Ανακοινώσεις από Αθανάσιου, Οικολόγους Πράσινους, ΣΥΝΗΠΑΡΞΗ και Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή για τα γεγονότα της Μοριας

Ανακοινώσεις:



ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τόσκα και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάλλη, καθώς και άλλων δημοσιευμάτων που έχουν αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό τύπο και όχι μόνο, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο λόγω του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής:

            Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής πολιτείας και η ιστορία μου, ως δικαστή, αλλά και ως πολιτικού, καθώς και η εν γένει κοσμοθεωρία μου, με έχουν καθιερώσει ως απόλυτα υπέρμαχο των αξιών αυτών.

            Εν τούτοις, επειδή ηθελημένα διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο επιλέγοντας την εύκολη και ανέξοδη λύση του λαϊκισμού, ταυτίζουν την αγανάκτηση και την απελπισία του Λεσβιακού λαού με ακραίες και φασιστικές συμπεριφορές, δηλώνω ευθαρσώς και ξεκάθαρα ότι δεν με εκφράζουν, γιατί ακριβώς, βρίσκονται πέρα από τις φιλοσοφικές αντιλήψεις μου. Εξάλλου, οι πατριώτες μου δεν διακατέχονται από αισθήματα ξενοφοβίας, ούτε από σύνδρομα ρατσισμού.
            Ως πολίτης όμως της Λέσβου, συμπαραστέκομαι αμέριστα, σε όλους τους κατοίκους του νησιού μας, οι οποίοι, πραγματικά, τα δύο τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποφέρουν τα πάνδεινα, με την προχειρότητα, τα ψέματα, την ανικανότητά τους και τις ξεπερασμένες ιδεοληψίες τους.

            Η αξιοπρέπεια των πολιτών της Λέσβου πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι μετανάστες, έχουν και οι κάτοικοι του νησιού μας, οι οποίοι αν και έχουν δώσει μεγάλο μέρος του εαυτού τους, εξαντλώντας κάθε ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, εντούτοις αντιμετωπίζονται από τους κυβερνώντες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς να αναγνωρίζεται ούτε η προσφορά τους, ούτε η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

            Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στο νησί μας είναι και θα παραμείνουν σεβαστά από όλους. Όπως όμως και η αξιοπρέπεια, η τιμή, η οικονομική ανάπτυξη και ο πολιτισμός των κατοίκων, που αποτελούν πρωταρχικό σκοπό για μένα.

            Καλό θα ήταν οι κυβερνώντες αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες και στείρους εντυπωσιασμούς να φροντίσουν για το πώς θα βελτιώσουν τη ζωή των συμπολιτών μου στο πολύπαθο νησί μας.

            Όσον αφορά τον κ. Πάλλη (Δεν συνηθίζω προσωπικές αναφορές, αναγκάζομαι όμως, γιατί ο ίδιος αναφέρθηκε σ’ εμένα), τον ερωτώ: Ποιος υπονόμευσε τη Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Μόριας πριν λίγο καιρό και γιατί το ψήφισμα που εκδόθηκε και που ο ίδιος συνυπέγραψε, πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων; Εξάλλου, δεν δικαιώθηκαν με τη χθεσινή διαμαρτυρία τους οι κάτοικοι της Λέσβου, αφού εσπευσμένα ήδη το Υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε ότι προτίθεται να ναυλώσει πλοίο για τη μεταφορά των μεταναστών; Έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση για να παραμερισθεί η υποκρισία τους;

            Προσωπικά, παραμένω και είμαι δίπλα στους κατοίκους της Λέσβου, που με εμπιστεύτηκαν με τη ψήφο τους και δεν πρόκειται να τους διαψεύσω. Θα είμαι αρωγός και συνοδοιπόρος στους αγώνες τους, προκειμένου να επανέλθει το νησί μας στην πρότερη κατάσταση που βρισκόταν.

            Και να είναι επίσης σίγουροι ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο Πρόεδρος μας στέκονται αλληλέγγυοι σ’ αυτήν την  προσπάθεια μας.



Ανακοίνωση της Συνύπαρξης για τα πρόσφατα γεγονότα στη Λέσβο

Η διαμαρτυρία των κατοίκων της Μόριας είχε σωστό πλαίσιο.  Δεν στρεφόταν εναντίον των προσφύγων, αφορούσε την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο υπερπληθυσμός στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.  Δυστυχώς στην πορεία τους προσκολλήθηκαν χρυσαυγίτες και δήθεν "πατριώτες" που αμαύρωσαν την όλη προσπάθεια.

             Καταγγέλλουμε τις βιαιότητές τους σε βάρος ανυπεράσπιστων γυναικών. 
Αποδοκιμάζουμε τα άθλια συνθήματα κατά του Δημάρχου και των προσφύγων.  Ταυτόχρονα, αποδοκιμάζουμε ενέργειες εγχώριων και εισαγόμενων δήθεν φίλων των μεταναστών, που τους εξωθούν σε βίαιες ενέργειες, εμπρησμούς κλπ, με την διασπορά ψεύτικων ειδήσεων και συνεχείς παροτρύνσεις για εξεγέρσεις.  Αυτές οι πρακτικές δίνουν έδαφος σε κάθε είδους νεοφασίστες να εκδηλώνουν ανοιχτά τον ρατσισμό και το μίσος τους ενάντια σε κάθε προσπάθεια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού.

            Καλούμε τους πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις, να απομονώσουν τους προβοκάτορες να αποκρούσουν αποφασιστικά κάθε ενέργεια που καλλιεργεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.  Καλούμε τα όργανα της Δημόσιας Τάξης και της Δικαιοσύνης να υπερασπιστούν αποφασιστικά το κράτος δικαίου, την κοινωνική ειρήνη και τη νομιμότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, Ελλήνων και προσφύγων.

            Η Συνύπαρξη υποστηρίζει την πρόταση του Δημάρχου Λέσβου προς την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως, θεωρούμε βεβιασμένη και ατυχή την δήλωση του Δημάρχου ότι θα κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αν δεν περάσει ολοκληρωτικά με πιστώσεις και προσωπικό, στη διαχείριση του Δήμου.  Θεωρούμε ότι το Κ.Φ. στον Καρά Τεπέ υπό τη διοίκηση του Δήμου και με την σύμπραξη και χρηματοδότηση εξειδικευμένων και έμπειρων ΜΚΟ, λειτουργεί άψογα.  Είναι υπόδειγμα προς μίμηση για όλη τη χώρα και τιμά τη Λέσβο.
            Η Συνύπαρξη καλεί ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση:

1.     Να μεταφέρει α ασυνόδευτα παιδιά σε κατάλληλες δομές εκτός Λέσβου.

2.  Το ΚΕΠΥ Μόριας να λειτουργεί ως τέτοιο και όχι ως καταυλισμός.  Οι πρόσφυγες, μετά την πάροδο των 25 ημερών κράτησης που προβλέπει ο νόμος, να προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για παροχή ασύλου, είτε για επαναπροώθηση.

3.    Να επισπευτεί το έργο των Επιτροπών Ασύλου.  Να στελεχωθούν με ελληνικό προσωπικό.  Φτάνει πια η αναμονή ευρωπαίων από την ΕΑΣΟ.  Είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα η Συμφωνία Ευρ.Ένωσης-Τουρκίας εφαρμόζεται από την Τουρκία σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι από την Ευρώπη.  Οι διαδικασίες βραδυπορούν συνειδητά για να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά παλιοί και νέοι πρόσφυγες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

4.      Καλούμε την κυβέρνηση να επισπεύσει την αποσυμφόρηση των νησιών.  Να ανασυγκροτήσει την προσφυγική πολιτική της για να εκλείψουν αυτοσχεδιασμοί και παλινωδίες τύπου "Λεμονού".   Όλοι μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα και ιδιαίτερα για τον τόπο μας, θα πρέπει μέσα σε κλίμα ψυχραιμίας και ανθρωπισμού, να ξέρουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε, ώστε να συμβάλουμε δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.


ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ

«Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»

Για τα πρόσφατα γεγονότα σε Μυτιλήνη και Χίο

20 Σεπτ. 2016

Με «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» μοιάζουν όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στα νησιά μας, με αποκορύφωμα τα χθεσινά δραματικά γεγονότα στη Μόρια, γεγονότα που αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και την επιτακτική ανάγκη για άμεση λύση στο προσφυγικό.

Ως παράταξη από την πρώτη στιγμή επισημάναμε το αυτονόητο: ότι οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, τόσο για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους σε λίγα τετραγωνικά γης, όσο και για τους πολίτες των νησιών μας που άνοιξαν απλόχερα την αγκαλιά τους για να ζεστάνουν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Οι κυβερνώντες επιτέλους ας αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφωρηθούν άμεσα. Οι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 10.000 παγιδευμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο (5.302 στη Λέσβο, 3.726 στη Χίο και 1.156 στη Σάμο), με ελλιπείς υποδομές και αβέβαιο μέλλον, άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, άνθρωποι σε απόγνωση που αγωνιούν για το μέλλον τους επιβάλλεται τώρα να βρουν το «δρόμο τους»

Οι κυβερνώντες των «ναι σε όλα» ούτε τη διγλωσσία των 27 της Μπρατισλάβα δεν τολμούν να καταγγείλουν. Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη… διάσωσης της ΕΕ, προτάσσοντας ως προτεραιότητες την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Μια αφήγηση, η οποία μετά την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μετά τα κλειστά σύνορα, καταφεύγει στις έξωθεν απειλές και την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας, τακτική που τεχνηέντως σπέρνει στο εσωτερικό κάθε χώρας-μέλους, το φόβο και το ρατσισμό, ενώ παράλληλα ενισχύει τον αποκλεισμό και τον διχασμό.

Η υλοποίηση αυτού του οδικού χάρτη- και μάλιστα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο-, που περιλαμβάνει περισσότερη αστυνόμευση και στρατιωτική επιτήρηση στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά τίποτα ρητό και συγκεκριμένο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει την ασφυκτική πίεση πρωτίστως στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Τα μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τρέχουν ταχύτατα και φτάνουν μεγεθυμένα ή διαστρεβλωμένα στους ευαίσθητους πληθυσμούς των εγκλωβισμένων προσφύγων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους καταυλισμούς των εκατομμυρίων στην Τουρκία. 

Οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να πάψουν να είναι παρακολουθητές των σχεδίων της Ευρώπης που θέλει τη χώρα μας αποθήκη ψυχών και το Αιγαίο υγρό τάφο χιλιάδων ανθρώπων.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Μόρια και στην πόλη της Χίου αναδεικνύουν πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση. Αναδεικνύουν πώς σε τέτοιες συνθήκες βρίσκουν χώρο κάθε λογής ακροδεξιά… φυντάνια για να «πατήσουν» πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα και να ξεδιπλώσουν δηλητηριώδεις στρατηγικές μίσους και ρατσισμού.

Επιπλέον, μια πανσπερμία τοπικών παραγόντων και πολιτευτών, όχι αποκλειστικά ακροδεξιών, βρίσκουν ευκαιρία πίεσης του πολιτικού συστήματος να εγκαταλείψει τον «καθωσπρεπισμό» της επίσημης ρητορικής για το προσφυγικό και να περάσει σε μια ανοικτά ρατσιστική, προσφυγο-διωκτική στάση. Ήδη, η εδραίωση της «παράτυπης μετανάστευσης» ως πρωταρχικού στόχου της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. αναβίωσε τον όρο «λαθρομετανάστες», που για πολύ καιρό είχε σχεδόν εξαφανιστεί.

Τέλος, η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά, καθώς και η ναύλωση δύο πλοίων που θα μετατραπούν σε πλωτές φυλακές απελπισμένων ανθρώπων, όχι μόνο δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αντίθετα θα το κάνουν ακόμα πιο εκρηκτικό.

Οικολόγοι Πράσινοι:

Κρίσιμες στιγμές για τη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά μας
με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Λέσβο

Όπως είχαμε τονίσει και την περασμένη εβδομάδα, έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης με χαμηλότερη δυναμικότητα που δεν παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στα όρια τους καθώς περιμένουν περισσότερο από 6 μήνες χωρίς να γνωρίζουν ποιο είναι το μέλλον τους. Αποτέλεσμα αυτής της έντασης είναι παραβατικές συμπεριφορές, συμπλοκές και επεισόδια.    

- Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ τη διαδικασία μεταφοράς προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να πιέσει με κάθε τρόπο την ΕΕ να τηρηθεί η συμφωνία μετεγκατάστασεις προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

- Καλούμε την κυβέρνηση να κινηθεί ΑΜΕΣΑ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που θα μείνουν στα νησιά και να προχωρήσει στην σύλληψη όσων παραβιάζουν το νόμο, χωρίς διακρίσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε «αγανακτισμένα» στοιχεία να βιαιοπραγούν κατά πολιτών μπροστά στα μάτια των αστυνομικών αρχών, όπως πρόσφατα στη Χιο με δημοσιογράφους ή χθες στη Μυτιλήνη με 4 φοιτήτριες, χωρίς καμία σύλληψη.

- Καλούμε την Ελληνική δικαιοσύνη να κινηθεί αρμοδίως για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου κατά ΜΜΕ, ιστοσελίδων και οποιουδήποτε υποδαυλίζει ρατσιστικό μίσος στις κοινωνίες των νησιών μας, υποκινώντας επεισόδια ρατσιστικού χαρακτήρα.  

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της Θεματικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΟΠ, δήλωσε από την Λέσβο: «Πραγματικά κρίσιμες είναι οι ώρες που περνούν στα νησιά μας και απαιτείται πρωτίστως από όλους ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η χώρα μας δεν κινδυνεύει από ισλαμοποίηση, αλλά από τα ακραία στοιχεία που πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις και αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία. Καταδικάζουμε τα επεισόδια που προκλήθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνουν στις προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος, και καλούμε τις δημοκρατικές κοινωνίες των νησιών μας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, λειτουργώντας με σύνεση, ορθώνοντας μέτωπο αλληλεγγύης προς του πρόσφυγες, απομονώνοντας ρατσιστικά και ξενοφοβικά στοιχεία».