Δημοσίευμα της «ΝΥΤ» για τo νησί της Λέσβου ως καταφύγιο προσφύγων και τουριστών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η «New York Times» αφιέρωσε εκτενές δημοσίευμα υπό μορφή περιήγησης – οδοιπορικού, στο νησί της Λέσβου.


Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κρίση του προσφυγικού και στην αντιμετώπισή του από τους ντόπιους κατοίκους με περισσή αγάπη, φιλανθρωπία και αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, αφού πολλοί από αυτούς είναι απόγονοι προσφύγων από τη Μικρά Ασία που τους οδήγησε στη Λέσβο η τουρκική κατάληψη των τόπων τους.

Το άρθρο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Daniela Chelson και Daniel Estrin και είναι γραμμένο με γλαφυρότητα και λεπτομέρεια.

Ξεκίνησαν από τον αγαπημένο τόπο του Στρατή Μυριβήλη, τη Σκάλα Συκαμιάς, το γραφικό ψαροχώρι με το γραφικό λιμανάκι στην άκρη του οποίου βρίσκεται πάνω στο βράχο σαν φάρος το θαλασσινό εξωκκλήσι «της Παναγιάς της Γοργόνας». Εκεί στη Συκαμιά έφταναν κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες από τα Μικρασιατικά παράλια και ένιωθαν την πρώτη στοργή και θαλπωρή από τους απλοϊκούς κατοίκους του χωριού οι οποίοι απαριθμούν γύρω στους εκατό.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος. Εκεί στις ψαροταβέρνες και στα τραπέζια τους ζεσταίνονταν οι πρόσφυγες που είχαν υποστεί υποθερμία παλεύοντας με τα κύματα του Αιγαίου επί πολλές ώρες έως ότου κατορθώνουν να βγουν ζωντανοί στη στεριά. Αυτοί ήταν οι τυχεροί, διότι πάνω από 1.100 άνθρωποι κάθε ηλικίας βυθίστηκαν και πνίγηκαν.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι σχεδόν το 60% των μεταναστών πήγαν στο νησί της Λέσβου, μετατρέποντας από έναν ήσυχο τόπο διακοπών σε πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ανά τον κόσμο. Τα δύο αδέλφια που είναι ιδιοκτήτες της ταβέρνας του Μυριβήλη είναι εγγονοί προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Τα δύο αδέλφια όπως και η πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες με απύθμενη γενναιοδωρία. Ο Λευτέρης Στυλιανού, ιδιοκτήτης της ταβέρνας, είπε, πως «όλοι ρωτούν γιατί» και έδωσε ταυτόχρονα την απάντηση, «είναι φυσικό, αυτή είναι η νοοτροπία μας».

Το δημοσίευμα σημειώνει, πως οι νησιώτες το ονομάζουν φιλοξενία, «αγάπη για τον άλλον», αλλά έχει βέβαια και το κόστος της, αφού οι κρατήσεις για τον τουρισμό έχουν μείωση του ύψους του 70% διότι οι τουρίστες φοβούνται να περνούν τις διακοπές τους κοντά σε καταυλισμούς προσφύγων, ενώ το άρθρο προσθέτει πως «κάνουν λάθος» διότι η Λέσβος παραμένει ένας ελκυστικός και ασφαλής τόπος για διακοπές.

Το άρθρο αναφέρεται στους πολλούς εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον καθαρισμό των ακτών που έφταναν οι πρόσφυγες, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι ανέρχονταν σε χιλιάδες, ενώ σήμερα σε λιγότερους από εκατό την εβδομάδα.
Οι κάτοικοι της Λέσβου λένε ότι τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή για επίσκεψη.

Οι περίπου 4.000 μετανάστες που έχουν απομείνει στο νησί είναι εν πολλοίς συγκεντρωμένοι σε συγκεκριμένους καταυλισμούς, το υπόλοιπο νησί παραμένει θαυμάσιο και ανεπηρέαστο από την προσφυγική κρίση.

Οι δύο δημοσιογράφοι του άρθρου σημείωσαν πως εμείς οι δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι που μεταδίδουμε από την Ιερουσαλήμ θέλαμε να συναντήσουμε τους ανθρώπους που φεύγουν από τους πολέμους οι οποίοι γίνονται μπροστά στα σπίτια μας. Το θεωρήσαμε και ως μία προσωπική ώθηση ως απόγονοι μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη που διέσχισαν τον ωκεανό και πήγαν στην Αμερική για μία καλύτερη ζωή. Κι είχαμε ακούσει ότι το ούζο του νησιού και οι σαρδέλες του είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Ζήσαμε και τις δύο όψεις της Λέσβου, εκείνους οι οποίοι αναζητούν άσυλο και καταφύγιο από τους πολέμους και τους ήρεμους ρυθμούς της ζωής.

Η αεροπορική διαδρομή από την Αθήνα διαρκεί 45 λεπτά μέχρι τη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα της Λέσβου. Οι δημοσιογράφοι Daniela Chelson και Daniel Estrin επισκέφθηκαν τον γραφικό Μόλυβο τον οποίον και περιέγραψαν με τα πλέον θετικά λόγια. Μπήκαν μέσα σε ομάδα εθελοντών και πήγαν στην παραλία βοηθώντας την ελληνική ακτοφυλακή στη διανομή φιαλών νερού, ρούχων και βοηθώντας τον Μαχμούντ Οάντι, 21 ετών, να επικοινωνήσει με τον πατέρα του στη Συρία για να του πει ότι με τον έφηβο αδελφό του έφτασαν ασφαλείς.

Επισκέφτηκαν τον καταυλισμό του Καρά-Τεπέ της Μόριας τον οποίον τον Απρίλιο είχαν επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Της Ρώμης Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος Ιερώνυμος. Περιγράφουν την περιήγησή τους στο Πλωμάρι με το θαυμάσιο ούζο και λάδι και επίσης το μπάνιο τους στις ιαματικές πηγές στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας.


Πηγη ekirikas.com