Συνέντευξη του Δημάρχου Λέσβου σε περιοδικό του ομίλου «Λε Μοντ» και στο Γερμανικό Τηλεοπτικό Δικτύου «ZDF»

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο περιοδικού του δημοσιογραφικού ομίλου της «Λε Μοντ» Λούκας Αρμάτι, και στη δημοσιογράφο του Γερμανικού Τηλεοπτικού Δικτύου «ZDF», Ελένη Κλώτσικα.


Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων ο Δήμαρχος,  για ακόμη μια φορά, αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον πρόβλημα των μεταναστών – προσφύγων, που ταλανίζει το νησί μας.

Ο κ. Γαληνός, μεταξύ άλλων, είπε στους δημοσιογράφους: «Ο Δήμος Λέσβου, αγωνίζεται για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που βρίσκεται εκτός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων του. Ένα ζήτημα Ευρωπαϊκό, για το οποίο τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., δεν έχουν προβλέψει μια συγκεκριμένη και αποτελεσματική πολιτική. Αντίθετα, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιορίζεται στην απλή καταγραφή των παράνομα εισερχομένων στη χώρα μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μετά το πέρας της διαδικασίας αφήνονται ελεύθεροι. Το κόστος της παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και καθαρισμού των χώρων προσωρινής φιλοξενίας, επωμίζεται ο Δήμος Λέσβου, με κονδύλια που προέρχονται από τον εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό του. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία ανταποκρίνεται από το υστέρημά της, για να ανακουφίσει όπως μπορεί τους καταταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Όσο, όμως, και αν προσπαθούμε, το πρόβλημα πολύ σύντομα θα είναι μη διαχειρίσιμο. Αξίζει να σας αναφέρω ότι κάθε μέρα καταφθάνει στο νησί μας, αριθμός μεταναστών που αντιστοιχεί στον πληθυσμό ενός χωριού της Λέσβου.

Θέλω, με την ευκαιρία που μου δίνεται, να εκφράσω την εντονότατη ανησυχία μου, για τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το πρόβλημα αυτό. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θα πρέπει να δείξουν στην πράξη και άμεσα, την θεωρητική – προς το παρόν τουλάχιστον – Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γιατί στην υπόθεση αυτή, οφείλω να ομολογήσω ότι αισθανόμαστε απελπιστικά μόνοι. Νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα ναυάγιο προσπαθώντας να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, ενώ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι παρακολουθούν εκ τους ασφαλούς, και αντί βοήθειας, ασκούν μόνο κριτική. Ο ισοβαρής επιμερισμός του προβλήματος, είναι απαραίτητος, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας».      


Ο κ. Γαληνός, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την πρωτοβουλία τους αυτή, με την οποία δίνεται η δυνατότητα μέσω των Ευρωπαϊκών Μ.Μ.Ε. που εργάζονται, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, ώστε να τονιστεί ξανά το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης των ροών εισόδου μεταναστών προσφύγων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Λέσβο.