Τίμησαν στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης τη μνήμη των «μικρών ηρώων» που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας

Η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» Προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των Προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Εστία της Περιφέρειας των προσκόπων της Λέσβου στο Μακρύ Γιαλό της Μυτιλήνης.


Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο και τις καταθέσεις στο μνημείο λουλουδιών και δάφνινων στεφανιών, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου Tριαντάφυλλος Σβώρος αναφέρθηκε στην επέτειο σαν «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.

«Ήρθαμε εδώ, είπε, στη σκιά του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου εδώ δίπλα μας που έκανε τη ηττημένη Ελλάδα του 1897, Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων. Στη σκιά του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή σε αυτή πολλών προσκόπων πέντε από τους οποίους έδωσαν σε ετούτο το νησί τη ζωή τους. Ήρθαμε σήμερα να πούμε μέρα σημαδιακή για τη νεολαία του τόπου μας πως ετούτη η άγνωστη μικρή - μεγάλη μας ιστορία δεν είναι γραμμένη σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο.

Την κρατάμε λοιπόν στην καρδιά μας. Την παραδίδουμε από γενιά σε γενιά, από παλιό πρόσκοπο σε νεώτερο, μαζί με τα όπλα μας. Καταπώς κάνουμε σε ετούτη τη γη έναν αιώνα τώρα. Καταπώς παραδίνουμε τα ξύλινα μας κοντάρια, τον προσκοπικό μας σουγιά και την υπόσχεση μας. Που δίνουμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να αγαπάμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους.».


Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκτός από Προσκόπους και παλιούς Προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσα τους εκτός από τους προαναφερθέντες η Αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου Καλιόπη Γόμου Πρωτογεράκη, οι Αντιδήμαρχοι Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη, Αθηνά Ιωσηφέλλη και Στρατής Τζιμής, ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Θόδωρος Τοπούζης με στελέχη του Επιτελείου του,, η εντεταλμένη σύμβουλος εθελοντικών οργανώσεων της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου Αγγελική Σαραντινού, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, εθελοντικών οργανώσεων και του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Πολλοί από τους παραπάνω συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την ιδιότητα του παλιού Προσκόπου