Τι είναι και πως καλλιεργείτε «TO ΓΚΡΕΙΠ ΦΡΟΥΤ»

Θεωρείται σχεδόν βεβαιο οτι προήλθε απο την φράππα. Σήμερα καλλιεργείται στις ΗΠΑ , στο Ισραήλ, στην Ισπανία, στην Αυστραλία , στην Αργεντινή κα. Στην χωρα μας άν και είναι  γνωστό, δεν έτυχε ιδιαίτερης εμπορικής διαδόσης.

Γράφει για το LesvosPost.com η
γεωπόνος ΓΠΑ Αναστασία Γραμματέα


Το γκρέιπ φρουτ σαν δέντρο είναι ζωηρό και θεωρείται ένα απο τα μεγαλύτερα σε μέγεθος εσπεριδοειδή όταν καλλιεργείται υπο ευνοικές συνθήκες . Ακόμα θεωρείται ανθεκτικό στην θερμότητα και στο ψύχος και μερικώς στην καλλιεργητική αμέλεια. Χαρακτηρίζεται απο ευρεία κλιματική προσαρμοστικότητα, ωστόσο οι ανάγκες του σε θερμότητα προκειμένου να παράγει καρπούς καλης ποιότητας , το περιορίζει σε περιοχές με ζεστό κλίμα.

Σε ξηρά κλίματα , συγκριτικά με υγρά κλίματα, το χρώμα των καρπών είναι πιό έντονο και ζωηρό , η γεύση πιό καλή , το μέγεθος μεγαλύτερο και η περιεκτικότητα σε χυμό είναι μεγαλύτερη. Το γκρέιπ    φρουτ ταξινομείται σε δύο ομάδες, τα κοινά και τα αιματόχρωμα . Γενικά οι ένσπερμες ποικιλίες είναι πρώιμες ή μεσοπρώιμες ενω οι άσπερμες είναι όψιμες. Τα κοινά γκρέιπ φρούτ στο εμπόριο ονομάζονται και λευκά για λόγους διακρίσεως απο τις έγχρωμες ποικιλίες . Σαν δεντρα, είναι ζωηρά , μεγάλου μεγέθους και πολύ παραγωγικά ενω οι καρποί είναι ένσπερμοι και πολύ γευστικοί. Μάλιστα αναφέρεται οτι οι καρποί με σπόρια είναι πιό γευστικοί από τους άσπερμους καρπούς. Οι κυριότερες απο τις κοινές ποικιλίες γκρέιπ φρούτ είναι οι

Duncan. Πρόκειται για φυτό που παράγει καρπούς σφαιρικούς εως και πλακέ. Ο φλοιός έχει μέτριο μέγεθος και η επιφάνεια είναι λεία ενω το χρώμα του ανοικτοκίτρινο. Η σάρκα είναι λευκή , τρυφερή , πλούσια σε χυμό και πολύ γευστική. Είναι ποικιλία ένσπερμη και μεσοπρώιμη. Η ποικιλία αυτή είναι η παλιότερη απο τις καλλιεργούμενες στην Φλόριντα ενω θεωρείται πολύ καλή για χυμοποίηση.

Marsch. Ο καρπός της είναι μετρίου μεγέθους και η σάρκα λευκή . Σαν δέντρο είναι ζωηρο και πολύ παραγωγικό . Λόγω των μεγάλων αναγκών σε θερμότητα , η καλλιέργεια του περιορίζεται σε πολύ ζεστές περιοχές. Διατηρείται καλά πάνω στο δεντρο και αντέχει στις μεταφορές.

Triumph. Λευκή ποικιλία με τρυφερή , πλούσια σε χυμό σάρκα , πολύσπερμη και μεσοπρώιμη.

Oroblanco. Ο καρπός είναι λευκός και ο φλοιός αποχωρίζεται εύκολα απο την σάρκα. Η περιεκτικότητα σε χυμό είναι σχετικά μικρότερη απο των προηγούμενων ποικιλιών. Ακόμα στερείται της πικράδας που χαρακτηρίζει τα γκρέιπ φρουτ κυρίως όταν καλλιεργούνται σε ψυχρότερες περιοχές. Σαν δεντρο είναι πολύ ζωηρό, άσπερμο και πρώιμο. Θεωρείται φτωχής παραγωγικότητας. Η ποιότητα των καρπών αυξάνει με την ηλικία των δέντρων και την αυξηση της παραγωγής.

Αιματόχρωμες ποικιλίες. Οι σπουδαιότερες απο τις αιματόχρωμες ποικιλίες γκρέιπ φρούτ, είναι οι

Foster. Ο καρπός της είναι μεσαίου εως και μεγάλου μεγέθους και σχήμα σφαιρικό και φλοιό με μέτριο πάχος και επιφάνεια λεία. Το χρώμα του είναι αρχικα´ ανοικτόχρωμο  αλλα κάτω απο ευνοικές συνθήκες , λαμβάνει ρόδινη απόχρωση . Η σάρκα είναι λευκή αλλα κάτω απο ευνοικές συνθήκες , λαμβάνει και αυτή , ρόδινη απόχρωση. Είναι ποικιλία πολύσπερμη και μεσοπρώιμη. Σαν δεντρο είναι ζωηρό και παραγωγικό.

Redblush. Είναι αιματόχρωμη και διατηρείται καλά πάνω στο δέντρο. Λόγω της ελκυστικής εμφάνισης των καρπών της και του καλού χρωματισμού της σάρκας και του φλοιού , υποσκέλισε γρήγορα την ποικιλια  tompson και έγινε μία απο τις κυριότερες , άν όχι η κυριότερη, αιματόχρωμη ποικιλία γκρέιπ φρουτ.

Tompson. Ο καρπός έχει μεσαίο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως πλακέ. Η σάρκα είναι τρυφερή , χυμώδης , γευστική και ελαφρώς ρόδινη κατω απο ευνοικές συνθήκες . Είναι ποικιλία άσπερμη ή λιγόσπερμη και μεσοπρώιμη. Διατηρείται καλά πάνω στο δεντρο αλλά αποχρωματίζεται εύκολα. Σαν δέντρο είναι ζωηρό και παραγωγικό. Λόγω του άσπερμου των καρπών της, έτυχε ιδιαίτερης εκτίμησης και υποσκέλισε την foster. Αλλα αργότερα , υποσκελίστηκε και αυτή απο την redblush.

Γραμματεα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ