2ο Χειμερινό Θεατρικό Φεστιβάλ Λέσβου, Μπάμπης Αλατζάς-9 - 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017- Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

2ο ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΣΒΟΥ-Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης -9 - 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017



Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.                                                        
                                                                                                              Κάρολος Κουν

Μετά το περσινό θεατρικό φεστιβάλ Λέσβου - που σημείωσε ξεχωριστή επιτυχία και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό της Λέσβου , θεατρόφιλους θεατές, ερασιτέχνες και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς – ήρθε η στιγμή για το 2ο θεατρικό φεστιβάλ Λέσβου.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου και η Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ» ως διοργανωτές και η εταιρία «Όψεις Πολιτισμού»  επανέρχονται με μια καινούργια χορταστική πρόταση πολιτιστικής θεατρικής παρέμβασης.

Ο πρώτος μήνας του νέου έτους θα κυλήσει με ένα ιδιαίτερα υψηλό θεατρικό διαμέτρημα αφού δεκαπέντε περίπου ποιοτικές παραγωγές θα ξεδιπλωθούν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Πρόκειται για παραστάσεις που οι περισσότερες παίζονται την ίδια χρονική περίοδο και στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Συγχρόνως στη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ πρόκειται να γίνουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις σχετικές με το θέατρο με την παρουσία συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, με ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, με προβολές ντοκιμαντέρ που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έτσι κι αλλιώς εκπαιδευμένο θεατρικό κοινό του νησιού της Λέσβου.

Αν συνεκτιμήσει κανείς την πληθώρα των θεατρικών παραγωγών που δημιουργούν  οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του νησιού - καθώς και αυτών που ετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα - το 2ο θεατρικό φεστιβάλ Λέσβου με τις δυνατές επαγγελματικές του παραγωγές συμπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θεατρικό γίγνεσθαι στον τόπο μας.

Στόχος μας είναι να θεσμοθετηθεί το θεατρικό φεστιβάλ στη Λέσβο και να αποτελέσει ένα σταθμό στα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, που κάθε χειμώνα θα αφήνει μια ποιοτική θεατρική πινελιά στην πρωτεύουσα του Βορείου Αιγαίου. Κι ακόμα σταδιακά να εμπλουτιστεί και με άλλες παράλληλες εκδηλώσεις και να συνδυαστεί ίσως και με άλλες παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τα θεατρικά δρώμενα στη Λέσβο.

Τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου συμπατριώτη μας θεατρανθρώπου Μπάμπη Αλατζά του αφιερώνουμε το 2ο θεατρικό φεστιβάλ Λέσβου.

Ο φίλος, ο Μπάμπης, δεν ήταν απλά ένας ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Ήταν ένας λαϊκός άνθρωπος, ένας καλός άνθρωπος, άνθρωπος της τέχνης και της διανόησης, που γνώριζε άριστα το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ένα Μυτιληνιός που λάτρεψε το νησί του και τους ανθρώπους του. Έτσι το φετινό Φεστιβάλ, θα έχει την ονομασία «Χειμερινό Θεατρικό Φεστιβάλ Λέσβου, Μπάμπης Αλατζάς»

Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι το θεατρόφιλο κοινό του νησιού μας θα ανταποκριθεί στην υψηλών προδιαγραφών διοργάνωση.

Ο Αντιδήμαρχος
Πολιτισμού-Τουρισμού
του Δήμου Λέσβου
Κώστας Αστυρακάκης


Ο Πρόεδρος της Ένωσης
Θεατρικών Πολιτιστικών
Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ»
Στρατής Βλαστάρης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 2o «Χειμερινό Θεατρικό Φεστιβάλ Λέσβου, Μπάμπης Αλατζάς»

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου πρωταγωνιστεί σε ένα έργο, που παρουσιάζεται στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης, για την ιστορία της Κούβας μετά την Επανάσταση μέσα από τον αγώνα μιας γυναίκας
Το έργο αρχίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1959. Την βραδιά που ο Φιντέλ Κάστρο προελαύνει στην Αβάνα. Την ίδια εκείνη βραδιά, πολλοί υποστηρικτές του δικτάτορα Μπατίστα, μαζί και η εύπορη Άντρια με τον σύζυγο και το αγέννητο παιδί τους, ειδοποιημένοι από το καθεστώς που καταρρέει, εγκαταλείπουν άρον-άρον την Κούβα για να καταφύγουν στην ασφάλεια των απέναντι ακτών της Φλόριντα. Πριν φύγει, η Άντρια ορκίζει την πιστή μαγείρισσα της οικογένειας να μην εγκαταλείψει το αρχοντικό της, να διαφυλάξει άθικτη την περιουσία της οικογένειας και να μην επιτρέψει σε κανέναν να πατήσει το πόδι του εκεί μέχρι η Άντρια και η οικογένειά της να ξαναγυρίσουν. Η οικογένεια φεύγει και η Cocinera μένει πιστή στον όρκο της για τα επόμενα σαράντα χρόνια!
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο.
Παίζουν οι :Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ
Συντελεστές:
Μετάφραση, προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία, επιμέλεια μουσικής: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Όλγα Ντέντα
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αλέξης Φούκος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Αλεξία Μπελογιάννη
Χορογραφίες: Στέφανος Χατζηγεωργίου, Quickstep
Video: Νικήτας Χάσκας
Διάρκεια: 80 λεπτά
Παράσταση: Τετάρτη  11 & Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ώρα 21.00


Τι σημαίνει αληθινή πίστη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι;  Πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί;  Τι είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε, για να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση μας;
Το  πρωτοποριακό για την εποχή του έργο της Kate Robin ανεβαίνει στις 13 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο, στα πλαίσια τους θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης, σε απόδοση και σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, για να μας αποδείξει ότι όλα είναι δυνατά στην αγάπη και τον έρωτα!                                   
Η συγγραφέας μπαίνει βαθιά στη ψυχοσύνθεση ενός πληγωμένου ζευγαριού και παρακολουθεί βήμα βήμα τις αντιδράσεις τους, σε ένα παιχνίδι επιβολής και αλλεπάλληλων συναισθηματικών συγκρούσεων και εναλλαγών που οδηγούν σε ένα θεαματικό φινάλε.  
O Κεν και η Λίζα, μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης ανακαλύπτουν πως η σχέση τους βρίσκεται σε αδιέξοδο και ανάμεσα τους υπάρχουν μυστικά και ψέματα. Εκείνη, συντηρητική Νεοϋορκέζα ψυχοθεραπεύτρια,  αφοσιωμένη στη σχέση τους κι εκείνος μποέμ κινηματογραφιστής… Όταν έρχεται η πρώτη αποκάλυψη, η ρωγμή  είναι καταλυτική. Πώς εκείνος θα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές και να ξανακερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη της; Tι θα επακολουθήσει όταν συναινέσουν  να μπει ανάμεσα τους  κριτής σε αυτή τη «μάχη» μια κάμερα που θα τους παρακολουθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο; Θα κερδίσουν τη χαμένη ελευθερία ή θα μπουν σε μια νέα φυλακή; Ένα παιχνίδι όπου ο έρωτας δείχνει αγεφύρωτος, αλλά η αληθινή αγάπη είναι γέφυρα, που στο τέλος θα ενώσει τις ψυχές τους.

Πρωταγωνιστούν : Ζέτα Δούκα και Παναγιώτης Μπουγιούρης 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Κείμενο: Kate Robin 
Απόδοση-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης  
Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Κοστούμια: Αλέξης Φούκος
Φωτισμοί:  Χρήστος Τζιόγκας
Video art: Βασίλης Αντωνιάδης (filmskin)
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Ειδικός συνεργάτης: Ντίνος Λέλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία
Γραφιστικά: Ρούλα Δανιήλ
Παραγωγή: Φιλοθέατον Ε.Ε.  

Ευχαριστούμε για τη φιλική συμμετοχή του στα video της παράστασης, τους:
Άκη Σακελλαρίου, Μαρία Κορινθίου, Σύλβια Δεληκούρα και Γιώργο Βάλαρη  
Παράσταση: Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ώρα 21.00

Φωνάζω στη μνήμη να θυμηθεί

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή.
Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».
Ν. Καζαντζάκης 
Η «Αναφορά στον Γκρέκο», το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, θα παρουσιαστεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο, στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας. 
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.
Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσοστομος Καραντωνιου, παίζοντας κλασική κιθάρα.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκίνησε από την Κρήτη,  τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.
Στις 4 Ιουνίου 2015, ύστερα από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παράσταση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, ενώ η καλοκαιρινή πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στον τάφο του Καζαντζάκη. Οι καλοκαιρινές παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στη Γαύδο.
Η παράσταση, που γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, συνεχίζει τις παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα και θα ταξιδέψει σε πανεπιστήμια και πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία-εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης - σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλίδης 
Παράσταση: Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ώρα 21.00


ΣΤΙΣ 16 & 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ «ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΙΗΜΣ ΝΤΗΝ» του Γιώργου Χρονά

Ο Τζαίημς Ντην θυμάται τη ζωή του, από τις 8 Φεβρουάριου του 1931, όπου γεννήθηκε, έως τις 8 Οκτωβρίου 1955, που σκοτώθηκε. Ο θάνατός του,  με το αμάξι του, αναποδογύρισε στους αγρούς - ή στην Βουλιαγμένης; - και το κεφάλι του βρέθηκε μέσα στα χόρτα. Τον γυρίζει πίσω. Δίπλα του, σταθερά, στη φρουρά του ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος που τον φροντίζουν, συνέχεια, στον θρίαμβο της σύντομης ζωής του. Θαύμα νεότητος, ωραιότητος και ρέκβιεμ στη σειρά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Γιώργος Χρονάς
Σκηνικά-κοστούμια: ΕΒΕΛΥΝ ΣΙΟΥΠΗ
Video-Art:  ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Στο ρόλο του Ντην ο Αγησίλαος Σιούνας
Στη φρουρά του Αλέξανδρος Αλεξάνδρου,  Γιώργος Χρονάς (φιλική συμμετοχή)
Στο χορό του: Δανάη Δημητροπούλου (φιλική συμμετοχή)



Διάρκεια: 1  ώρα και 10 λεπτά.  


Η Άννα Βαγενά, διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου «ΛΩΞΑΝΔΡΑ» (Εκδ. ΕΣΤΙΑ) και το παρουσιάζει η ίδια, σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας 2 ωρών την Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο, στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης.
Η ΛΩΞΑΝΤΡΑ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας και διαβάστηκε με πάθος και αγαπήθηκε από πολλές γενιές Ελλήνων. Έγινε σήριαλ για την τηλεόραση με πολλή μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνίστρια την Μπέτη Βαλάση. 
Η Λωξάντρα έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από την ζωή της, βλέπουμε παράσταση, το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν στην ζωή της. 
Είναι ένα ύμνος στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη χαρά της ζωής και στη δύναμη της γυναίκας.
Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά.  
Η παράσταση παίζεται σ’ ένα πλούσιο σκηνικό, που παρουσιάζει το σπιτικό της Λωξάντρας, με έπιπλα και αντικείμενα αντίκες, σαν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.  
Οι μουσικές και τα τραγούδια, είναι επιλεγμένα από τον Λάμπρο Λιάβα, γνωστός από την εκπομπή της τηλεόρασης «Το αλάτι της γης», και μας μεταφέρουν όλο το μουσικό κλίμα της εποχής. 
Η Μελίνα Μάσχα με τους φωτισμούς της, συμπληρώνει την μοναδική ατμόσφαιρα της παράστασης. 
Έτσι ο θεατής, επί δύο ώρες, μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, Απόκριες, Καθαρή Δευτέρα και γλεντούσαν όλοι μαζί, σε μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα. 
  
Η παράσταση παρουσιάστηκε  στις 6 Οκτωβρίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Πατριάρχου και προς τιμήν Του, για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση Του στο Πατριαρχείο. 
Παράσταση: Τετάρτη 18 και Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, ώρα 21.00


Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία.
«Οι Σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πώς όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν. Ο Σέρβος Άτσα έχει μόλις ανακαλύψει, ότι την περίοδο που τον έστειλαν σαν αιχμάλωτο πολέμου στο σιδεράδικο του Πέτερ στην Γερμανία, η γυναίκα του έμεινε έγκυος από τον Ιβάν, έναν Ρώσο σιδερά. Έχοντας μάθει την αλήθεια για την πατρότητα του γιου του πηγαίνει ξανά στην Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα βρει ένα δικό του παιδί εκεί. 
Μέσα σε ένα σιδεράδικο, ξεδιπλώνεται με κωμικό και συγκινητικό τρόπο, η αλήθεια τριών πατεράδων και μιας μάνας.
Ο γεννημένος στο Κοσσυφοπέδιο Μίλος Νίκολιτς, έχοντας ζήσει τον εμφύλιο σπαραγμό της χώρας του, ασκεί κριτική στις απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες του Πολέμου και καταδικάζει κάθε εθνικιστική συμπεριφορά. 
Με όπλα τον γρήγορο ρυθμό, τους δυνατούς χαρακτήρες, τα κωμικά μπερδέματα, την αξιόπιστη και σύγχρονη μετάφραση του Χρήστου Γκούβη καθώς και τους εκρηκτικούς μουσικούς συνδυασμούς των δαιμονικών εγχόρδων των String Demons, «Οι Σιδεράδες» θα μαγέψουν το κοινό.
«Οι Σιδεράδες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχουν παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο.
«Τους Σιδεράδες τους έχω γράψει βασισμένος στις αρχές της αρχαίας τραγωδίας, μεταμφιεσμένης σε αρχαία κωμωδία. «Σαν συναυλία σε μια χορδή ή σαν το bolero του Ravel, όπου υπάρχει παραλλαγή του ίδιου θέματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται οδηγώντας τελικά στο Παράλογο που πείθει περισσότερο από τον Ρεαλισμό. Εφόσον το κωμικό και το τραγικό είναι δίδυμα αδέρφια, βοηθούν τελικά στη σκηνή το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα κάθε πόλεμος και κάθε εθνικισμός να οδηγεί στο Παράλογο, στην έλλειψη κάθε νοήματος.» Μίλος Νίκολιτς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Μετάφραση: Χρήστος Γκούβης
Μουσική: String Demons
Κοστούμια – Σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Video – Trailer: Νικήτας Χάσκας
Sound Engineer: Τάκης Μάρκου
Παραγωγή: «Αγγέλων βήμα» 
Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου, Ερνέστος Βουτσίνος, Έφη Καραγιάννη,Αβραάμ Παπαδόπουλος 
Παράσταση: Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ώρα 21.00

ΣΤΙΣ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙ ΜΑΓΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 

Η Τέχνη συνάντησε την Επιστήμη και το πιο πρωτότυπο θεατρικό πείραμα... πέτυχε!
Ήταν μεσάνυχτα... Μόλις η καμπάνα χτύπησε για δωδέκατη φορά, πυκνός μαύρος καπνός άρχισε να βγαίνει από τη χαραμάδα της πόρτας του μυστικού υπόγειου εργαστηρίου. Ποιος ξέρει τι σκάρωσαν πάλι ο πασίγνωστος φυσικοχημικός Βιτριόλης Βραχυκύκλωμας, γνωστός και ως “Τρομερός επιστήμων ΒουΒου”, και ο φοβερός βοηθός του Φουσκάλιος Μπουρμπουλήθρας με το χαϊδευτικό “Φουμπού”. Ανέλαβαν πάλι κάποια μυστική αποστολή; Μήπως ανακάλυψαν κανένα καινούριο χημικό στοιχείο; Ή μήπως βρήκαν τρόπο να πετάξουν αερόστατο χωρίς αέρα; 
Ο τρομερός ΒουΒού και ο φοβερός Φουμπού τελικά αποφάσισαν να σας αποκαλύψουν όλα τα “εκρηκτικά” μυστικά τους. Και πού ξέρετε... αν είστε τυχεροί μπορεί και να σας ξεναγήσουν στο μυστικό σκοτεινό υπόγειο εργαστήριο τους. 
Οι «Μαγικοι Επιστήμονες» γεννήθηκαν ως ιδέα για να συμπληρώσουν την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και να συμβάλλουν στον τομέα των εκπαιδευτικών επιλογών και των διαδραστικών θεματικών προγραμμάτων. Ο Βουβού και ο Φουμπού έρχονται για να μεταφέρουν στους θεατές με τον πλέον ευχάριστο τρόπο, έννοιες όπως αυτές που διδάσκονται στην σχολική ύλη της Φυσικής, της Βιολογίας και της Χημείας, οι οποίες παίρνουν ζωή μπροστά στα μάτια όλων και εξηγούνται με απλό, διασκεδαστικό αλλά και «εκρηκτικό» τρόπο.
Τα κείμενα και όλο το επιστημονικό πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικά σχεδιασμένο και δομημένο στην διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον Dr. Αστροφυσικής και επιστημονικό συνεργάτη του «Ιδρύματος Ευγενίδου» κ. Γιάννη Κοντογιάννη.
Ο κάθε μικρός θεατής μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής… εξερευνά, ανακαλύπτει, μαθαίνει και ερμηνεύει περίεργα, αλλά και καθημερινά φαινόμενα. Τα πειράματα που πραγματοποιούνται επί σκηνής είναι απόλυτα ασφαλή, εντυπωσιακά και πρωτότυπα. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: 
Κείμενο: Άκυς Μητσούλης 
Σκηνοθεσία:Παυλίνα Χαρέλα, 
Μουσική: Γιάννης Αυγερινός, 
Στίχοι τραγουδιών: Πατρούλα Χριστοδούλου,
Μουσική τραγουδιών: Χάρης Γκατζόφλιας
Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη 
Σχεδιασμός επιστημονικού προγράμματος: Γιάννης Κοντογιάννης 
Φωτισμοί – Ήχος: Ανέστης Ατακτίδης 
Παραγωγή: Θέατρο Σοφούλη – Dream Workers 
Παίζουν: Μάριος Κωνσταντίνου Χρήστος Γκουτσίδης, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (διπλή διανομή) 
Παράσταση: Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ώρα 17.00

ΣΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Η ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ ΛΥΣΗ» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου

Bασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ.Χ. αι., “O κύκλος με την κιμωλία’’ απ’ όπου εμπνεύστηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.
Ένα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα παγκοσμίως έργα, που το θέμα του μας είναι γνωστό και από την Παλαιά Διαθήκη, παρουσιάζεται την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο, στα πλαίσια του φεστιβάλ Μυτιλήνης, διασκευασμένο για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

Πριν από περίπου 50 χρόνια ο Μπερτολ Μπρεχτ πήρε ένα παλιό και ξεχασμένο Κινέζικο έργο και το έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος με την δική του διασκευή φέρνει στην εποχή μας όλα τα διδάγματα αυτού του πανάρχαιου μύθου, απευθυνόμενος στα σημερινά παιδιά αλλά και στους γονείς τους. 
Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές εγκαταλείπει το μωρό της που διώκεται κι αυτό. Η υπηρέτριά της αποφασίζει να το σώσει και το μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες. Ανάμεσα σ’ εκείνη και στο παιδί αναπτύσσεται μια σχέση αληθινής αγάπης. Όταν μετά από καιρό το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιουσίας, εμφανίζεται η βασίλισσα και το διεκδικεί. Ο ιδιόρρυθμος δικαστής Αζτάκ θα δώσει μια λύση παρόμοια μ’ εκείνη του σοφού Σολομώντα: βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο «μητέρες» να το τραβήξουν, πιάνοντάς το από το ένα χέρι η καθεμιά! Με αυτόν τον τρόπο θα αποδειχθεί ποια το αγαπάει πραγματικά και άρα δικαιούται να το έχει υπό την κηδεμονία της.
«Η Σολομώντεια Λύση» είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο. Μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά κάθε ηλικίας. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, σε ένα υπέροχο σκηνικό, με πλούσια κοστούμια, μουσική, τραγούδι και χορό, θα μας προτείνει, σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια και τη δικαιοσύνη. Τα μόνα αντίδοτα στη βία, τον ατομικισμό και τη λατρεία του κέρδους.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Θέατρο Σοφούλη κατά τις σεζόν 2000-2001, 2009-2010 και στην Αθήνα τη σεζόν 2010-2011, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος , 
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας, Σκηνικά: Βίκη Βουρνιά (Dream Workers), 
Κοστούμια: moda system
Ηθοποιοί: Χρήστος Γκουτσίδης, Δημήτρης Δάγκαλης, Ελένη Χρυσομάλλη, Ανδρομάχη Βουτσά, Βαλάντης Γαργάνης, Χριστόφορος Χριστοφορίδης (φιλική συμμετοχή) 
Παράσταση: Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ώρα 11.00


Η παράσταση «Την λένε Εύα» από το ομότιτλο θεατρικό έργο του Αντώνη Μποσκοΐτη αποτέλεσε ένα υπόγειο θεατρικό hit της περασμένης σαιζόν και, μετά τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ Το Αυλαία πάει… Αυλαία, στη Θεσσαλονίκη και στο φεστιβάλ Θεατρικοί Βηματισμοί στο Ηράκλειο «Καρακωνσταντάκης Αντώνης», η παράσταση θα ανέβει και στο Δημοτικό Θέατρο, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης. Ο βίος της τρανσέξουαλ Εύας Κουμαριανού με την ίδια επί σκηνής που βραβεύτηκε στα φετινά Queer Theatre Awards με το ειδικό Βραβείο Τρανς Ορατότητας στο Θέατρο. Μία ζωντανή συνέντευξη έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι θεατές, στη διάρκεια της οποίας η Εύα εκτίθεται ανεπανόρθωτα, αυτοσαρκάζεται, κονιορτοποιεί κάθε έννοια φυλετικής και κοινωνικής σύμβασης, κερδίζοντας στο τέλος το δάκρυ και την αποδοχή. 
Την λένε Εύα...(και ήταν αγόρι)
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία/ Συγγραφή: Αντώνης Μποσκοΐτης
Τραγούδι: Τάνια Τσανακλίδου (Μουσική: Λένα Πλάτωνος, στίχοι: Ελένη Φωτάκη)
Φωτογραφίες: Alex Cat
Βοηθός σκηνοθέτη: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης
Ηθοποιοί: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης
Διάρκεια: 70'
Παράσταση: Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ώρα 21.00
Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης
Παίζουν: Εύα Κουμαριανού - Αντώνης Μποσκοΐτης

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμιση ωρών υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα – πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.
Η αναγνώριση του εαυτού μας, μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα εσώτερα μοτίβα της παράστασης.
Η παράσταση “Μαράν Αθά”, που χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως   πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα, παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες θεατρικές περιόδους 2009-2012 με τεράστια επιτυχία στο Θέατρο “Μεταξουργείο”, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα) με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Η παράσταση επίσης ταξίδεψε και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Σύρο, κ.α)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία : Δήμος Αβδελιώδης
Ηθοποιός : Γιασεμί Κηλαηδόνη
Μουσική : Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Πασσαλή
Παραγωγή: Θέατρο “Μεταξουργείο” 
Κριτικές:
“Είδα μια άλλη σκηνοθετική διδασκαλία ( με όλη την σημασία της λέξης) του Δ. Αβδελιώδη στο θέατρο ΄΄Μεταξουργείο΄΄.
Σ’ ένα υποκριτικό άθλο δυόμισι ωρών μια συγκλονιστική ηθοποιός , η Γιασεμί Κηλαηδονη, αφηγείται σ' ένα μονόλογο όσα αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μονάχου, ο οποίος αναγκάστηκε να συγκρουστεί με τη θρησκευτική εξουσία και τελικά να χάσει.
Κάπου άκουσα οτι ο Αβδελιώδης δούλευε, με την εντυπωσιακή στο λόγο και στην κίνηση Γιασεμί Κηλαηδόνη επτά μήνες  επάνω σ΄ αυτό το μονόλογο. Αλήθεια ψέματα, η αναλυτική δουλειά φαίνεται ολοκάθαρα σ’ αυτήν την παράσταση. 
Παράσταση: Τρίτη 24 Ιανουαρίου, ώρα 21.00

Μετά από πέντε sold out παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη, και τη συμμετοχή του στο θεατρικό φεστιβάλ Θεατρικοί βηματισμοί στο Ηράκλειο «Καρακωνσταντάκης Αντώνης» και στο φεστιβάλ Το Αυλαία πάει… Αυλαία στη Θεσσαλονίκη, η παράσταση θα ανέβει και στο Δημοτικό Θέατρο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης.
"Το Κιβώτιο", είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. 
Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. 
Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.
Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής 
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Παράσταση: Τετάρτη 25  Ιανουαρίου, ώρα 21.00


Μετά τη συμμετοχή της στο θεατρικό φεστιβάλ «Το Αυλαία πάει … Αυλαία», η Κάτια Σπερελάκη  επανέρχεται στη ΝΙΝΑ 2, στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Με  αυτοσαρκασμό  και χιούμορ, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ποια  είναι  αυτή η Νίνα2; Αντιμέτωπη με τον καθρέφτη, αγωνίζεται να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και να αποδεχτεί το παρόν, διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη. Όσο για τη Νίνα1, αποτελεί  πλέον μακρινό όνειρο, μαζί με τόσα άλλα…
Τα πράγματα  δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε, και η άτιμη η πραγματικότητα δεν προσαρμόζεται πάντα στις επιθυμίες μας… Όπως έλεγε (μεταξύ άλλων) και η αμείλικτη μάνα της Νίνας, “όπως έστρωσες θα κοιμηθείς”. Κι όταν  ξυπνάς ένα πρωί και συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν είναι πια όπως ήταν, αρχίζεις τους απολογισμούς, που έχουν την κακή συνήθεια να σε φέρνουν αντιμέτωπη με τον εαυτό σου… 

Ερμηνεύει η Κάτια Σπερελάκη 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης 
Σκηνικά - Κουστούμια: Παναγιώτα Κοκκoρού 
Σχεδιασμός  φωτισμών: Θέμης Μουμουλίδης 
Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Θωμαΐδης  
Βοηθός σκηνοθέτη: Σήφης Μάινας  
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός Μελίνα Δοσίου

Παράσταση: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ώρα 21.00
 Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Ερμηνεύει η Κάτια Σπερελάκη

Ο Οιδίνους, το καινούριο έργο του Θανάση Τριαρίδη, πρόκειται για ένα έργο που κεντρώνεται στη ζωτική νοσηρότητα της οικογένειας, με άξονα αναφοράς την αρχαία τραγωδία. Αν ο μυθικός Οιδίπους οφείλει το όνομά του στα πρησμένα πόδια του (οίδί-πους) καθώς ο ίδιος ο πατέρας του τον σημαδεύει ως βρέφος για να τον οδηγήσει στον θάνατο, ο Οιδίνους του εν λόγω έργου είναι αυτό που έχει ένα ανεξέλεγκτα πρησμένο μυαλό (οιδί-νους). 
Το δράμα (το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σε πρώτο βαθμό ένα αστικό δράμα δωματίου) ξεκινάει ένα πρωί όπου ένα ζευγάρι φιλολόγων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιου τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο μια σειρά  αλλόκοτων λεπτομερειών αποκαλύπτουν μια φριχτή πραγματικότητα: πως ο γιος του ζευγαριού έχει πεθάνει ως βρέφος και πως ο «ενηλικιωμένος γιος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα role game του πατέρα – ένας ρόλος που κρατάει επί δεκαοχτώ χρόνια.  Πολύ σύντομα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, πως ο νοερός «γιος» έχει «ενσαρκωθεί», και θα διεκδικήσει τα τραγικά όπλα της ανθρωπινότητάς του: τον φόνο του πατέρα, την (επαν)ένωση με την μητέρα, την ανθρώπινη τραγωδία.
Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή συναντάει το Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπι. Ή (και) ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για τις παραισθητικές ταυτότητες της Δύσης, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Δέσποινα Πατρικαράκου
Παραγωγή: Εκδόσεις Ευρασία

Ερμηνεύουν:  Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Άννα Μάσχα
Παράσταση: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ώρα 21.00


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
·         Ομιλία του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη σχετικά με την παράσταση «ΟΙΔΙΝΟΥΣ»
·         Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ ''Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου''. σε σκηνοθεσία   Αντώνη Μποσκοΐτη
·         Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, συζήτηση μετά το τέλος της παράστασης «Την λένε Εύα» με την πρωταγωνίστρια Εύα Κουμαριανού
·         Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, συζήτηση μετά το τέλος της παράστασης «Νινα2» με την συγγραφέα και πρωταγωνίστρια της παράστασης Κάτια Σπερελάκη
·         Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, συζήτηση μετά το τέλος της παράστασης «Το Κιβώτιο» με τον πρωταγωνιστή Φώτη Μακρή