Να ενεργοποιηθεί το Destination Manager ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Να ενεργοποιηθεί το Destination Manager ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου


ΠΡΟΣ:  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Κα ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
              2. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κο Ν. ΚΑΤΡΑΚΑΖΟ

ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ, DESTINATION MANAGER & VALUE FOR
                MONEY, η άλλη άποψη / φιλοσοφία».

Κυρία  Περιφερειάρχη,
                       Ολόψυχα ευχόμαστε σε σας και στη νέα  Περιφερειακή Αρχή, επιτυχία στο έργο σας και τα οράματά σας ν’ ανταμώσουν με τις προσδοκίες όλων μας, ξεπερνώντας ή και προσπερνώντας κυρίως τα εμπόδια της γραφειοκρατικής  κι όχι μόνο  Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιου Λογιστικού.

                       Προσβλέπουμε στο πρόσωπό σας, την πλήρη ενεργοποίηση του μέχρι σήμερα ανύπαρκτου αλλά απόλυτα αναγκαίου, θεσμού του Destination Manager, κατά Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) καθώς και την αντίστοιχη άσκηση του  υπερκείμενου θεσμού του Task Force Management απ’ την Περιφερειακή Αρχή.

                       Την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), των Κρατών, διαδέχθηκε η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (Ε.Ε.) των Περιφερειών, που τελευταία και πρόσφατα με την επίσκεψη του Ευρωπαίου Γιοχάνες Χαν γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, ευχόμενοι στη ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ σε Ευρωπαϊκή ΄Ενωση των Προορισμών /  Π.Ε.  και των Πολιτών (ΕΕΠΠ), εξασφαλίζοντας πέραν της οικονομικής σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής και τη γεωγραφική συνοχή, κατοχυρώνοντας τη Διαφορετικότητα των ΕΥαίσθητων ΠΡΟορισμών (ΕΥ.ΠΡΟ.), στους οποίους ως Προορισμός η Λέσβος ανήκει, δίδοντας βάθος και περιεχόμενο στους αναπτυξιακούς στόχους και δείκτες στα πλαίσια της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, των ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΩΝ και της ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ (των φυσικών κι ανθρωπογενών συστημάτων)..

                       Αλλά και η Διεθνής Κοινότητα δείχνει στοιχεία «ωριμότητας», έτοιμη να περάσει απ’ τη σημερινή εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Π) – Globalization (G), στη νέα εποχή της Μετα-Παγκοσμιοποίησης (μ-Π) – meta –Globalization (m-G), στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο θα έχει η Διακυβέρνηση / Διαχείριση του Προορισμού / Δήμου – LOCALIZATION, ανδιαμορφώνοντας μια νέα αλληλοσυμπληρούμενη / αλληλοεπιδρώμενη κατάσταση  συναντίληψης και συνύπαρξης του GLObalization & LoCALIZATION, τη διεθνώς επονομαζόμενη GLO-CALIZATION (G-C).

                        Τούτο το παράδοξο φαινόμενο σύγκλισης της Παγκοσμιοποίησης με τον τοπικό παράγοντα (που ως έννοιες από μόνες τους κι εκ πρώτης όψεως φαίνονται ετερόκλητες και αλληλοαναιρούμενες), ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ καινοτόμα Περιφερειακά / ΤΟΠΙΚΑ και Διαπεριφερειακά αναπτυξιακά και κοινωνικά πρότυπα μέσα από ένα κοκτέιλ γνώσεων, εμπειριών, επικοινωνίας και συναντίληψης των παγκόσμιων Ηγετών (LEADERS) με τους Τοπικούς Ηγέτες – Παράγοντες – Διαχειριστές (Destination Manager / Taskforce), να συλλαμβάνουν, σχεδιάζουν κι εφαρμόζουν πολιτικές και προγράμματα Management, Marketing, Branding, Καινοτομίας,  Αειφορίας, Επικοινωνίας, Αξιολόγησης, Follow up, διαχείρισης κρίσεων (εξαιρετικά επίκαιρης σήμερα), Απασχόλησης, Κατάρτισης, ενίσχυσης ευαίσθητων προορισμών, μειονεκτικών ομάδων κλπ.

                        Ζωντανά παραδείγματα  GLO-CALIZATION, χαρακτηριστικής σύγκλισης  Παγκοσμιοποίησης και τοπικού παράγοντα, είναι για μας εδώ στην  Π.Ε. της Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος, τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Παλαιοντολογίας, Ελαιοτρ. ΒΡΑΝΑ, η Κρουαζιέρα, οι Καταδύσεις, η Λεσβιακή Γαστρονομία, τα Πολιτιστικά και θρησκευτικά Μνημεία και προσκυνήματα κ.ά. κι ανάλογα και στις άλλες Π.Ε., που απαιτούν και προϋποθέτουν ολοκληρωμένη γνώση, διαχείριση, προστασία και ανάδειξη του προορισμού μας συνολικά, συνδέοντας το Τουριστικό Management / Marketing με επενδύσεις σε τοπικό Περιφερειακό,  εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενθαρρύνοντας αντίστοιχες συνεργασίες και καινοτόμες επενδυτικές πρωτοβουλίες μέσα από την παγκόσμια εμπειρία και γνώση, που μπορεί να μεταφερθεί και να υιοθετηθεί από τον προορισμό μας μπολιάζοντας τα δικά μας συν(+) με τα ξένα κι εξασφαλίζοντας  συγχρόνως να μην ακυρώνονται από τα δικά μας πλην (-), όπως π.χ. γραφειοκρατία, συναρμοδιότητες, υπέρ τρίτων υψηλές επιβαρύνσεις, κλειστά επαγγέλματα, ανεπάρκεια υποδομών και σχεδιασμού (π.χ. χωροταξικού), ξεπερασμένες νομοθεσίες και Δημόσιο λογιστικό, απαξιωμένη φιλοσοφία περί Δημοσίου συμφέροντος κ.ά. (διότι τότε μόνο δε θα κατρακυλούμε σε χαμηλότερες θέσεις απ’ τις πρώτες που κατέχουμε διεθνώς, βάσει των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, λόγω των πλην (-) μας, που δυστυχώς δεν εννοούμε να άρουμε, παρά τις διαπιστώσεις όλων μας και τις κατά καιρούς άνωθεν δεσμεύσεις), προκειμένου να καταστήσουμε τον γεωγραφικό μας προορισμό ΚΟΜΒΟ / ΚΕΝΤΡΟ  συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με διεθνή ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ / ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ!
                       Μόνο έτσι θα αμβλυνθεί η σημερινή ιδιότυπη κυριαρχία της «Π», μετατοπιζόμενη προς το νέο μοντέλο «G-L» συλλειτουργίας της με τον ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ / Περιφέρεια, επ’ ωφελεία της ανάπτυξής του και βελτίωσης του εισοδήματος, της απασχόλησης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του / της, που με τη σειρά τους, αντανακλούν στην ΕΙΡΗΝΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ και ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ των ΛΑΩΝ και Πολιτών του Κόσμου.

                      Επομένως η ενίσχυση του θεσμού του  Περιφεριακού Ηγέτη (Περιφερειάρχη / Κυβερνήτη (Destination Manager) και του Συλλογικού του Οργάνου ( Περιφερειακή Αρχή / Περιφερειακό Συμβούλιο) / Task Force είναι ιδιαίτερα απαραίτητη, με κυρίαρχο στόχο την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ  των Π.Ε. της Περιφ. Βορ. Αιγαίου διεθνώς.

                      Ενδεικτικά ερωτήματα που κάθε χρονιά που περνά, επανέρχονται πιεστικότερα, ζητώντας «έμπρακτες» απαντήσεις, είναι μεταξύ άλλων και το πώς π.χ. θα γίνουμε γνωστοί / αναγνωρίσιμοι κι όταν γίνουμε πώς θα προσελκύσουμε επισκέπτες (μεμονωμένους ή group/στόχους) κι όταν θα τους πείσουμε να  ’ρθουν, πώς θα ‘ρθουν (με ποια μέσα, δρομολόγια κλπ) κι όταν θα ‘ρθουν πώς θα τους ικανοποιήσουμε και καταστήσουμε καλούς πρεσβευτές καλών πρεσβειών / Πολλαπλασιαστές, εξασφαλίζοντάς τους το VALUE FOR MONEY, π.χ. μέσα απ’ την ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ μας, «μεταλλάσσοντας» τα όποια συγκριτικά μας μειονεκτήματα σε πκλεονεκτήματα, αναδεικνύοντας τη ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ μας, ΑΝΑΒΑΘΜΊΖΟΝΤΑΣ την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και μ’ εμπλουτισμό του Τουριστικού μας Προϊόντος π.χ. σε υποδομές, κατάρτιση, know how, καινοτόμες πρακτικές.

                      Και καλά με το πλούσιο, αυθεντικό περιβάλλον, τι κάνουμε όμως με το ανθρωπογενές; Πώς παρεμβαίνουμε, τι διεκδικούμε συλλογικά, τεκμηριωμένα  κι ενιαία, ποιες είναι οι ανάγκες μας, οι σκοποί, οι στόχοι, οι προσδοκίες μας, τα προαπαιτούμενα των επισκεπτών, πώς βελτιώνουμε την Ποιότητα Ζωής μας που ‘ναι και το κυρίαρχο κεντρικό ζητούμενο όλων, αλλά κι αυτό που αντανακλά άμεσα κι έμμεσα στον επισκέπτη μας;
                      Προαπαιτούμενα, η ΕΝΟΤΗΤΑ, Συλλογικότητα, Συμμετοχικότητα κι ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ καταξιωμένων πρακτικών επιτυχημένων ανταγωνιστικών μας προορισμών. Προϋπόθεση όλων και κεντρικό ζήτημα η ενίσχυση θεσμών και θεσμοθετημένων Οργάνων, όπως λ.χ. Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον από μας τους Λέσβιους και στο βαθμό που μας «επιτρέπεται» να συμμετέχουμε στα κοινά, διότι αν απαξιωθούν, αποδυναμώνονται και δε θα μπορούν να μας βοηθούν όταν τους το ζητάμε (ακυρώνοντάς τους, ακυρώνουμε και τις προσδοκίες μας)…
                      Γενικά θα περιορισθούμε στα παρακάτω, που θ’ αναλύσουμε στη συνάντησή μας (καθιστάμενοι  πιο συγκεκριμένοι):
-Ανάδειξη της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ μας και με καινοτόμο, στοχευμένη ΠΡΟΒΟΛΗ / ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ των φυσικών κι ανθρωπογενών πόρων κι αξιών μας (στις Χώρες ή ομάδες – στόχους, να ‘μαστε ….παντού, όλο το χρόνο !).   
-Επιμήκυνση Τουριστικής περιόδου / άμβλυνση εποχικότητας και της μέσης διάρκειας παραμονής των επισκεπτών, παρέχοντας ΚΙΝΗΤΡΑ ενίσχυσης ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ / ΖΗΤΗΣΗΣ στις εκτός αιχμής περιόδους ή και άσκηση «έξυπνων συνεργασιών / δραστηριοτήτων» με ξένα (π.χ. Τουρκικά)

  κεφάλαια, π.χ. BOUTIQUE KΑΖΙΝΩΝ, ακτοπλοϊκών / αεροπορικών / χρηματοπιστωτικών εταιρειών κλπ, κλπ..

-Αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, απευθυνόμενοι περισσότερο σε ομάδες επισκεπτών εξειδικευμένων ενδιαφερόντων κι υψηλότερης εισοδηματικής στάθμης, εξασφαλίζοντάς τους, το Value For Money.

-Διατήρηση / αύξηση των εθνοτήτων που μας επισκέπτονται και προσέλκυση νέων (π.χ. Ιταλών, Γάλλων, Ισπανών, Ρωσικών Δημοκρατιών κ.ά.) απευθυνόμενοι στις ΟΜΟΓΕΝΕΙΕΣ του εξωτερικού και στις  Παροικίες του εσωτερικού, καθώς κι ειδικές συμφωνίες της Περιφέρειας με  άλλες  Περιφέρειες (π.χ. Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Μακεδονίας, Αττικής).
-Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού – Ενίσχυση / Ανάδειξη / Προβολή / Διαφήμιση με πραγματικές (όχι εικονικές) υποδομές, διαδραστικές και διαδικτυακές εφαρμογές, FAM TRIPS / Βραβεύσεις επωνύμων κλπ,  που συλλογικά θα διεκδικήσουμε κι όχι μόνο υποδομές αλλά κι έξυπνα νομοθετήματα, τιμολόγια, σωστό Timing, Follow Up των πάντων, στα πλαίσια του  ΟΛΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ, των Αναπτυξιακών Ισοδύναμων, της ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ  και του κριτηρίου ΩΦΕΛΕΙΑ : ΚΟΣΤΟΣ

-Προέχει η ίδρυση Οργανισμού / Εταιρείας Προβολής / Προώθησης και τουριστικής ανάπτυξης για κάθε Π.Ε. σε συνεργασία με τους Δήμους της (Πολιτισμού, Παράδοσης, Περιβάλλοντος κ.ά.) π.χ. στα πρότυπα άλλων καταξιωμένων κι ανταγωνιστικών με μας προορισμών,  προκειμένου και με τη  βοήθεια εξειδικευμένων εταιρειών, επαγγελματιών / επιστημόνων  και Πανεπιστημιακών, να προωθηθεί διεθνώς η Π.Ε. / προορισμός μας και το τουριστικό του προϊόν, με σύγχρονες πρακτικές  Management / Marketing / Brand name / Διαχείρισης Προγραμμάτων, με παραπέρα ενίσχυση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού και ιδιαίτερα κατά Π.Ε. με τους απαραίτητους πόρους, μέσα και στελέχη, βέβαιοι ότι θ’ αποδώσουν στο ΑΕΠ, Απασχόληση, Ποιότητα Ζωής πολλαπλάσια των όσων θα κοστίσουν.
                      Όλα τα υπόλοιπα απ’ τις συγκοινωνίες, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές, χερσαίες, διεύρυνση αρμοδιοτήτων  Περιφερειών και Π.Ε., άμβλυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών και με υιοθέτηση e-διαδικασιών, υποδομές γενικές και ειδικές εναλλακτικών μορφών από Βιολογικούς, ποδηλατόδρομους, παραλίες, καντίνες και Timing κλπ, μέχρι λιμάνια, αεροδρόμια, νυχτερινή λειτουργία / επέκτασή τους, πύλες εισόδου, Υδατοδρόμια, υποδομές κρουαζιέρας, ένταξή μας σε διεθνή δίκτυα των Πόλεων του Φωτός, Άλυχνες Πόλεις Μυτιλήνη / Μόλυβος / Χίος,/ Σάμος, Καθαριότητα, Κυκλοφοριακό, Ευνομία, ευταξία, Αισθητική Χώρων Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δασών, πάρκων, διαγραμμίσεις / σημάνσεις οδών κλπ, νομοθετήματα, τιμολόγια ΟΤΑ, εικόνα νησιών, κίνητρα, ενέργειες – συνέργειες – προγραμματισμός και συμβάσεις με Υπουργεία, κοινοτικές πρωτοβουλίες, ΓΠΣ – χωροταξικά – πολεοδομικό, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ξαναξεκίνημα έργων  που απεντάχθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν (π.χ. στη Λέσβο Βιολογικός και Ποδηλατόδρομος Νότιας Μυτιλήνης, αναμόρφωση κολυμβητικών παραλιών Μυτιλήνης / Μολύβου κ.ά., νυχτερινός φωτισμός αστικού τοπίου, δρόμος Καλλονής – Πέτρας κλπ, κλπ) και  διερεύνηση των λόγων και τυχόν ευθυνών που βρέθηκαν «εκτός Νυμφώνος» ή κι όσων καθυστερεί η τακτοποίηση, πλήττοντας την ΑΝΑΠΤΥΞΗ π.χ. προβληματικό ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ Βαρειάς κλπ, για να μην επαναληφθούν άλλη φορά, έργα ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Ειδικές Τοπικές Συμφωνίες Εποχικότητας μετά ειδικών κινήτρων / χειμερινών Τιμολογίων κ.ά., μ’ επισπεύδοντες κυρίως τους Δήμους και τις Π.Ε. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, «υποστήριξη» ιχθυογεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων / συμπράξεων, συλλογική διεκδίκηση των Π.Ε. με τους θεσμικούς κι άλλους φορείς τους κι ιδιαίτερα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για κάθε ζήτημα που τις και μας απασχολεί και μ’ ανάδειξή του Πανελλαδικά (αναζητώντας συμμαχίες και συμμάχους από άλλους Προορισμούς –  Περιφέρειες, π.χ. στο Ακτοπλοϊκό  κλπ) και άλλα πολλά κι ουσιαστικά για τα οποία επισυνάπτουμε ενδεικτικά πρόσφατα υπομνήματά μας που επιφυλασσόμαστε ν’ αναλύσουμε και ν’ αναδείξουμε στην προσεχή μας συνάντηση, συμβάλλοντας συγχρόνως έμπρακτα στις «τάσεις των καιρών» κι ενδοκοινοτικές διαβουλεύσεις που θέλουν τη μετατόπιση των Κέντρων λήψης Αποφάσεων απ’ τα Κράτη – Μέλη, στις Περιφέρειες /  Π.Ε., υπέρ των ΕΥαίσθητων ΠΡΟορισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ επιχειρήσεων, π.χ. ΦΠΑ, εισφορές, ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ΕΦΚ Ενέργειας, Τοπικοί Φόροι, Αντικαπνιστικό, Γραφειοκρατία, «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», Ακτοπλοϊα, TIMING, Υποδομές / Ανωδομές κ.ά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ   ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ

Μέλος ΔΣ του ΞΕΕ