόντα που προσφέρθηκαν σε πλήθος κόσμου μετά μουσικής, τα παιδικά χεράκια που έπλασαν γκιουζλεμέδες, το αλάτι, τα βότανα και το λάδι της Λεσβιακής γης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στον Μόλυβο και μας άφησαν μοναδικές εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και γαστρονομικές προτάσεις. Με ρυθμούς ροκ από κιθάρες που παρουσίασαν μικροί και μεγάλοι μουσικοί δοκιμάσαμε τοπικά ποτά σε πρωτότυπους συνδυασμούς κοκτέιλ με ούζο, λικέρ και κρασί από τη Λέσβο  και τη Σάμο.

Ο μοναδικός Αλέξανδρος Παπανδρέου προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, με φόντο τον γραφικό Μόλυβο παρουσίασε ευφάνταστες συνταγές με ντόπιες πρώτες ύλες σε συνθέσεις και τεχνικές που εντυπωσίασαν το κοινό, ενώ κουβέντιασε με τα παιδιά για το επάγγελμα του chef και πέρασε μηνύματα «ευ ζην» στους μικρούς μάγειρες που συμμετείχαν στα παιδικά μαγειρέματα.

Το ούζο με μεζέ είχε την τιμητική του και προσφέρθηκε σε 35 επιχειρήσεις σε Μόλυβο, Πέτρα, Εφταλού, Βαφειό, , και Σκαμιά κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Η λήξη του 1ου Lesvos Food Fest μας βρήκε παρέα στο λιμάνι με παραδοσιακή μουσική χορό και ούζο που κέρασαν 6 ποτοποιίες της Λέσβου.

Η Διοργάνωση τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, είχε την υποστήριξη της Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας και της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων.

Χορηγοί της Διοργάνωσης ήταν το Επιμελητήριο Λέσβου, η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., ο Ελαίτης, η Κάβα Santo, οι Πειρατές Bar Café, η Aegean Food, το Congas Beach Bar,το K44 design studio, το Kέντρο Διανομών Proton Α.Ε , Καραμάνος εξοπλισμοί, Π. Τζιμής- Π.Μαρινάτος εξοπλισμοί, Bell Hospitality Consultants  και The Olivewood House.

Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Εμπρός, τα Πολιτικά, Lesvospost.com, Lesvosnews.gr.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση και προσφορά 30 τοπικών παραγωγών που διέθεσαν προϊόντα όπως ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς, τυροκομικά, ζυμαρικά, σάλτσες,  μαρμελάδες, βότανα και μπαχαρικά, αλλαντικά, κρασί, ούζο, λικέρ, αναψυκτικά, σιροπιαστά γλυκά, μέλι, λαχανικά και φρούτα, καθώς και επαγγελματικό εξοπλισμό και σκεύη κεραμικά και ξυλόγλυπτα για την υλοποίηση των γαστρονομικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Τους καλεσμένους και τη δημοσιογραφική ομάδα υποδέχτηκε το ΠΙΟΠ στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, ενώ ανεκτίμητη υπήρξε και η συνεισφορά των ξενοδοχείων Sun Rise, Moon Garden, Ίρις, Αφροδίτη, Πανσέληνος, Δελφίνια, της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων AVIS που υποστήριξαν την φιλοξενία και τις μετακινήσεις καλεσμένων και δημοσιογράφων και των επιχειρήσεων εστίασης και όλων των υπόλοιπων μελών των δύο φορέων που παρείχαν βοήθεια σε όλες τις εκδηλώσεις.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά  που παραβρέθηκε στο Φεστιβάλ και παρακολούθησε όλες τις δράσεις εκφράζοντας έμπρακτα την αμέριστη υποστήριξη της Συνομοσπονδίας στο 1ο Lesvos Food Fest.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου την ημέρα λήξης του Φεστιβάλ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εκτίμηση και αξιολόγηση της πρώτης διοργάνωσης και αφετηρία για τον προγραμματισμό του 2ου Lesvos Food Fest που ως στόχο θα έχει το άνοιγμα του Φεστιβάλ σε όλο το νησί και τον εμπλουτισμό του με νέες δράσεις.

Ο Πρόεδρος των δύο φορέων Μόλβαλης Νίκος τόνισε για τον  στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιεί το δίκτυο Lesvos the other Aegean για το τουριστικό μέλλον  του νησιού μας, προχωρώντας  σε άλλη μία ολοκληρωμένη δράση στην ανάδειξη του τεράστιου κεφαλαίου της τοπικής παραγωγής προϊόντων και της λεσβιακής γαστριμαργίας.

Η λεσβιακή ύπαιθρος με τα προϊόντα της, η κουζίνα του τόπου μας, οι λεσβιακές συνταγές, οι τρόποι του γεύεσαι, οι συνήθειες γύρω από το τραπέζι, οι παραδόσεις πολιτισμού που τα συνοδεύουν - από την διαδικασία παραγωγής μέχρι τις αρχιτεκτονικές των χώρων και τα τραγούδια του τραπεζιού - συνθέτουν μια τεράστια δυναμική που μπορεί να εκτινάξει το νησί σε κορυφαίο γαστριμαργικό προορισμό διεθνώς.
 
Οι διεθνείς τάσεις γαστριμαργικού πολιτισμού μας δίνουν την δυνατότητα μια διείσδυσης σε μια τεράστια αγορά επισκεπτών. Μας δίνει επίσης την δυνατότητα να στείλουμε τα λεσβιακά προϊόντα στα τραπέζια μεγάλων εστιατορίων του εξωτερικού μέσα από νέες συνταγές γνωστών σεφ που θα στηρίζονται στα τοπικά μας προϊόντα και στις παραλλαγές των δικών μας συνταγών.

Η επιθυμία είναι το Lesvos Food Fest να απλωθεί και να αγκαλιάσει ολόκληρο το νησί προβάλλοντας τα μοναδικά γαστριμαργικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Από την σαρδέλα και τα όστρακα των κόλπων μας μέχρι τα αλκοολούχα, τα αναψυκτικά, τα βότανα, το αλάτι, την ελαιοκομική παραγωγή, τα μεταποιημένα προϊόντα, τα ζυμαρικά. Η συνειδητοποίηση αυτής της τεράστιας αναπτυξιακής δυνατότητας απαιτεί ανοιχτό μυαλό, συναντίληψη, συνεργασίες και εθελοντική συμμετοχή.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τα τέλη Οκτώβρη που θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό κάλεσμα για νέες ιδέες και συνεργασίες και παραμένουμε σε επαφή για οποιαδήποτε πρόταση για το 2ο  Lesvos Food Fest που θα γίνει το 2018.


Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ από το 1ο Lesvos Food Fest -