Γεμάτη η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης- Πάνω από 70 περιστατικά την ημέρα στις Παθολογικές

 Με προσθήκη κλινών στην Πνευμονολογική Κλινική αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης την έξαρση της εποχικής γρίπης.


Μέχρι χθες παρέμεναν για νοσηλεία στη συγκεκριμένη Κλινική 13 ασθενείς, με τη δυναμικότητά της να μην υπερβαίνει τα 10 άτομα.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που προσέρχονται καθημερινά στις δύο Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου, με τους ασθενείς να ταλαιπωρούνται για αρκετές ημέρες, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος γρίπης έχει το χαρακτηριστικό του μεγάλου κύκλου.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι γιατροί, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό, ενώ σε όσους ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, συνιστούν να ενημερώνουν αμέσως το γιατρό τους μόλις παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Έως και 70 περιστατικά ασθενών με κρούσματα γρίπης την ημέρα δέχεται το Παθολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης. «Ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούμε καθημερινά να διαχειριστούμε όλα τα περιστατικά και κυρίως να ξεχωρίσουμε ποια από αυτά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής», τόνισε ο διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Χαράλαμπος Ανιτσάκης.

Ίδια εικόνα και στην Πνευμονολογική Κλινική, με 13 ασθενείς να βρίσκονται νοσηλευόμενοι, χωρίς να διατρέχουν όμως κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο.
Η δυναμικότητα της μονάδας έχει ουσιαστικά ξεπεραστεί και το προσωπικό δίνει μάχη για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η έξαρση της γρίπης.

«Σε εμάς νοσηλεύονται άτομα τα οποία πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και είτε λόγω καιρικών συνθηκών, είτε σε συνδυασμό με τη γρίπη, παρουσίασαν παροξύνσεις», δήλωσε ο πνευμονολόγος Δημοσθένης Ανδρεάδης.

«Μεγάλος κύκλος»

Εκτός από τα βασικά συμπτώματα της γρίπης, ο συγκεκριμένος τύπος που φέτος έχει προσβάλει εκατοντάδες κόσμου και στη Λέσβο, έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το μεγάλο κύκλο του ιού μέχρι την αδρανοποίησή του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να ταλαιπωρεί τους ασθενείς ακόμα και 10 ημέρες, προκαλώντας συνήθως υψηλό πυρετό πέρα από τα υπόλοιπα συμπτώματα. «Για το γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτό που προτείνεται, είναι ξεκούραση για μερικές ημέρες, με καλή διατροφή και πλούσια ενυδάτωση του οργανισμού.

Σε περίπτωση μόνο που ο υψηλός πυρετός επιμείνει για πάνω από τρεις ημέρες ή ενταθούν συμπτώματα όπως διάρροιες και έμετοι, τότε θα πρέπει οι ασθενείς να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους ή και να επισκεφθούν το Νοσοκομείο». δήλωσε ο κ. Ανιτσάκης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως φαρμακευτική θεραπεία δίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο όταν το κρίνει ο γιατρός, αποτρέποντας τη μαζική χρήση σκευασμάτων που στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνονται χωρίς ουσιαστικό λόγο από τους νοσούντες.

«Αμέσως πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους όσοι πάσχουν από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου», δήλωσε ο Δημοσθένης Ανδρεάδης, τονίζοντας πως «η προσβολή από γρίπη σε συνδυασμό με κάποιο χρόνιο νόσημα δημιουργεί μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή και σε πολλές περιπτώσεις η νοσηλεία του στο Νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητη».
Να σημειωθεί πως δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός από τους τώρα νοσηλευόμενους ασθενείς στην Πνευμονολογική Κλινική.

Μέτρα…

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όσους νοσούν ώστε να περιοριστεί οι διασπορά του ιού της γρίπης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης, επισημαίνει σχετικά με αυτό: «Οι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν, όσο διάστημα νοσούν, στο σπίτι τους και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις και ειδικά τους πολυσύχναστους χώρους.

Ο συγκεκριμένος τύπος της γρίπης έχει αρκετά μεγάλο κύκλο και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, οπότε είναι σημαντικό να περιορίσουμε την εξάπλωσή του. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε έξαρση των περιστατικών γρίπης, τα οποία όμως υποχωρούν από τα μέσα του Μάρτη και μετά».

Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης συνιστά μεγάλη προσοχή σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, έγκυες και υπέρβαροι, σημειώνοντας:

«Στα άτομα αυτά συνιστάται να αποφεύγουν συναθροίσεις σε πολυσύχναστους χώρους και γενικά να φροντίζουν να αποφεύγουν χώρους που υπάρχει πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό της γρίπης».


Πηγη www.emprosnet.gr