ΟΧΙ στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων από τους φορείς του Μολύβου

ΨΗΦΙΣΜΑ των συλλογικών φορέων της Μήθυμνας (Μολύβου) και της ευρύτερης περιοχής σχετικά με την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων & μεταναστών στο «Κάμπιγκ» του Μολύβου.


Προς:
Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό Σπύρο,
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ψάνη Γεώργιος
Πρόεδρο της ΑΔΕΛ
Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Αστυρακάκη Κων/νο
Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων:
Κουρτζή Νίκο
Γεωργούλα Ευστράτιο
Τσιριγώτη Νίκη
Κυρατζή Ευστράτιο
Αντιδήμαρχο Μήθυμνας κ. Αποστόλου Στέφανο
Πρόεδρο και Τοπικούς Συμβούλους Μήθυμνας

ΨΗΦΙΣΜΑ
των συλλογικών φορέων της Μήθυμνας (Μολύβου)
και της ευρύτερης περιοχής
σχετικά με την δημιουργία
κέντρου φιλοξενίας προσφύγων & μεταναστών
στο «Κάμπιγκ» του Μολύβου.

Σήμερα, 9 Ιουνίου του 2015, οι φορείς του Μολύβου και πλήθος δημοτών, συγκεντρωθήκαμε στο ξενοδοχείο «Sun Rise» του Μολύβου για να συζητήσουμε της δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο κάμπινγκ Μολύβου, μετά από την πρόσφατη απόφαση του τοπικού  συμβουλίου και επιβεβαίωση  του Δημάρχου Λέσβου στα ΜΜΕ.
Το μεγάλο πρόβλημα της αθρόας εισόδου προσφύγων - μεταναστών που παρατηρείται εδώ και δυο μήνες στο νησί απαιτεί μια μόνιμη λύση. 
Η κοινωνία του Μολύβου ανέκαθεν κοινωνία αντιρατσιστική και ανεκτική στο διαφορετικό, έδειξε, δείχνει και θα δείχνει την ανθρωπιά της με τον γενναιόδωρο τρόπο που ήδη έχει καταγραφεί από όλους. Είναι κοινωνία με βαθειά αλληλεγγύη στον πάσχοντα και εθελοντική συνείδηση συνεισφοράς.

Είναι, όμως, επιτακτικό, αναγκαίο αλλά και δίκαιο να λάβει αποφάσεις που αφενός θα βοηθούν και θα περιθάλπουν, με αξιοπρέπεια τον κατατρεγμένο άνθρωπο αφετέρου θα διασφαλίζουν την συνοχή της κοινωνίας του και την τουριστική του οικονομία που βασίζεται στην  ηρεμία και στο αίσθημα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των επισκεπτών, προπάντων των γυναικών. Αυτή είναι μια ισορροπία που πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί, ώστε και οι πρόσφυγες και μετανάστες να περιθάλπονται και η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση και γενικότερα τα έσοδα του νησιού να μην κινδυνεύσουν σε καιρούς τόσο δύσκολους για την Χώρα και για τον καθένα μας. 

Δυστυχώς η τουριστική ανάπτυξη του τόπου υφίσταται ήδη μεγάλες απώλειες καθώς οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το εξωτερικό αυξάνονται σωρηδόν, μετά από την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα των μεταναστών. Ο κίνδυνος για την φετινή σεζόν αλλά και το μέλλον του τουρισμού, μας αγγίζει επικίνδυνα όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του Μολύβου αλλά και στην Λέσβο ολόκληρη, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο Δήμαρχος Λέσβου στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, την Δευτέρα 8 Ιουνίου, όπου δηλώνει: « αυτή τη στιγμή παίζουμε πια με την τύχη του νησιού μας, παίζουμε με την τύχη του τι θα γίνει η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.»

Η επιλογή του κάμπινγκ ή οποιασδήποτε άλλη περιοχή στον Μόλυβο, στην στρατηγίδα του Λεσβιακού τουρισμού, ΔΕΝ λύνει το πρόβλημα. Η λογική της πρόσκαιρης εγκατάστασης «μέχρι να τους παίρνουν τα λεωφορεία» δεν ευσταθεί αφού ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Η απόφαση, απλώς ,επιτείνει και πολλαπλασιάζει το πρόβλημα .

Η χωρητικότητά του κάμπινγκ δεν ξεπερνά τις 100 σκηνές και οι υποδομές είναι ελάχιστες, ανεπαρκείς,  κατεστραμμένες και μόνο καλοκαιρινές.

Το κάμπινγκ Μολύβου βρίσκεται στην καρδιά της ξενοδοχειακής υποδομής του τόπου μας, στον δρόμο για την Εφταλού, δρόμο περιπάτου των επισκεπτών. Οποιοδήποτε περιστατικό εγκληματικού συμβάντος, με δεδομένο ότι ανάμεσα στους μετανάστες καταγράφονται αρκετά περιστατικά βίας, οποιαδήποτε παρενόχληση γυναικών θα ανατινάξει όλο το οικοδόμημα του τουρισμού στην περιοχή. Η ορθολογική λύση είναι η ανεύρεση χώρου ικανού σε μέγεθος και υποδομές ώστε να υπάρξει μόνιμη και αξιοπρεπείς λύση για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες - μετανάστες.

Να σημειωθεί ότι, επανειλημμένως, επί δημαρχίας Δ. Βουνάτσου αλλά και επί δημαρχίας Σ. Γαληνού  έχουν κατατεθεί προτάσεις αξιοποίησης του κάμπιγκ, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας, ώστε να επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: την φιλοξενία νέων κυρίως επισκεπτών με χαμηλό κόστος.
Μία από αυτές τις προτάσεις ήταν να γίνει το κάμπιγκ ένα από τα καλοκαιρινά κέντρα φιλοξενίας του Ευρωπαϊκού και διεθνούς προσκοπισμού με ποικίλες δράσεις  και εκδηλώσεις με υψηλό αποτύπωμα περιβαλλοντικής και πολιτισμικής συνείδησης στην νεολαία του τόπου μας .

 Οι φορείς του Μολύβου συναισθανόμενοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης το μεγάλο πρόβλημα, με αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι και στον πρόσφυγα- μετανάστη αλλά και στο μέλλον των παιδιών του και του τόπου γενικότερα με το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ δηλώνουν την απόφασή τους να διεκδικήσουν μια δίκαιη για όλους λύση με κάθε νόμιμο τρόπο, να δημοσιοποιήσουν σ’ όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τα ΜΜΕ την απόφασή τους για ουσιαστική λύση και

ΖΗΤΟΥΝ

1. την ανάκληση  της απόφασης του τοπικού συμβουλίου με την οποία ΔΕΝ λύνεται ουσιαστικά κανένα μεταναστευτικό πρόβλημα αντιθέτως τορπιλίζεται ο τουρισμός και τα οφέλη που απορρέουν από αυτόν και κρατούν ζωντανό πολύ μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού του νησιού της Λέσβου.

2. την σύγκλιση του τοπικού συμβουλίου με την παρουσία Δημάρχου και συντονιστικής επιτροπής φορέων της περιοχής  με αποκλειστικό θέμα την από κοινού προσπάθεια και δράση για την άμεση μεταφορά των μεταναστών στην Μυτιλήνη και την οργανωμένη και συντονισμένη διεκδίκηση προς τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες ώστε η λύση να είναι μόνιμη με διάρκεια και ανθρωπιά.Το Ψήφισμα υπογράφουν μεταξύ του πλήθους δημοτών οι παρακάτω:
Φορέας Τουρισμού Μολύβου
Σύλλογος Ξενοδόχων Β. Λέσβου
Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Μολύβου
Α.Π.Π.Φ.Σ. Αρίων Μολύβου
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μήθυμνας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Μόλυβος»
Γ.Α.Σ. Ολυμπιάς
Σύλλογος Κυρίων & Δίδων «η Αγάπη»
Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου  Μήθυμνας
Βατής Δημήτριος πρώην Δήμαρχος Μήθυμνας
Καραντώνης Στέλιος πρώην Δήμαρχος Μήθυμνας
Χατζηχρήστος Ιγνάτιος Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου
Βατής Ευστράτιος τοπικός σύμβουλος Μήθυμνας

Τριανταφύλλου Παναγιώτης τοπικός σύμβουλος Μήθυμνας