Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, καλωσορίζει τους Προκαθήμενους των Εκκλησιών στη Λέσβο

Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, καλωσορίζει τους Προκαθήμενους των Εκκλησιών στη Λέσβο. 

Η παρουσία τους εδώ, στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, έχει τεράστια συμβολική αξία.  Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ότι θα συνεχίζει να υπάρχει, όσο διαρκούν οι εχθροπραξίες, ο πόλεμος στη Συρία, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, η λογική της Ευρώπης - φρούριο.

Οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών έρχονται για να στηρίξουν βασανισμένους ανθρώπους διαφορετικού θρησκεύματος, που ο πόλεμος και η φτώχια ξερίζωσε από τις  πατρίδες τους.  Η πράξη τους αυτή επιβεβαιώνει ότι η αλληλεγγύη δεν έχει θρησκευτικά, φυλετικά, πολιτικά σύνορα. Ότι ο φανατισμός είναι εχθρός απ' όπου κι αν προέρχεται. Ότι μπορούμε σ' αυτόν τον πλανήτη, σ' αυτήν τη γωνιά της γης, να συνυπάρξουμε ειρηνικά, να στηρίξουμε και να στηριχθούμε.  Ότι, παρά τις διαφορετικότητες, μπορούμε ενωμένοι να αντεπεξέλθουμε στις πιο μεγάλες δυσκολίες.

Η επίσκεψη των Προκαθήμενων των Εκκλησιών παρέχει σημαντική στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, στο πλαίσιο μιας αναγκαίας αλλά όχι καλής συμφωνίας, που αμφισβητεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπονομεύει τις διεθνείς συμβάσεις και φορτώνει την προσφυγική κρίση στην οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας.  Παρέχει επίσης σημαντική στήριξη και στη Λέσβο, που όλους αυτούς τους μήνες έδωσε τον καλύτερο εαυτό της, έγινε εργαστήριο αλληλεγγύης με τη συμμετοχή και τη συνδρομή ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη και, παρά το δυσανάλογο βάρος, συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή για τη συμπαράσταση και την ανοχή των κατοίκων της.


Η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στην υποδοχή των Προκαθήμενων των Εκκλησιών.  Να χαιρετήσουν την πρωτοβουλία τους.  Να επιβεβαιώσουν ότι όσο στο νησί μας θα υπάρχουν πρόσφυγες, θα αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και κατανόηση.  Να διαδηλώσουν ότι η Λέσβος είναι αντάξια του ονόματός της ως Πρωτεύουσα της Αλληλεγγύης.