Νύχτα κόλαση με πρωτοφανή σε έκταση επεισόδια στην Μορια-Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Λέσβο (pics,vids)

Πρωτοφανή σε έκταση επεισόδια στο hot spot της Μόριας, με φωτιές, άγριο ξύλο και 15 τραυματίες από τις συμπλοκές, που οδήγησαν στην εκκένωση του κέντρου κράτησης.


Οι αστυνομικές δυνάμεις έτρεχαν για να επιβάλλουν την τάξη αλλά τα επεισόδια είχαν γενικευτεί και αυτό ήταν αδύνατον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα όταν ομάδες προσφύγων και μεταναστών άρχισαν να διαπληκτίζονται εντός του hot spot που μετατράπηκε γρήγορα σε πεδίο μάχης. Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων έβαλαν φωτιές, με τα βίντεο που ανέβηκαν στο twitter να προκαλούν αίσθηση και να αποκαλύπτουν την έκταση των επεισοδίων...

Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο χοτ σποτ, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου. Το τελευταίο είναι και το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια. Σημειώνεται ότι η μικρή δύναμη της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις άγρια αντιμαχόμενες πλευρές ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις η κόπωση των αστυνομικών από την ενασχόληση με καθημερινές συγκρούσεις στο χοτ σποτ δεν επέτρεψε την αξιολόγηση της όλης κατάστασης η οποία σύντομα έγινε εκτός ελέγχου.

Από τις 12.30 τα μεσάνυχτα, όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί, δεν βρίσκεται στο hot spot. Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου, όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του hot spot, οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά, όπως καταγγέλλεται, και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Έως και τα χαράματα ο καταυλισμός ήταν ανοικτός σε όποιον ήθελε να μπει ή να βγει από αυτόν, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ή όποιας στρατιωτικής ή άλλης Αρχής δεν εμφανίστηκε ούτε μια στιγμή. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το hot spot φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα, ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει.

Επισημαίνεται ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν χθες στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες που, χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό, ζουν στο hot spot. «Μέσα στον χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του χοτ σποτ έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τούς έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν.

Όλη νύχτα, κάτοικοι της Μόριας και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή του hot spot είχαν σπεύσει στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τις προστατεύσουν κυρίως από τη φωτιά σε περίπτωση που ξέφευγε εκτός του καταυλισμού. Σημειώνεται ότι κοντά στον καταυλισμό -και ιδίως στο βόρειο τμήμα του- είναι κτήματα με ξερά χόρτα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ιδιοκτησίες σε περίπτωση που φυσούν νότιοι άνεμοι και η όποια φωτιά σαν τη χθεσινή ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι κάτοικοι αυτοί της Μόριας έλεγαν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο. Κατήγγειλαν τη δράση οργανωμένων ομάδων οι οποίοι ανενόχλητα εισβάλλουν σε σπίτια στο γειτονικό χωριό της Μόριας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές από αγροικίες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σ. Μπαλασκας


☕ (@Muschelschloss) June 2, 2016


Οι αρμόδιοι στην Αθήνα - ανεπισήμως - κοιμούνται. <a href="https://twitter.com/hashtag/Moria?src=hash">#Moria</a><a href="https://t.co/dGewYVPLmV">https://t.co/dGewYVPLmV</a> <a href="https://t.co/g9CD2reP0F">pic.twitter.com/g9CD2reP0F</a></p>&mdash; Irene Kostaki (@ikostaki) <a href="https://twitter.com/ikostaki/status/738135555347615745">June 1, 2016</a></blockquote>