Διευκρινήσεις της Αντιδημάρχου και Προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου για το ΤΕΒΑ

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλη, κάνει γνωστά τα παρακάτω:


Πολλοί δημότες μας, ωφελούμενοι  του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), επικοινωνούν με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να ενημερωθούν πότε θα υπάρξουν προϊόντα προς διανομή στο Δήμο μας, από το εν λόγω πρόγραμμα. Για την ενημέρωση τους λοιπόν έχω να πω τα εξής: Μέχρι τώρα έχουμε παραλάβει από προμήθειες τις οποίες έχει κάνει το Υπουργείο, περίπου 40 τόνους τρόφιμα και 30.000 τεμάχια διαφόρων προϊόντων όπως απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, πάνες, γάλατα, σαπούνια κ.λ.π.. Χθες Τρίτη 29/3 έγινε η πιο πρόσφατη παραλαβή μας, 5.847 κιλών ελαιόλαδου.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα ως προς την διανομή των προϊόντων αυτών, διότι δεν έχουμε το προβλεπόμενο από το Πρόγραμμα προσωπικό προκειμένου να μπορούμε να φέρουμε σε πέρας  μια τόσο μεγάλη διανομή, σε 13 Δημοτικές Ενότητες.

Πιο συγκεκριμένα λόγω του ότι δεν έχουμε την Απόφαση Οριστικής Ένταξης της Πράξης, ως εκ του Νόμου απαιτείται, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την διαδικασία  προκειμένου να γίνουν μια σειρά πράξεων, όπως πρόσληψη προσωπικού, μέσων μεταφοράς, ενημέρωσης δικαιούχων, χώρων κ.λ.π.

Επανειλημμένα έχουμε οχλήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Έχω δε απευθυνθεί γι’ αυτό και στην ίδια την Υπουργό, την κυρία Φωτίου, εγγράφως. (επισυνάπτω την επιστολή).

Βεβαίως προσπαθούμε  να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα, μέσα από παράδρομους ως συνήθως, αν και οι ποσότητες, ο αριθμός ωφελουμένων, οι αυστηρές διαδικασίες που απαιτούνται και η δεδομένη υποστελέχωση του Δήμου μας, δυσκολεύουν την λύση του. Πιστεύω, όμως, ότι θα καταφέρουμε με κάποιον τρόπο να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την  διανομή των προϊόντων στους δικαιούχους, το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Πέραν όμως των ανωτέρω, ενημερώνουμε τους ωφελουμένους του εν λόγω προγράμματος ότι έχουμε αιτηθεί στη ΔΕΥΑΛ, την λήψη απόφασης εκ μέρους της, προκειμένου να τυγχάνουν έκπτωσης στους λογαριασμούς ύδρευσης.  Θα ενημερωθούν για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι, όταν θα  έχουμε την θετική της απάντηση στο αίτημα μας αυτό.( επισυναπ. το αίτημα).


ΘΕΜΑ :Υπαγωγή των  Ωφελουμένων του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης σε προνομιακό τιμολόγιο ύδρευσης  .

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε.

Ο Δήμος Λέσβου υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του  Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους /ΤΕΒΑ» που στόχο έχει να βοηθήσει και να σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται από την Ανθρωπιστική Κρίση. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, συνδρομή  έχουν αιτηθεί στην Λέσβο 2.883 οικογένειες από τις οποίες έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα  οι 2.349 – διασπαρμένες σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας -,και περιλαμβάνουν  4.641 άτομα .

Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στην επιθυμία και ανάγκη των  δοκιμαζόμενων  συμπολιτών μας ζητείται από την Δημοτική Επιχείρηση( ΔΕΥΑΛ) της οποίας είστε επικεφαλής να σταθεί αρωγός εγκρίνοντας –στο μέτρο του δυνατού- μέτρα τιμολογιακής πολιτικής βοηθητικά  της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν.

Ποιο συγκεκριμένα προτείνετε:

Για κάθε οικογένεια ενταγμένη στο παραπάνω πρόγραμμα- και για μια παροχή  του επικεφαλής ή άλλου μέλους- να υπάρχει δωρεάν διάθεση  κ.μ. νερού ως εξής:
Οικογένεια με 1 μέλος δωρεάν 3 κ.μ. το τρίμηνο
Οικογένεια με 2 μέλη δωρεάν 6 κ.μ. το τρίμηνο
Οικογένεια με 3 μέλη δωρεάν 9 κ.μ. το τρίμηνο
Οικογένεια με 4 μέλη δωρεάν 12 κ.μ. το τρίμηνο κ.τ.λ.

Η ελάφρυνση αυτή ανά δικαιούχο –οικογένεια θα ισχύει  για μια και μόνο παροχή και εφόσον δεν είναι ενταγμένος σε άλλη μορφή κοινωνικού τιμολογίου .

Επικουρικά για την λήψη της σχετικής απόφασης σας επισυνάπτω στην ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ η οποία με απόφαση της υιοθετεί εκπτωτικό τιμολόγιο από 1 Φεβρουαρίου με το οποίο αναμένετε να ωφεληθούν 58.000 νοικοκυριά .
Εν αναμονή ενεργειών σας
                                                                       Μετά τιμής
                                                                 Αντωνέλη Αναστασία
                                                      Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνα


Προς την αξιότιμη κυρία Θεανώ Φωτίου,
Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης,
  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σταδίου 29, Τ.Κ.. 101 10, Αθήνα
  
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

            Δυστυχώς αναγκάζομαι να απευθυνθώ σε σας προσωπικά, γιατί γνωρίζω την βούληση σας προκειμένου να «τρέξει» το Πρόγραμμα ΤΕΒΑ, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Προφανώς όμως η δική σας βούληση είτε σκοντάφτει στα γνωστά γρανάζια της γραφειοκρατίας  των υπηρεσιών, είτε- κάτι που απεύχομαι- δεν είναι βούληση όλων των εμπλεκομένων στο εν λόγω Πρόγραμμα. Βεβαίως πριν απευθυνθώ σε σας, έχω απευθυνθεί στις καθ’ ύλη αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

            Πιο συγκεκριμένα: Ο Δήμος Λέσβου  είναι επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης Λέσβου του Προγράμματος  Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής- ΤΕΒΑ, όπως είδη γνωρίζετε, με  4641 ωφελούμενους, διάσπαρτους ανά την Λεσβιακή Επικράτεια. Δηλαδή σε αποστάσεις που μπορεί να είναι και 95 χιλιόμετρα.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό αναμένουμε την Απόφαση Οριστικής Ένταξης της Πράξης με τίτλο:  «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2015-2016» - Κ. Σ. ΛΕΣΒΟΥ με Κωδικό MIS 5000170, προκειμένου να μπορούμε να προβούμε σε μια σειρά από πράξεις διοικητικές όπως η πρόσληψη υπαλλήλων, η ενοικίαση χώρου αποθήκευσης, η ενοικίαση μεταφορικών μέσων, ψυγείων κ.λ.π. όπως αυτές περιγράφονται στο σχετικό Τεχνικό Δελτίο που έχουμε αποστείλει .

Αναμένουμε και αναμένουμε, οχλούμε και ξαναοχλούμε καιρό τώρα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Έτσι παραλάβαμε 4000 κιλά κοτόπουλα τα οποία διανείμαμε αυτοσχεδιάζοντας και «λοκατζίδικα»,  με τρόπο που δεν θέλω να σας περιγράψω, αναλαμβάνοντας το ρίσκο και τους κινδύνους προσωπικά.

Τούτο όμως είναι αδύνατον να συνεχιστεί. Είμαι σίγουρη ότι αντιλαμβάνεστε  απόλυτα τους λόγους. Δεν είναι δυνατόν να μοιράσεις τέτοιες μεγάλες ποσότητες σε 72 χωριά της Λέσβου χωρίς προσωπικό, χωρίς μεταφορικά μέσα και χωρίς νόμιμο τρόπο αποθήκευσης.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή είμαι απ’ αυτούς που μου είναι αδύνατον να μην παραλάβω οτιδήποτε προκειμένου να ανακουφιστούν οι φτωχοί δημότες μας, βρήκα πάλι ένα «λοκατζίδικο» τρόπο προκειμένου να ενοικιάσουμε χώρο, για να παραλάβουμε βρεφικά είδη, είδη βασικής υλικής συνδρομής και είδη παντοπωλείου   και….εάν και όποτε μας έρθει η πράξη ένταξης και μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, να τα μοιράσουμε!

Όμως μέχρι πότε θα στερούνται οι ωφελούμενοι δημότες μας του ΤΕΒΑ παροχές που δικαιούνται, όχι από δική μας ευθύνη, αλλά από ευθύνη των εμπλεκομένων υπηρεσιών σας στο ΤΕΒΑ; Δυστυχώς χωρίς την απαιτούμενη απόφαση οριστικής έγκρισης δεν μπορεί να γίνει  καμία από τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις που σας ανέφερα, προκειμένου να λειτουργήσουμε και για τις οποίες εμείς είμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ έτοιμοι να τις προχωρήσουμε.

Θερμή παράκληση προς εσάς προσωπικά: κάντε κάτι προκειμένου να έχουμε ΑΜΕΣΑ, την έγκριση αυτή! Είναι κρίμα και άδικο εσείς να θέλετε, εμείς να θέλουμε και καθυστερήσεις άλλων, να είναι εμπόδιο για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος που τόσο έχουν ανάγκη οι δημότες μας!  
Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες σας  και την ανταπόκριση σας στο αναγκαίο και άμεσο αίτημα μας, όπως μέχρι σήμερα έχετε αποδείξει ότι λειτουργείτε εσείς προσωπικά,   

Διατελώ με Τιμή

Αναστασία Αντωνέλλη

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λέσβου