«Καρφί» του Spiegel για τη Λέσβο- Αφήνει αιχμές με αφορμή τα τελευταία επεισόδια

Στο εκτενές άρθρο του Spiegel για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στα νησιά της Ελλάδας, με αφορμή τα τελευταία επεισόδια, το γερμανικό περιοδικό αφήνει αιχμές για την Λέσβο.


Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο παράδειγμα του κέντρου κράτησης της Μόριας, όπου αναφέρεται στην μεγάλη ανησυχία των ντόπιων αλλά και τις καθημερινές ταραχές και εντάσεις με τους κατοίκους, τους οποίους παρουσιάζει «οι ταραχές είναι καθημερινότητα, υπάρχουν εντάσεις με τους κατοίκους, διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό και τώρα οργή για τους αιτούντες άσυλο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.


Spiegel: Δεν είναι σύμπτωση που οι καταυλισμοί στην Ελλάδα φλέγονται

Το ρεπορτάζ του Spiegel με τον τίτλο «Δεν είναι σύμπτωση που φλέγονται οι καταυλισμοί», ξεκινάει με ένα θετικό παράδειγμα και αυτό είναι ο προσφυγικός καταυλισμός στον Ελαιώνα, ο οποίος «παρόλο που και εδώ είναι στενά, ακόμα και εάν υπάρχουν πολλοί αυτοσχεδιασμοί, σε σύγκριση με τους άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι μια θετική εξαίρεση… Και εάν όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό κάποτε όλοι οι καταυλισμοί στην Ελλάδα θα είναι όπως ο καταυλισμός στην πρωτεύουσα».

Και το άρθρο του γερμανικού περιοδικού συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Μέχρι σήμερα όμως πολύ λίγα πράγματα γίνονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Κυρίως στα ελληνικά νησιά η κατάσταση είναι απελπιστική. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις. Οι αριθμοί κάνουν σαφές πόσο έκρυθμη είναι η κατάσταση στους καταυλισμούς. Σε αυτούς έχουν μεταφερθεί 16.000 άνθρωποι ενώ η πρόβλεψη είναι για 8.000 ανθρώπους».
Στη συνέχεια το άρθρο κάνει λόγο για τις ανησυχίες των ανθρώπων που ζουν εκεί και το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Η Μόρια στη Λέσβο αναφέρεται ως ένα παράδειγμα όπου «οι ταραχές είναι καθημερινότητα, υπάρχουν εντάσεις με τους κατοίκους, διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό και τώρα οργή για τους αιτούντες άσυλο».

Τόσο όμως οι ελληνικές αρχές όσο και οι ευρωπαϊκές είναι σύμφωνες στο εξής:

«Οι άνθρωποι στους καταυλισμούς χρειάζονται μια προοπτική. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και κυρίως να επισπευσθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Κι ενώ κατά κύριο λόγο καλείται να ενεργήσει η Ελλάδα, σε δεύτερο επίπεδο πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό καθήκον. Είναι όμως μια ακριβή διαδικασία και απαιτεί πολύ προσωπικό. Προσωπικό το οποίο δεν διαθέτει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Το γραφείο εξαρτάται από την αποστολή υπαλλήλων από τα κράτη μέλη της ΕΕ… Λίγοι όμως συνεργάτες αποστέλλονται και για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Ανεπαρκής στελέχωση της EASO

Ο Χοσέ Καρέιρα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) αναφέρει πως «όταν εγώ ζητήσω 100 υπαλλήλους μου προτείνονται ενδεχομένως 37. Πολλοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». Κάποιες χώρες του έστειλαν για παράδειγμα τροχονόμους. «Σίγουρα κάνουν καλά τη δουλειά τους στον τομέα τους αλλά εγώ χρειάζομαι υπαλλήλους, οι οποίοι γνωρίζουν τη διαδικασία αίτησης ασύλου».


Το άρθρο επισημαίνει ακόμα πως υπάρχουν καθημερινές αλλαγές στους 140 υπαλλήλους που στελεχώνουν την EASO , οι μισοί από τους οποίους είναι μεταφραστές, γεγονός που δυσκολεύει την λειτουργία της ομάδας. Και το Spiegel καταλήγει αναφέροντας τις εκκλήσεις τόσο του Χοσέ Καρέιρα όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη πίεση στα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να αποστείλουν καταρτισμένους υπαλλήλους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και οι άνθρωποι στους καταυλισμούς να αποκτήσουν μία προοπτική.

Πηγη enikos.gr