Πάπας Φραγκίσκος: Από τη Λέσβο εξαφάνισε τους φράχτες της άκαρδης Ευρώπης - Ο άνθρωπος που έκανε την Ευρώπη να ντραπεί

Η λέξη υπομονή ήταν η τελευταία που είπε ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Λέσβο. Ήταν η δεύτερη λέξη στα ελληνικά που χρησιμοποίησε κατά την παραμονή του στο νησί που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Η άλλη, ήταν το ευχαριστώ...


Η 16η Απριλίου θα γραφτεί στην ιστορία ως μια μέρα από τις πιο σημαντικές της χριστιανοσύνης. Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, άφησαν για μια μέρα (για πέντε ώρες, για να είμαστε ακριβείς) στην άκρη κάθε διαφορά που τους χωρίζει. Και ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό: για αυτό που διδάσκει ο Χριστιανισμός. Ήταν μια μέρα που το "αγαπάτε αλλήλους" βρήκε την ουσιαστική του έννοια.

Και οι τρεις, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού βρέθηκαν στη Μυτιλήνη για να συναντηθούν με πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. Για να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη που χτίζει φράχτες, κλείνει σύνορα και εγκαταλείπει ανθρώπους σε ανάγκη. Και αυτό αφορά και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους Έλληνες που βρίσκονται στο πλευρό τους. Και είναι πάρα πολλοί...

Ο Πάπας ήταν αναμφίβολα το πρόσωπο της ημέρας. Η παρουσία του στη Λέσβο ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή δίκτυα. Ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός. Κι εκείνος, άπλωσε το χέρι σε ανθρώπους, άλλης θρησκείας από τη δική του, που του άπλωσαν το χέρι και του ζήτησαν βοήθεια. Και κυρίως, πήρε μαζί του στο Βατικανό 12 πρόσφυγες, τους δικούς του 12 «αποστόλους», τρεις οικογένειες Σύρων. Ήταν η δική του απάντηση στην άκαρδη Ευρώπη.

Μικρός ο αριθμός; Ίσως. Αλλά η κίνηση πέρα για πέρα συμβολική.

«Αυτό το ταξίδι χαρακτηρίζεται από λύπη» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο της Alitalia. Και μίλησε για τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.




«Δεν πρέπει να χτίζουμε τείχη αλλά γέφυρες», είπε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την πτήση της επιστροφής του στην Ρώμη από την Λέσβο. Και κάλεσε όλους τους υπεύθυνους να εργασθούν υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινωνία και υπενθύμισε, παράλληλα, ότι πολλοί πατεράδες των ατόμων που ενέχονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη, «είχαν γεννηθεί στην ήπειρό μας».

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της πτήσης από την Λέσβο προς την Αιώνια Πόλη, ο Φραγκίσκος έδειξε στους δημοσιογράφους κάποια από τα παιδιά που συνάντησε στην Μυτιλήνη και τις ζωγραφίες που του έδωσαν όταν επισκέφτηκε, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το κέντρο στη Μόρια.

Ζήτησε και κάτι ακόμα ο Ποντίφηκας: να μην γίνει πολιτική εκμετάλλευση του ταξιδιού του στη Λέσβο. «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πολιτική εκμετάλλευση» από τη στιγμή που τις συμφωνίες ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία δεν τις γνώριζα καλά, τις είχα διαβάσει μόνον στον Τύπο», δήλωσε ο Πάπας κατά την πτήση προς την Αιώνια Πόλη, όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Φραγκίσκος αποκάλυψε ότι αποδέχθηκε αμέσως με χαρά πρόταση συνεργάτη του να φιλοξενήσει κάποιους πρόσφυγες. Υπογράμμισε, δε, ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έπειτα από συνεννόηση με τις ιταλικές και ελληνικές αρχές. Όπως είπε, δεν έκανε επιλογή μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά ότι οι τρεις αυτές οικογένειες είχαν πλήρη και έγκυρα έγγραφα. «Δεν πρόκειται για προνόμιο, είναι όλοι τέκνα του Θεού», είπε. Και επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει μεγάλη ευθύνη σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία, διότι «πρέπει να επιδείξουμε, ακριβώς, ευθύνη στο πώς θα καταφέρουμε να εντάξουμε τους ανθρώπους αυτούς».




Πηγη newsit.gr