Εκστρατεία ενημέρωσης για τον τουρισμό της Λέσβου από τον Δήμο Λέσβου στην Ρωσία- Θετικά σχόλια από τα Ρώσικα ΜΜΕ

Ο Δήμος Λέσβου, πραγματοποίησε μια ιδιαίτερα στοχευμένη και αποδοτική αποστολή στη Μόσχα, με στόχο τη κεφαλαιοποίηση των πολύ ισχυρών δικτύων συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ρωσίας και Λέσβου και της αξιοποίησης του πλαισίου του έτους Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.


Οι σχέσεις αυτές καλλιεργούνται εδώ και αρκετό καιρό με στόχο να δώσουν άμεσα αποτελέσματα. Η αποστολή της Λέσβου, συμμετείχε με επιτυχία στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ (23-26/03/2016), ενώ παράλληλα πραγματοποίησε εντός και εκτός εκθέσεως εξαιρετικά σημαντικές συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων και με επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω επισκέψεις και δραστηριότητες:

Συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με τον Αναπληρωτή Δ/ντή του 4ου Τμήματος Υπεύθυνου για την Νότια Ευρώπη κ. Σερμπακόφ και του Διπλωματικού του Επιτελείου
Η συζήτηση είχε αντικείμενο τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Δήμος Λέσβου για την προώθηση των Ελληνορωσικών σχέσεων και ειδικά την αδελφοποίηση με τον Δήμο του Καλίνιγκραντ και την ανάπτυξη των πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων. Ο Δήμαρχος κ. Γαληνός, ζήτησε την συνδρομή της ρωσικής πλευράς για την διεύρυνση των σχέσεων της Λέσβου με την Ρωσία.

Συνάντηση στα γραφεία του Επιμελητήριου Μόσχας με τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μόσχας κ. Σουρέν Βαρντανιάν

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της παλαιότερης επίσκεψης του κ. Βαρντανιάν και συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των συγκεκριμένων ενεργειών, που θα γίνουν το καλοκαίρι.

Παρουσίαση – Προβολή της Λέσβου, σε Κεντρική Εκδήλωση στο Ελληνικό Περίπτερο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Μόσχας την ημέρα της Εθνικής Εορτής

Η οργάνωση κεντρικής παρουσίασης – προβολής της Λέσβου ήταν από τις ελάχιστες παρουσιάσεις ελληνικών Δήμων λόγω της πολυπλοκότητας της οργάνωσης και των κινδύνων αποτυχίας.

Την εκδήλωση στην οποία πραγματοποιήθηκε ομιλία του Δημάρχου Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα και φίλος της Λέσβου κ. Αντρέι Βντόβιν. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Ρωσίας, κ. Ασότ Τερ- Αμπραμιάν, ομάδα δημοσιογράφων από τα δύο κεντρικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ και ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων εφημερίδων όπως η ΡΑΣΙΣΚΑΓΙΑ ΓΚΑΖΙΕΤΑ καθώς και η πρόεδρος των περιφερειακών ΜΜΕ της Ρωσίας κ. Ντουμπίνσκαγια. Στην εκδήλωση αναγνώσθηκε, επίσης, ένας πολύ θερμός χαιρετισμός για τη Λέσβο, που είχε γράψει ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Μόσχας κ. Βαρντανιάν με εντυπώσεις του από το ταξίδι του στη Λέσβο. Την εκδήλωση και την ομιλία του κ. Γαληνού, παρακολούθησαν πολύ σημαντικοί επιχειρηματίες επίσης από την Αρμενία και τη Μολδαβία που ήλθαν στην Έκθεση για την παρουσίαση της Λέσβου και την ομιλία του Δημάρχου .

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερη συνάντηση του Δημάρχου με τον κ. Αμπραμιάν και την σύζυγο του διακεκριμένη Ρώσο ζωγράφο,  κατά την οποία αποφασίστηκε να μεταβεί το αμέσως χρονικό διάστημα μια μικρή αποστολή με Ρώσους ειδικούς οι οποίοι θα εντοπίσουν εμβληματικά σημεία και μνημεία, για την ανάπτυξη των οποίων θα προτείνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ενώ θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην προβολή τους στη Ρωσία. Ο Δήμος Λέσβου, βρίσκεται σε επαφή με την ομάδα του κ. Αμπραμιάν εδώ και αρκετό καιρό και οι συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα είναι αρκετά προχωρημένες. Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες του φορέα που εκπροσωπεί  ο κ. Αμπραμιάν  προσφέρονται δωρεάν και το ενδιαφέρον των Ρώσων καλλιτεχνών πηγάζει από την αγάπη τους προς την Ελλάδα και την εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Ρωσικής πλευράς και  του Δημάρχου και της ομάδας του.

Συνάντηση με τον κ. Μουράντοφ στα Γραφεία της Ρωσικής Κυβέρνησης

Η αποστολή της Λέσβου με επικεφαλής τον Δήμαρχο  κ. Γαληνό, συναντήθηκε με τον κ. Μουράντοφ, μέλους του στενού πυρήνα εξουσίας του Κρεμλίνου, παρουσία του επί πολλά χρόνια Εμπορικού και Οικονομικού Ακολούθου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Νικολάγιεφ και του τέως Πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα κ. Βντόβιν για να εξετάσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων της Λέσβου με τη Ρωσία. Ο κ. Μουράντοφ, ο οποίος είναι πρόεδρος των συνδέσμων φιλίας Ελλάδας και Κύπρου, δέχτηκε την αποστολή της Λέσβου με αυτήν την ιδιότητα, κάτι που εξέφρασε και ο ίδιος, αλλά ήταν και επιθυμία του Δημάρχου Λέσβου. Ο κ. Μουράντοφ είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας και εκπρόσωπός της στην προεδρία της Ρωσίας. Το καθεστώς της Κριμαίας δεν αναγνωρίζεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την συνάντηση έγινε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και κυρίως εξετάστηκαν οι τρόποι ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Λέσβου και της Ρωσίας και η διασφάλιση του ρωσικού κοινού ότι η Λέσβος είναι ασφαλής προορισμός. Στο τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον κ. Μουράντοφ και τους Ρώσους αξιωματούχους για τις προσπάθειες που καταβάλουν για να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις και τον τουρισμό από την Ρωσία στην Ελλάδα.

Συνάντηση Εργασίας με τον Δήμαρχο του Οικονομικού Κέντρου της Μόσχας Πρεσνιένσκι.

Ο Δήμαρχος Λέσβου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της περιοχής του Πρεσνιένσκι κ. Μιχαΐλοφ, ο οποίος είναι ο Δήμος του κέντρου της οικονομικής ζωής της Μόσχας και των μεγάλων επιχειρήσεών της, το αντίστοιχο δηλαδή με το City του Λονδίνου. Στη συνάντηση αυτή, οι δυο Δήμαρχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση άμεσα συγκεκριμένων δράσεων.  Σύντομα θα φθάσει στη Λέσβο η αποστολή ομάδας παιδιών, πιθανότατα προσκόπων από τη Μόσχα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο νησί μας. Δυνατότητες υπάρχουν επίσης και στην προώθηση παραδοσιακών προϊόντων της Λέσβου όπως το ελαιόλαδο, με τη συμβολή του Δημάρχου του Πρεσνιένσκι.

Υλοποίηση Κορυφαίας Πολιτιστικής Δράσης Παγκόσμιας απήχησης υπό την καθοδήγηση του Βασικού Σκηνοθέτη των Μπολσόι και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κ. Σαπίρο, ο οποίος αυτή την εποχή σκηνοθετεί όπερα με την Άννα Νετρέπκο, την Μαρία Κάλλας της εποχής μας. 
Συνάντηση με την Υπεύθυνη για τον Μαθητικό Τουρισμό των Σχολείων Αριστείας του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, κ. Τάνια Ντενίσοβα

Στην συνάντηση του Δημάρχου Λέσβου και της αποστολής με την αξιωματούχο του Υπουργείου Παιδείας και δασκάλα Τάνια Ντενίσοβα, η οποία είναι υπεύθυνη για τα διεθνή προγράμματα συνεργασίας και μαθητικού τουρισμού των σχολείων αριστείας στην περιοχή της Μόσχας. Η υλοποίηση του προγράμματος μαθητικού τουρισμού με τα σχολεία της Μόσχας είναι μια σημαντική εξέλιξη και αυτή, για την υλοποίηση της οποίας, αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.
Πραγματοποίηση Αποκλειστικών      Συνεντεύξεων με Κεντρικά Ειδησεογραφικά Πρακτορεία όπως το INTERFAX.

Η επίσκεψη του του Δημάρχου Λέςβου, προβλήθηκε σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Ρωσίας.


όπως ο «ύμνος» για τη Λέσβο του κεντρικού κρατικού καναλιού vesti με τίτλο «Λέσβος –  ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά».



Στην αποστολή του Δήμου Λέσβου, συμμετείχαν οι παρακάτω:

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός

Η κ. Ντίνα Σαράντη, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANGUARDE, μέλος της Επιτροπής του έτους 2016 και Σύμβουλος του Δημάρχου Λέσβου σε θέματα προώθησης των σχέσεων Λέσβου – Ρωσίας

Η κ. Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ρωσικών και Ρωσόφωνων Σωματείων στην Ελλάδα, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANGUARDE, παλαιά Καθηγήτρια των Νεοελληνικών Σπουδών στο κορυφαίο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, μέλος της Επιτροπής του έτους 2016 και Σύμβουλος του Δημάρχου Λέσβου σε θέματα προώθησης των σχέσεων Λέσβου – Ρωσίας

 Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, Μέλος της Επιτροπής του έτους 2016 και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου

Γιώργος Κουλαγίνης, Μέλος της Επιτροπής του έτους 2016

Κ. Αθηνά Κοκοσιούλη, από την εταιρία που οργάνωσε την συμμετοχή της Λέσβου στην έκθεση με την συνεργάτιδα της κ. Ναταλία Τσάμη.

Ο Δήμος Λέσβου, οι συνεργάτες του Δημάρχου και ο ίδιος προσωπικά, καταβάλουν συστηματική προσπάθεια με τη πολύτιμη βοήθεια του κέντρου πολιτισμού και ανάπτυξης ΕΛΛΑΔΑ- ΕΥΡΩΠΗ ΕΥΡΑΣΙΑ, για την ανάπτυξη των οικονομικών, τουριστικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Οι επαφές θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με συνέπεια, επιμονή και σοβαρότητα ώστε  οι προσπάθειες που έγιναν και θα γίνουν να φέρουν αποτελέσματα τόσο στη Ρωσία, όσο και αλλού. Παράλληλα με την προβολή της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού ο Δήμαρχος της Λέσβου παρουσίαζε με κάθε ευκαιρία το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος δίνοντας μάλιστα ως δώρα στις επίσημες συναντήσεις λευκώματα των εκδόσεων του Μουσείου. Ο Δ/ντής του Μουσείου, κ. Νίκος Ζούρος, προγραμματίζει έκθεση – παρουσίαση του Μουσείου σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο της Μόσχας, κάτι για το οποίο ενημερώθηκαν όλοι οι Ρωσικοί Φορείς στις συναντήσεις τους με τον Δήμαρχο Λέσβου. Σε όλες δε τις συναντήσεις, παρουσιαζόταν και το λεσβιακό ελαιόλαδο με δώρα και παρουσίαση της ιστορίας του.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την AEGEAN AIRLINES και τον κ. Επιτροπάκη Πάρη, Διευθυντή Πωλήσεων Νοτίου Ελλάδος, για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια που παράσχει στις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Λέσβου.

Ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, καταβάλει συστηματικές προσπάθειες στο πλαίσιο Διεθνούς εκστρατείας του Δήμου Λέσβου, για την ενδυνάμωση της εικόνας του νησιού μας, την ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.