Συνέντευξη: Ο Υποψήφιος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Καρασαρίνης αποκαλύπτεται στο LesvosPost

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι έχει την επιθυμία να είναι Υποψήφιος Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο δικός μας, ο Ανδρέας Καρασαρίνης.


Ο Ανδρέας Καρασαρίνης ήρθε ως φοιτητής το 2003 και έμεινε εδώ, πραγματοποιώντας αρχικά τις σπουδές του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκοί Θεσμοί-Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση». 

Παράλληλα, τα τελευταία 10 έτη διατηρεί διαφημιστική επιχείρηση.

Σήμερα ο Ανδρέας Καρασαρίνης μιλάει αποκλείστηκα στο LesvosPost.com και στον Στεφάνου Γεώργιο για όλους και για όλα…

Ανδρέα, συγχαρητήρια για την επιλογή σου να θέσεις υποψηφιότητα. Θα θέλαμε να μας πεις πως προέκυψε;

Μετά από μία παρουσία 16 ετών στην οργάνωση, θεώρησα μαζί με πολλούς συναγωνιστές και φίλους ότι πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα στην ΟΝΝΕΔ. Σε αυτήν την απόφαση σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα γεγονότα του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης που αμαύρωσαν την εικόνα της οργάνωσης. Έχοντας λοιπόν ως αφετηρία το Συνέδριο του Απριλίου, πολλά στελέχη ανά την Ελλάδα με προέτρεψαν να θέσω υποψηφιότητα, γεγονός που με τίμησε και μου έδωσε τη δυνατότητα να το σκεφτώ πολύ σοβαρά. Βέβαια, μέχρι το Συνέδριο έχουμε πολύ δρόμο και πολλή δουλειά μπροστά μας.

Ποιο πιστεύεις είναι το πλεονέκτημά σου σε σχέση με τους άλλους δύο υποψηφίους; Θεωρείς ότι είσαι ο καλύτερος;

Δε θα μπορούσα να πω ποτέ κάτι τέτοιο. Για μένα οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι φίλοι και συμμαχητές. Σε μια δύσκολη εποχή το στοίχημα είναι η επαναφορά της οργάνωσης στη θέση που της αξίζει μέσα στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της και τους αγώνες της. Όλοι μας επιχειρούμε να προβάλουμε την άποψη των νέων για τα πολιτικά δρώμενα και μαζί θέτουμε τους εαυτούς μας στην παράταξη. Αυτό που με σιγουριά θα μπορούσα να σας πω είναι ότι θα συνεχίζω με τον ίδιο ζήλο, με τον ίδιο παλμό και με το όραμά μου για μία καλύτερη ΟΝΝΕΔ, ανοιχτή στα μέλη της και στην κοινωνία. Επί 16 έτη δουλεύω καθημερινά γι αυτό τον σκοπό. Πλέον ήρθε η ώρα της δικής μου γενιάς να αφήσει το δικό της λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται ΟΝΝΕΔ.

Αν δεν μας απατάει η μνήμη μας και από τις πληροφορίες που έχουμε είσαι ο πρώτος που ακούγεται για αυτή τη θέση από τα νησιά μας στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Εάν δεν κάνω λάθος,  είναι η πρώτη φορά που επαρχιακή οργάνωση διεκδικεί τη θέση της προεδρίας της ΟΝΝΕΔ. Πράγματι είναι ύψιστη τιμή για μένα, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι σε όλη την Ελλάδα γνωρίζουν ότι προέρχομαι από τη Λέσβο μας. Σε αυτό το εγχείρημα βέβαια συνέβαλαν και όλοι οι συναγωνιστές που προέρχονται από τα φοιτητικά έδρανα και από τη νεολαία. Όλων μας προτεραιότητα είναι να δώσουμε παρόν σε όλα τα προβλήματα της Λέσβου ανεξάρτητα από τη θέση που βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε στο μέλλον. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη διαδικασία επανίδρυσης φθάσαμε τις 2000 περίπου εγγραφές νέων ανθρώπων από τη Μυτιλήνη, ενώ για πρώτη φορά στα 42 χρόνια θα υπάρξει και προσυνεδριακή συνδιάσκεψη ΟΝΝΕΔ στο νησί το ερχόμενο Σάββατο. Αυτή η απόφαση της κεντρικής Διοίκησης είναι ιδιαίτερα τιμητική αναγνωρίζοντας σε κάποιο βαθμό τη δουλειά της οργάνωσης του νησιού μας τα τελευταία χρόνια.

Ποιες οι βασικές σου σκέψεις για τη νέα ΟΝΝΕΔ;

Αυτό που θα ήθελα είναι η ΟΝΝΕΔ να κινηθεί με αξιοκρατία, χωρίς συστήματα και παρεμβάσεις. Είμαστε νέοι άνθρωποι και αγωνιούμε για το μέλλον μας, για μία καλύτερη Ελλάδα. Εάν δεν προτάξουμε τον διαφορετικό τρόπο σκέψης μας, πώς θα περάσουμε αυτή την αλλαγή στη νεολαία για να μας στηρίξει; Έχουμε ετοιμάσει  με όλη την ομάδα προτάσεις για όλες τις δομές της οργάνωσης, που θα την θωρακίσουν θεσμικά, θα βελτιώσουν τη λειτουργία στο εσωτερικό και θα της δώσουν δυναμική εξωστρέφειας. Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει λάθη και αυτή τη στιγμή σηκώνουμε στην πλάτη μας επιλογές των παλαιότερων γενιών. Σκοπός μας είναι να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας στην κοινωνία για όλα τα θέματα, ακόμη και αυτών που θεωρούνται «ταμπού». Είμαστε εδώ όχι μόνο για τους σημερινούς νέους, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Η παιδεία είναι κομβικός πυλώνας σε αυτήν την προσπάθεια, ξεκινώντας με την αλλαγή νοοτροπίας στα Πανεπιστήμια. Η παιδεία μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση από την κατάντια και την εξαθλίωση.

Και μία προσωπική ερώτηση. Ήρθες και έμεινες στη Λέσβο. Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε και τι σε έχει απογοητεύσει;

Τα τρία νησιά μας (Λέσβος-Λήμνος-Άγιος Ευστράτιος) είναι πηγές πολιτισμού και γνώσης. Όπου κι αν κοιτάξεις, όπου κι αν σταθείς θα βρεις κάτι μοναδικό.  Όπου κι αν περπατήσεις, σε όλα τα χωριά, θα βρεις κάτι ξεχωριστό, μία ενέργεια που σε κάνει να χαμογελάς. Εδώ, έκανα τις σπουδές μου και ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία. Το νησί, το θεωρώ πατρίδα μου. Κι αυτή την επιλογή δεν την έχω μετανιώσει.  Άλλωστε μην ξεχνάτε «πατρίδα» είναι το μέρος όπου νιώθεις ότι είναι η πατρίδα σου. Και τα νησιά μας τα αγαπώ και θα αγωνίζομαι να προοδεύουν. Η απογοήτευσή μου έχει κυρίως να κάνει με την νοοτροπία πολλών που βρέθηκαν σε θέσεις εξουσίας, που δεν έκαναν το αδύνατο  δυνατό. Η συμμετοχή στα κοινά απαιτεί συνεχή προσπάθεια και κόπο, όχι ισόβιους δεσμούς με την εκάστοτε «καρέκλα».   Αντιθέτως, σημαίνει δουλειά, εργασία, μεθοδικότητα, οργάνωση, κάτι που το έχει άμεσα ανάγκη η Λέσβος για να εξελιχθεί σε ένα νησί πρότυπο. Σε αυτό τον τομέα, θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να αποτελέσει βασικό σύμμαχο και η συνεργασία του είναι επιτακτική .


Σε ευχαριστούμε Ανδρέα και σου ευχόμαστε να μπορέσεις να υλοποιήσεις τις σκέψεις σου. Ούτως ή άλλως είναι η πρώτη φορά που μετέχει ένας νέος άνθρωπος από τα νησιά μας σε αντίστοιχη διαδικασία, κάτι που είναι πολύ τιμητικό και για σένα και για τον τόπο μας.