Επιστολή ΑΝ.ΕΛΛ Λέσβου στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα για τους μετανάστες

Επιστολή ΑΝ.ΕΛΛ Λέσβου


κ Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε έγκαιρα, για μία σοβαρή και παρεμπίπτουσα διάσταση του προβλήματος της παράτυπης εισόδου στην Χώρα εκατοντάδων μεταναστών καθημερινά, μέσω νήσου Λέσβου.

Ο ρυθμός των εισόδων αυτών κατά την τελευταία περίοδο, έχει παγιωθεί στο επίπεδο των 500 ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Τα πρόσωπα αυτά προωθούνται στον Πειραιά για τα νομίμως προβλεπόμενα, μέσω των τακτικών δρομολογίων των ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν το νησί της Λέσβου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι Α) οι λόγοι που τους οδηγούν στη παράτυπη είσοδο  συνεχίζουν να υφίστανται Β) ότι λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών λόγω θέρους, εκτιμάται, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά τους προσεχείς μήνες. Μήνες κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Ήδη κατά τους μήνες αυτούς, και δη μετά το τέλος της σχολικής περιόδου, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια προς την ηπειρωτική Χώρα και για ένα τρίμηνο περίπου, παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα και σε πολλές περιπτώσεις κατά το μήνα Αύγουστο, αδυνατούν να καλύψουν την ζήτηση εισιτηρίων.

Ο σημερινός αριθμός των 500 παράτυπων εισόδων είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος των ολίγων θέσεων που απομένουν με τέτοιες πληρότητες. Πολύ δε περισσότερο αν υπολογίσουμε την λογικά αναμενόμενη αύξησή τους.

Το νησί της Λέσβου δεν διαθέτει υποδομές φιλοξενίας και εν γένει σύννομης διαχείρισης αυτών των ανθρώπων. Είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν, που δυσφήμισαν το νησί και την Χώρα.

Τούτων δοθέντων, παρακαλούμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Συνοψίζοντας, τα πλοία δεν επαρκούν, οι υποδομές δεν υπάρχουν και οι παράτυποι μετανάστες αναμένεται να αυξηθούν.

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο σας, πρέπει έγκαιρα να λάβει τα μέτρα του, πριν δούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διεθνή δελτία ειδήσεων, για ακόμη μία φορά, τουρίστες στο λιμάνι και τις παραλίες να περιθάλπουν τους παρατύπως αφιχθέντες μετανάστες…

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου
Ανεξαρτήτων Ελλήνων Λέσβου
Ο Συντονιστής Γραμματέας

Γιώργος Ψάνης