Και στην Μυτιλήνη το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, ώρα 9πμ και συμμετέχουν μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Αχαΐας αλλά και διπλανών νομών.


Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι μαθητές παρουσιάζουν τα έργα τους, εξηγούν πως δημιούργησαν τη ραδιοφωνική εκπομπή τους, στήνουν περίπτερα για να προβάλλουν τα δημιουργήματά τους. 

Συγκεκριμένα την τρέχουσα σχολική χρονιά το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και θα διεξαχθεί από 7-9 Απριλίου του 2016 σε 17 πόλεις της Ελλάδος (Πάτρα, Πύργο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Ρόδο, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Φλώρινα, Χίος).

Αυτή η σχολική καινοτόμος δράση παρουσίασης εφαρμογών ψηφιακής δημιουργίας μαθητών, διεξάγεται με την βοήθεια και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών πληροφορικής των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Θα παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, που εκπονήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής, καθώς και από διάφορες σχολικές δραστηριότητες (Περιβαλλοντικές, Πολιτιστικές, Αγωγής Υγείας κ.α.)

Στόχος του 6ου Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι να δώσει την ευκαιρία για:

α)       την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, και όχι μόνο, και της παρουσίασης της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
β)       την ενημέρωση και την διάδοση των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, και
γ)       την επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ των και με την ευρύτερη κοινωνία.

Γι’ αυτό το λόγο το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.

Οι μαθητές κάθε σχολείου που συμμετέχει θα κάνουν:

(α) Σύντομη παρουσίαση (<10 o:p="">
(β) Με την επίβλεψη του εκπαιδευτικού της Πληροφορικής που τους συνοδεύει, θα εκθέσουν στον εκθεσιακό χώρο για ένα διάστημα 2-3 ωρών, το έργο τους και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των επισκεπτών.

Αύριο στα πλαίσια του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στον Πύργο θα παρουσιαστούν 28 έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία εκπονήθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν από 22 σχολεία όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο) της Π.Ε. Ηλείας.

Παράλληλα με τις εργασίες του Φεστιβάλ οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καινοτόμες ιδέες μέσα από εργαστήρια που έχουν στηθεί στους χώρους του Φεστιβάλ με τα εξής θέματα:

●     Εισαγωγή στην εκπαιδευτική Ρομποτική
●     Scratch φτιάχνοντας ένα παιγνίδι

Η ιστοσελίδα που φιλοξενεί τα έργα του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας του Πύργου έχει διεύθυνσηhttp://6digifestilei.blogspot.gr/

Φέτος συμμετέχουν στις παρουσιάσεις 484 μαθητές, 86 εκπαιδευτικοί με 28  έργα από 22 σχολεία (11 Δημοτικά, 6 Γυμνάσια, 3 Γενικά Λύκεια και 2 Επαγγελματικά Λύκεια)

Τις διεργασίες του 6ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας του Πύργου μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες.



Στα εργαστήρια κάνουν την πρώτη τους ραδιοφωνική εκπομπή, μαθαίνουν σε ρομποτάκια να ζωγραφίζουν, μαθαίνουν σε ρομποτάκια να αποφεύγουν εμπόδια, δημιουργούν ταινίες με την τεχνική "stop motion animation" κ.α.