Επιστολή προς Περιφέρεια και Ειδική Γραμματεία Υδάτων από τον Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων Λέσβου

Επιστολή προς Περιφέρεια και Ειδική Γραμματεία Υδάτων από τον Σύνδεσμο Ελαιοτριβείων Λέσβου


ΠΡΟΣ:
1. ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΔΑΤΩΝ, κ. ΙΑΚΩΒΟ ΓΚΑΝΟΥΛΗ 
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, κ. ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΛΟΓΗΡΟΥ
3. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ

Μία ακόμη ελαιοκομική περίοδος έληξε. Μαζί έληξαν και οι αγωνίες της (σ’ αυτούς που τις είχαν). Αγωνίες για την ποσότητα του ελαιοκάρπου, τις καιρικές συνθήκες για τη συλλογή του, την καταβολή των δαπανών από τους παραγωγούς, την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης έκθλιψης του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία, την είσπραξη των εκθλιπτικών από τους ελαιοτριβείς, ώστε να καταβάλλουν μισθοδοσίες και να ανταποκριθούν στις φορολογικές και άλλες απαιτήσεις, κ.λπ.

Στις αγωνίες αυτές προστέθηκε και αυτή των ελέγχων και των ποινών για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μιας νομοθεσίας δυσεφάρμοστης, προσχηματικής και καθαρά αντιαναπτυξιακής, για την οποία οι αρμόδιοι φορείς, ελαιοτριβείς, Περιφέρεια, Ειδική Γραμματεία Υδάτων, έχουν εκφραστεί ότι πρέπει να τροποποιηθεί. Νομοθεσία, για την οποία βεβαιώθηκε, και επισήμως στις 16-12-2015, ότι βρίσκεται υπό τροποποίηση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο:

οι ελαιοτριβείς της Λέσβου, έστω υπό τις συνθήκες αυτές, ασκήσαμε στο ακέραιο τον κοινωνικό μας ρόλο, υπηρετώντας το οικονομικό (και πολιτιστικό) δημόσιο συμφέρον, που για τη Λέσβο, καθ’ όσο μας αφορά, είναι η έκθλιψη του ελαιοκάρπου χωρίς καθυστερήσεις,
η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διατείνεται ότι άσκησε και αυτή το (αυτοδιοικητικό;) καθήκον της, επιβάλλοντας και εφέτος (για δεύτερη φορά) πρόστιμα επιλεκτικά σε ελαιοτριβεία μόνο της Λέσβου, για περιβαλλοντικές παραβάσεις της υπό τροποποίηση νομοθεσίας, παραβάσεις που βεβαίωσαν οι υπηρεσίες της με εντελώς ιδιότυπο τρόπο,
 η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, που κατανόησε το ζήτημα και μας βεβαίωσε ότι ασχολείται με την τροποποίηση της νομοθεσίας, φαίνεται να μην τολμά να δώσει γενναία λύση στο πρόβλημα που προκλήθηκε πανελληνίως από γενέσεως της νομοθεσίας αυτής. Προφανώς γραφειοκρατικοί, ενδοϋπηρεσιακοί, οικονομικοί, ίσως και παραοικονομικοί λόγοι, αλλά και εγκατεστημένες ιδεοληψίες το αποτρέπουν.

Κατόπιν τούτων:

Αξιότιμε κύριε Ειδικέ Γραμματέα Υδάτων,

Οι ελαιοτριβείς πράξαμε το καθήκον μας. Οι όποιες επιδράσεις στο περιβάλλον  που προκλήθηκαν από την εκθλιπτική λειτουργία, σήμερα φαίνεται να έχουν εκλείψει. Ενδεχομένως η επιστημονική έρευνα να ανακαλύψει κατάλοιπά  τους, που η παρατήρηση αδυνατεί να αντιληφθεί. Εμείς πάντως επαναφέρουμε την πρότασή μας για συγχρηματοδότηση μιας τέτοιας έρευνας, όχι γιατί γνωρίζουμε από πριν τα αποτελέσματά της, αφού έχει ήδη προηγηθεί πανεπιστημιακή έρευνα για επιβαρύνσεις στον Κόλπο Γέρας της Λέσβου με αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά γιατί μόνο η επιστημονική ποσοτικοποίηση του προβλήματος εξασφαλίζει γνώση και απαντά στις επικίνδυνες ιδεοληψίες και στις αυθαίρετες θεωρητικολογίες. Σε κάθε περίπτωση η Ειδική Γραμματεία Υδάτων είναι ανάγκη να επιταχύνει τους ρυθμούς της στο ζήτημα της τροποποίησης της νομοθεσίας και να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε. Και να έχουν υπόψη τους οι μετέχοντες στη διαδικασία αυτή ότι, πολύ πριν υπάρξουμε εμείς, το νησί μας έχει σφραγισθεί με την ελαιοκαλλιέργεια και με το «Λάδι Μυτιλήνης» και θα είναι οδυνηρό και ιστορικό λάθος να οδηγηθούμε με τις ευλογίες του Υπουργείου στην αγορά ελαιολάδου της Τουρκίας, παραιτούμενοι από το δικό μας, λόγω αναίτιου υψηλού κόστους παραγωγής του.

Αξιότιμοι κυρία Περιφερειάρχη και κύριε Αντιπεριφερειάρχη

Ελπίζουμε ότι η αυτοδιοικητική ευαισθησία της Περιφερειακής αρχής δεν εξαντλήθηκε με την άχαρη (και για εσάς) επιβολή κάποιων προστίμων σε ελαιοτριβεία της Λέσβου. Προ πάντων γνωρίζετε ότι δεν αποδεχόμαστε το χαρακτηρισμό του παραβάτη και γνωρίζετε πολύ καλά το γιατί. Αντίθετα, λόγω του χαρακτήρα της Περιφέρειας, ως τοπική δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, προσβλέπουμε να έχουμε το αυτοδιοικητικό σας κύρος σύμμαχο και οδηγό στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε μια 20-τόσων χρόνων παθογένεια, που τα δύο τελευταία χρόνια επιχειρεί να μας ποινικοποιήσει αδίκως. Άλλωστε η όλη προσπάθεια της ανάδειξης του προβλήματος και της τροποποίησης της νομοθεσίας για ανεύρεση λύσης ξεκίνησε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει σύντομα παραγωγική εξέλιξη, την οποία θα γνωρίσουμε έγκαιρα, στα πλαίσια διαβούλευσης, ως σχέδιο απόφασης, διατελούμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΖΑΝΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κ. ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΩΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Μ.Μ.Ε.