Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου «Καταγγελία χειρισμών της ΑΔΕΛ στη σύμβαση για τα Τσαμάκια»

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου


Με το παρόν Δελτίο Τύπου, η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε και να διαχωρίσουμε δημόσια τη θέση μας, από τους κατά τη γνώμη μας παράνομους χειρισμούς της ΑΔΕΛ, εκπροσωπούμενης από την Πρόεδρό της κα Πνακά, στο θέμα της παραχώρησης μέρους της πλαζ «Τσαμάκια» σε ιδιώτη επενδυτή.

Παρά τις αλλεπάλληλες και σαφείς προειδοποιήσεις του κ. Νικόλα Κουρτζή, εκπροσώπου της παράταξής μας στο ΔΣ της εταιρείας, από το ιδιωτικό συμφωνητικό που πριν λίγες ημέρες υπογράφτηκε με τον ιδιώτη (και μοναδικό συμμετέχοντα στον σχετικό διαγωνισμό), έχει παραλειφθεί οικονομικός όρος που αναφερόταν σαφώς στην προκήρυξη. Η παράλειψη μάλιστα αποβαίνει προς όφελος του αναδόχου και μειώνει σημαντικά τα έσοδα του Δήμου από την παραχώρηση, αφού πρόκειται για την υπαναχώρηση από την απαίτηση για καταβολή εκ μέρους του ιδιώτη, του 4% επί των ακαθαρίστων εσόδων της εκμετάλλευσης. Επίσης, στη σύμβαση μπήκε όρος που εξισώνει τη μη «άμεση» απάντηση από την ΑΔΕΛ σε αίτημα του ιδιώτη με σιωπηρή αποδοχή, χωρίς ωστόσο να ορίζεται τι σημαίνει «άμεσα».

Άραγε η κα Πνακά (που υπέγραψε το συμφωνητικό εκ μέρους της ΑΔΕΛ) κατά την αφαίρεση του οικονομικού όρου και την εισαγωγή του δεύτερου, ενήργησε αυτόνομα ή σε συνεννόηση με τα ανώτερα κλιμάκια της Δημοτικής Αρχής; Σε πρόσφατη συνεδρίασή του ΔΣ της εταιρείας πάντως, τόσο τα μέλη όσο και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΔΕΛ, είχαν συνταχθεί με τις προειδοποιήσεις του κ. Κουρτζή.

Η μεταβολή όρων δημόσιου διαγωνισμού μετά τη δημοσίευσή του απαγορεύεται ρητά από τον Νόμο, για ευνόητους λόγους, προς εξασφάλιση της απαραίτητης διαφάνειας στη διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έχει ήδη γίνει δέκτης οργισμένων διαμαρτυριών από επιχειρηματίες που αναφέρουν ότι, αν ο όρος που αφαιρέθηκε εκ των υστέρων απουσίαζε εξαρχής από την προκήρυξη, ενδεχομένως θα είχαν καταθέσει και αυτοί προτάσεις.

Ενθαρρύνουμε κάθε θιγόμενο να προσφύγει κατά της σύμβασης (και ενδεχομένως της προκήρυξης) και θα παρέχουμε όποια βοήθεια μπορούμε προς διευκόλυνση τέτοιων ενεργειών.

Η βέλτιστη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, την οποία υποστηρίζουμε και επιδιώκουμε, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία περίπτωση σε βάρος της νομιμότητας και της διαφάνειας. Αλλιώς μιλάμε για θολό «ξεπούλημα», ενάντια στο οποίο και μέλη της Δημοτικής Αρχής και ο ίδιος ο Δήμαρχος έχουν πολλές φορές εκφραστεί. Όπως όμως φαίνεται ο λόγος τους δεν βρίσκεται πάντα σε συμφωνία με τις πράξεις…

Με εκτίμηση

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου