Λέσβος, ο ασύγκριτος λυρισμός του Αιγαίου

Ο λυρισμός της φύσης, της θάλασσας, των γεύσεων, της ομορφιάς που δε βάζει όρια, αλλά σαν μαγικός αυλός σε καθοδηγεί να την εξερευνήσεις.


Η Λέσβος ενέπνευσε τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ, τον Αλκαίο, το φιλόσοφο Θεόφραστο, τον Ελύτη, τον Μυριβήλη, απεικονίστηκε στο αυθεντικό έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και σήμερα εμβάλλει στο συναίσθημα οποιουδήποτε την επισκέπτεται.

Το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μιαν ανάσα από τις ακτές της Μικρασίας, με πανάρχαια ιστορία και προϊστορία, με το δικό της Ολυμπο. Το λίκνο αυτό των τεχνών και της ποίησης συγγενεύει με το πελασγικό Αργος, τη μετέπειτα Θεσσαλία, γι' αυτό και προηγούμενο όνομά της ήταν Πελασγία, ενώ από τον Λέσβο, που έφτασε εδώ μαζί με Λαπίθες από τη Θεσσαλία, πήρε τη σημερινή ονομασία της.

Σε επτά λόφους

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Μυτιλήνη, απλωμένη αμφιθεατρικά σε επτά λόφους, με το φρούριό της να «παρατηρεί» από μακριά, μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Eλλάδας, έχει σήμερα ως κληρονομιά παλιά διατηρητέα νεοκλασικά και κάποια δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως μπαρόκ, νεογοτθικά, μπελ επόκ, αναγεννησιακά, νεοκλασικά.
Το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, χτισμένο στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου, δίπλα στο οποίο σώζονται ερείπια από το αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης, κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης.

Μπορείτε να επισκεφτείτε, στο ύψωμα της Αγίας Κυριακής, το Αρχαίο Θέατρο, η ακουστική του οποίου θεωρείται εφάμιλλη αυτής του θεάτρου της Επιδαύρου, το παλιό και το νέο πρότυπο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, τη Μητρόπολη και την εκκλησία του Αγ. Θεράποντα. Στην περιοχή Βαρειά υπάρχει το μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, καθώς και το Μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ.

Ανατολικά της πόλης, στο γραφικό χωριό Μόρια βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το οποίο σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Δυτικά, προς το μαγευτικό κόλπο της Γέρας, στην περιοχή Θέρμα, υπάρχει η επιλογή των ιαματικών λουτρών, με θεραπευτικές ιδιότητες για την ψυχή και το σώμα.

Οικοτουριστικά μονοπάτια

Το νησί της αρμονίας, της ομορφιάς του τοπίου, που εναλλάσσει το μπλε της θάλασσας με το πράσινο των δασωμένων ρεμάτων, προσφέρει στον ταξιδιώτη οικοτουριστικά μονοπάτια σε μία πορεία ανακάλυψης της μοναδικότητας του ευλογημένου αυτού τόπου που πνίγεται από τις μυρωδιές του ξύλου και των καρπών της βελανιδιάς, του πεύκου, της καστανιάς, της βυσσινιάς. Στις πλαγιές των βουνών της υπάρχουν ιδανικές διαδρομές για mountain bike και enduro. Το νησί της Λέσβου, με ένα μοναδικό οικοσύστημα που σπάνια συναντά κανείς στα νησιά, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για χιλιάδες ενδημικά και αποδημητικά πουλιά και αμφίβια.

Σημαντικές κωμοπόλεις του νησιού, που συμπληρώνουν το θαύμα του και «γνέφουν» στον επισκέπτη, είναι ο Μόλυβος, το Πλωμάρι, η Αγιάσος και η Ερεσός. Ο Μόλυβος ή Μήθυμνα, τουριστική πρωτεύουσα, συνθέτει μια εικόνα γραφική και ρομαντική, με το βυζαντινό κάστρο, τα πλακόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, τα πέτρινα κεραμοσκεπή σπίτια και τα πανέμορφα αρχοντικά. Είναι ένας από τους πιο όμορφους μεσαιωνικούς οικισμούς που έχει να επιδείξει η Ελλάδα, ενώ οι μαγευτικές ακρογιαλιές του ολοκληρώνουν το παραμύθι. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Πλωμάρι και ανακαλύψτε το μεθυστικό άρωμα του ούζου από την... πηγή του. Το Μουσείο Ούζου με τους παλιούς αποστακτήρες, το Μουσείο Σαπουνιού αλλά και οι εξαιρετικές ακρογιαλιές πρέπει να μπουν στην ατζέντα σας. 

Το απολιθωμένο δάσος

Καλό είναι να πάτε και... Ελβετία, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Αγιάσο, λόγω της άγριας φύσης της, ενώ η Ερεσός, πατρίδα της ποιήτριας Σαπφούς αλλά και του Θεόφραστου, δίνει μια ακόμη γραφική πινελιά στην περιήγησή σας. Στο επίνειο της Ερεσού, τη Σκάλα, η παραλία είναι από τις καλύτερες του νησιού, στρωμένη με λεπτό βότσαλο και με διάφανα, δροσερά νερά. Το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και αξίζει μια επίσκεψη.

Τα αρώματα και οι γεύσεις που παράγει η γη της Λέσβου είναι αληθινά δώρα της φύσης και επιβάλλεται να τα δοκιμάσετε. Το ελαιόλαδο, το λαδοτύρι, η φέτα, η γραβιέρα, η σαρδέλα Καλλονής, το θυμαρίσιο μέλι, αλίπαστα, παστέλι, κρασί, αμυγδαλωτά.

Info

Διαμονή

Στη Λέσβο, οι επιλογές διαμονής είναι πολλές. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που αριθμούν 12.000 κλίνες, προσφέρονται σε πολύ καλές τιμές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων, Ι. Αμπουλό. «Η Λέσβος είναι ένα νησί που συνδυάζει τα πάντα: πράσινο, άγρια φύση, όμορφες παραλίες, ιστορία. Οι τιμές μας για φέτος ξεκινούν ακόμη και από 20 ευρώ το δίκλινο», ανέφερε ο κ. Αμπουλός.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Π. Αντωνίου, είπε στο «Ταξιδεύω με τον ΑτΚ»: «Το νησί μας προσφέρεται για διακοπές για όλα τα βαλάντια, για πραγματικό εναλλακτικό τουρισμό, με κοσμικές αλλά και ήσυχες, πριβέ παραλίες και μάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου. Οι τιμές στα ξενοδοχεία ξεκινούν από 60 ευρώ».

Πώς θα πάτε

Μπορείτε να μεταβείτε στη Λέσβο αεροπορικώς από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: 22510/614
Λιμεναρχείο Μυτιλήνης: 22510/24115
ΕΟΤ: 22510/42.511, 22510/27.909
Δημοτ. Γραφείο Τουρισμού Μήθυμνας: 22530/71347
Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου: 22510/41787
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Λέσβου: 22510/43375



Πηγη agelioforos.gr