Πετυχε τον σκοπό της μερίδα τοπικών ΜΜΕ της Λέσβου- Ο Γιαννελλης ζητά να μην γίνει «πολυκατάστημα» το Κρυσταλ

Πέτυχαν αυτό που ήθελαν μερίδα τοπικών ΜΜΕ της Λέσβου όπου ζητούσαν να μην γίνει πολυκατάστημα υποδημάτων το ιστορικό καφενείο της Μυτιλήνης «Κρυστάλ» .


Ο κος Γιαννελλης με επιστολή του ζητά εν μέσω πλην σαφώς να μην ανοίξει νέα επιχείρηση «υποδημάτων» στο συγκεκριμένο κτήριο..

Και εμείς αναρωτιόμαστε σε τι αποσκοπεί όλο αυτό;;; Δηλαδή ο επιχειρηματίας που ήθελε να επενδύσει σε αυτό το κτήριο ανοίγοντας κατάστημα με υποδήματα, ουσιαστικά με αυτήν την επιστολή διώχνεται από το συγκεκριμένο κτήριο; Ποσά καφενεία χωράει η συγκεκριμένη περιοχή έχοντας έως τώρα 4 που λειτουργούν σε αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο;

Στον επιχειρηματία που θέλει να ανοίξει κατάστημα με υποδήματα και όχι καφενείο θα του βρουν τώρα νέο κτήριο να νοικιάσει;

Αναλυτικά η επιστολή:

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Ιωάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης απέστειλε σήμερα προς τη Δ/νση Περιβάλλοντος, Τμήμα Διατηρητέων Κτηρίων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έγγραφο με το οποίο ζητά την επανεξέταση και τον περιορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων του ιστορικού καφενείου της Μυτιλήνης «Κρυστάλ» αποκλειστικά ως καφενείου, όπως είχε θεσμοθετηθεί με την σχετική απόφαση του τότε Υπουργού Αιγαίου (ΦΕΚ 625Δ/1990). Συγκεκριμένα ζητά από την υπηρεσία να γνωμοδοτήσει το εφικτό για την επαναφορά του «Κρυστάλ» στην πρότερη χρήση, ώστε να ανακληθεί η αριθμ. ΔΠΕ8768/11-10-2005 απόφαση του τότε Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΦΕΚ1152Δ/2005) .

Οι λόγοι που το επιβάλουν, κατά το Γενικό Γραμματέα, πέρα των άλλων είναι ότι:
Τα κτήρια του Πανελληνίου και του “Κρυστάλ” είναι όχι απλώς όμορα, αλλά δίδυμα, και αποτελούν ενιαίο σύνολο, οπότε η διατήρηση της παραδοσιακής χρήσης τους ως καφενεία συμβάλει, στην  ουσιαστική διατήρηση της αρχιτεκτονικής τους μορφολογίας.

Για το λόγο αυτό και η χρήση τους πρέπει να έχει ενιαία αντιμετώπιση, ενώ με την απόφαση επέκτασης χρήσης μόνο του “Κρυστάλ” καταργείται στην ουσία ο χαρακτηρισμός του εν λόγω κτηρίου ως διατηρητέου.

Το συγκεκριμένο κτήριο έχει τεράστια ιστορική και πολιτισμική αξία, δεδομένου ότι απ' εκεί παρήλασαν σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού χώρου, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης και πολλοί άλλοι - γι' αυτό άλλωστε συνεχίζει να αποτελεί πάγιο αίτημα πολιτών της Μυτιλήνης η επαναλειτουργία του “Κρυστάλ” ως καφενείου.


Μάλιστα η διατήρηση του όμορου δίδυμου καφενείου “Πανελλήνιον” στην παλαιά του μορφή προσελκύει καθημερινά πλήθος ντόπιων και ξένων τουριστών, ενώ με την αλλαγή χρήσης του “Κρυστάλ” χάνεται μέρος της ιστορική μνήμης της πόλης.