Σσσσ η Ευρώπη κοιμάται «Όλα καλά στην Μόρια» σύμφωνα με την Ευρωπαία επίτροπο Μετανάστευσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε για τη μεγάλη φωτιά στο hotspot στη Μόρια, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.


Όπως είπε η ίδια σε ανακοίνωση Τύπου την Τρίτη, οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε τακτική επαφή με την ΕΕ και έδωσε τη διαβεβαίωση της ότι όλα είναι υπό έλεγχο στο νησί. 
«Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές» ανέφερε η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το συνωστισμό που παρατηρείται στα hotspot στη Μυτιλήνη, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά -που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των μεταναστών- η ίδια εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές Αρχές για την αποσυμφόρηση των κέντρων φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα μίλησε για τη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα αλλά και στην προώθηση στην ενδοχώρα σε όσους ζήτησαν άσυλο αλλά δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 20ης Μαρτίου.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο οι ελληνικές Αρχές απορροφούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό, η Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι χρηματοδότησης.

Ο ένας αφορά την απευθείας χρηματοδότηση ΜΚΟ, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τη μετανάστευση και ο άλλος τη χρηματοδότηση κρατικών οργανισμών. «Βοηθούμε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση τους» υπογράμμισε η ίδια, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή αναμένεται να στείλει έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος θα παράσχει τεχνογνωσία στις Αρχές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων.


Πηγη cnn.gr