Άφησε στην τύχη του ο Δήμος το πάρκο Αγίας Ειρήνης Μυτιλήνης-Εικόνες εγκατάλειψης

Εικόνα εγκατάλειψης είναι αυτή που συναντούν καθημερινά ντόπιοι και επισκέπτες στο κεντρικό πάρκο της Μυτιλήνης στην Αγία Ειρήνη, παρότι ο χώρος χρησιμοποιείται καθημερινά από το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, από εκατοντάδες γονείς με τα παιδιά τους.


Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις εποχές που στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης υπήρχαν καθημερινά κηπουροί του Δήμου που το φρόντιζαν, καθώς πλέον ελλείψει προσωπικού, η φροντίδα του πρασίνου γίνεται μία – δύο φορές το χρόνο.

Από αυτό το σημείο, ωστόσο, μέχρι την έλλειψη της στοιχειώδους καθαριότητας στο συγκεκριμένο χώρο που θα πρέπει να είναι καθημερινή, καθώς επίσης και για την τακτική συντήρηση των οργάνων και του φωτισμού, δικαιολογία δεν υπάρχει για τον Δήμο.

Εικόνες που πληγώνουν

Αυτό που βλέπει ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης είναι από τη μία τα μικρά παιδιά να γεμίζουν με το παιχνίδι τους τον κεντρικό αυτό χώρο της Μυτιλήνης και από την άλλη, τα όργανα της παιδικής χαράς βρόμικα και με αποπατήματα αδέσποτων ζώων. Προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος της εγκατάλειψης, αρκεί να αναφέρουμε πως δεν έχουν καθαριστεί ακόμα τα κομφετί και οι κορδέλες που πετούσαν τα παιδιά κατά το τριήμερο της Αποκριάς, αλλά ούτε καν τα κούτσουρα από τις πτώσεις των δέντρων όταν πριν εβδομάδες έπληξαν ισχυροί νότιοι άνεμοι την περιοχή μας. Από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται μέσα στο πάρκο εξέχουν γυμνά καλώδια ηλεκτρισμού, τα οποία έχουν-δεν έχουν ρεύμα θα έπρεπε ήδη να είχαν απομακρυνθεί με ευθύνη του Δήμου. Στους χώρους όπου τρέχουν πέρα-δώθε τα μικρά παιδιά, συναντά κανείς ακόμα και πεταμένα ανοιχτά κονσερβοκούτια, από τα οποία μπορεί να προκληθεί τραυματισμός, ενώ «στην τύχη του» έχει αφεθεί και το πράσινο στο πάρκο, καθώς ό,τι κόβεται δεν ανανεώνεται, πέραν του ότι σε κάποιους θάμνους βλέπει κανείς έντονα τα συμπτώματα της τροφοπενίας από την έλλειψη φροντίδας.

«Αν συναντά κανείς αυτήν την εικόνα στο κεντρικό πάρκο της Μυτιλήνης, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο χειρότερη είναι η κατάσταση στα συνοικιακά πάρκα και στα χωριά», είπαν στα «Νέα της Λέσβου» δύο γονείς που είχαν συνδυάσει έναν καφέ (στην καφετέρια που λειτουργεί εντός του πάρκου) με το παιχνίδι των παιδιών τους.

Ο φωτισμός

Πρόβλημα για το πάρκο της Αγίας Ειρήνης αποτελεί και ο φωτισμός, καθώς τα βράδια τα φωτιστικά άλλοτε ανάβουν και άλλοτε όχι, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ανάβουν μεμονωμένα φωτιστικά και όχι όλα. Γεγονός είναι πως σε κάποιους στύλους με παραδοσιακά φωτιστικά εντός του πάρκου τα φανάρια δείχνουν ξεχαρβαλωμένα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις λείπουν τα ίδια τα φανάρια. Στα όργανα της παιδικής χαράς ό,τι έχει σπάσει δεν έχει αντικατασταθεί, όπως για παράδειγμα σε κάποιες από τις κούνιες όπου έχει μείνει μόνο το μεταλλικό πλαίσιο.

Ακόμα και η καλαίσθητη πέργκολα με τα μεταλλικά πόδια και τα ξύλινα σκίαστρα που προσέφερε σκιά τα καλοκαίρια, τώρα πια έχει γίνει αφιλόξενη για τους πολίτες, καθώς τα ξύλινα μέρη έχουν σαπίσει και κρέμονται επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια τους, αφού κανείς δεν φρόντισε να τα αντικαταστήσει με την πάροδο των ετών.

Οι σοβαρές ελλείψεις που αναδεικνύουν, δυστυχώς, την έλλειψη παρουσίας του Δήμου στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και σε άλλα πάρκα, όπως στη Χρυσομαλλούσα και σε άλλες περιοχές. Κι όμως αυτοί οι χώροι αναψυχής χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλούς δημότες, οι οποίοι δικαίως διερωτώνται γιατί δεν παρεμβαίνουν οι αρμόδιοι. Ακόμα και στα κεντρικά πάρκα, όπως είναι αυτό της Αγίας Ειρήνης, που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη «βιτρίνα» της Μυτιλήνης, αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι τα έντονα σημάδια της εγκατάλειψης αντί της συνεχούς φροντίδας, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει κυρίως γιατί πρόκειται για χώρους που χρησιμοποιούνται για το παιχνίδι των μικρών δημοτών, πράγμα που καθιστά επιβεβλημένη τη συντήρησή τους.


Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

UPDATE Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ