Κόβονται άμεσα 15 δένδρα στα πεζοδρόμια της Ελ. Βενιζέλου Μυτιλήνης- Ευπρεπισμός στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης (ΦΩΤΟ)

Εν όψει της ερχόμενης θερινής τουριστικής περιόδου, το Δ.Σ. της Κοινότητας Μυτιλήνης, έλαβε τις ακόλουθες τελικές αποφάσεις:

Α. ΚΟΠΗ  ΔΕΝΔΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Σε παλαιότερη συνεδρίαση του, το Συμβούλιο της Μυτιλήνης είχε εξετάσει ενδελεχώς την αναγκαιότητα ή μη κοπής συγκεκριμένων δέντρων (μουριών) στην περιοχή Σουράδα, μετά τη διαπίστωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου, ότι 15 εξ’ αυτών είναι επικίνδυνα λόγω γήρανσης ή εντομολογικής προσβολής.

Συγκεκριμένα στην κεντρική αρτηρία Ελ. Βενιζέλου και στο ύψος από το Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης μέχρι την οικία Σιφναίου, μπροστά από τα γνωστά νεοκλασικά κτήρια με τις μεγάλες καταπράσινες αυλές, υπάρχουν μικρά σε πλάτος πεζοδρόμια με πληθώρα δέντρων (πλην της ανηφόρας μετά το Ν.Ο.Μ., όπου τα πεζοδρόμια είναι πλατιά).

Το Συμβούλιο είχε κληθεί να αποφασίσει για την κοπή των δένδρων, λόγω γήρανσης ή εντομολογικής προσβολής. Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος Πάνος Πίτσιος είχε θέσει ακόμη μία βασική παράμετρο:

«Όπως είναι γνωστό, σε συγκεκριμένα σημεία του πολυσύχναστου αυτού δρόμου, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διέλευση των πεζών, λόγω του τεράστιου όγκου των κορμών των δέντρων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πλάτους του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα οι πεζοί να αναγκάζονται να κατέρχονται στο οδόστρωμα, με το μεγάλο κίνδυνο που αυτό συνεπάγεται.     

Ιδιαίτερα δε σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως μητέρες με παιδικά καρότσια, Α.Μ.Ε.Α., ηλικιωμένοι με βαλίτσες, κ.α., το πάχος των κορμών των δέντρων καθιστά παντελώς απαγορευτική τη διέλευσή τους. Το θέμα αυτό συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, από όλους τους περιοίκους και όχι μόνο, ενώ οι απόψεις διίστανται, δεδομένου ότι ορισμένοι εξ’ αυτών ισχυρίζονται ότι τα δέντρα πρέπει να κοπούν, αφού η περιοχή λόγω των αυλών με τα πολλά δέντρα είναι ούτως ή άλλως καταπράσινη, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να κόβονται και να καταστρέφονται δέντρα, τα οποία πρέπει να σώζονται και να διατηρούνται πάση θυσία, ακόμη κι’ αν δυσχεραίνουν τη διάβαση των πεζών». 

Το Συμβούλιο της Μυτιλήνης επιδιώκοντας το συγκερασμό των θέσεων – απόψεων επί του σοβαρού και λεπτού αυτού θέματος, είχε αποφασίσει ομόφωνα να πραγματοποιηθεί επιτόπια αυτοψία μαζί με τους γεωπόνους του Δήμου, ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς ένα προς ένα όλα τα δέντρα του συγκεκριμένου σημείου της Ελ.Βενιζέλου, προκειμένου να καταγραφούν τα εξής:  

Ποιά δέντρα είναι γερασμένα – εντομολογικά προσβεβλημένα και συγχρόνως δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ώστε να κοπούν και να αντικατασταθούν.

Ποιά δέντρα είναι γερασμένα – εντομολογικά προσβεβλημένα και συγχρόνως εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ώστε να κοπούν και να μην αντικατασταθούν ή να αντικατασταθούν με δέντρα με πολύ λεπτούς κορμούς, αν είναι εφικτό.

Ποιά δέντρα είναι υγιή και συγχρόνως δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ώστε να παραμείνουν ως έχουν.  

Ποιά δέντρα είναι υγιή, αλλά συγχρόνως παρεμποδίζουν ολοσχερώς τη διέλευση των πεζών, ώστε να κοπούν και να μην αντικατασταθούν ή να αντικατασταθούν με δέντρα με πολύ λεπτούς κορμούς, αν είναι εφικτό. 

Μετά τα παραπάνω, σε όσα δέντρα απαιτείται να τοποθετηθούν στα κάτω μέρη των κορμών, σιδερένιες κυκλικές ή τετράγωνες βάσεις, που μειώνουν τη μη ωφέλιμη επιφάνεια του πεζοδρομίου.    

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία στην περιοχή Σουράδα – οδό Ελ. Βενιζέλου, από τους συμβούλους Μαρία Χρήστου και Άγγελο Μουζάλα – Φωτιάδη, το Γραμματέα του Συμβουλίου Γιώργο Καρίνο και τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου Αντώνη Ψωμαδέλλη και Ανδρέα Ματθαίου.

Κατόπιν της παραπάνω αυτοψίας και εισήγησης προς το Συμβούλιο της Μυτιλήνης, το τελευταίο αποφάσισε ομόφωνα, να κοπούν άμεσα τα 15 δέντρα (μουριές) επί της Ελ. Βενιζέλου που είναι γερασμένα – εντομολογικά προσβεβλημένα και τα οποία συγχρόνως εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών. Στη συνέχεια να αντικατασταθούν με δέντρα, που έχουν πολύ λεπτούς κορμούς.

Σε δεύτερη φάση και αφού κοπούν τα 15 επικίνδυνα δέντρα και αντικατασταθούν, θα εξεταστεί λεπτομερώς η περίπτωση των υπολοίπων δέντρων με τους τεράστιους κορμούς.   


Β. ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Με δεδομένη την άσχημη κατάσταση που έχει περιέλθει το Πάρκο της Αγίας Ειρήνης, αφού επί πολλά χρόνια έχουν να γίνουν εργασίες ευπρεπισμού, το Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις μέσω της πάγιας προκαταβολής της Κοινότητας, που αφορούν: α) στα 20 περίπου παγκάκια του ευρύτερου χώρου, τα οποία έχουν σχεδόν καταστραφεί, και β) στην υπάρχουσα παιδική χαρά, που από τη συνεχή  χρήση παρουσιάζει πολλές φθορές.

Με επιμέλεια του Προέδρου Πάνου Πίτσιου και του μέλους του Συμβουλίου Προκόπη Σινάνη, ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος των εργασιών, με τα παγκάκια του πάρκου να έχουν ήδη παραδοθεί από τον εργολάβο σε άριστη κατάσταση προς χρήση από τους δημότες, ενώ συνεχίζονται ο εργασίες ευπρεπισμού της παιδικής χαράς, η οποία θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες. 


Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου


  Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                                Γιώργος Καρίνος