Στο μάτι του κυκλώνα” για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα η Ερεσός-Πλημμύρισαν σπίτια καταστήματα-Μεγάλες ζημίες

Στο μάτι του κυκλώνα” βρέθηκε για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα η περιοχή της Ερεσού, το περασμένο Σαββατοκύριακο, από τις κατακλυσμιαίες βροχές που έπληξαν τα χωριά της.


Μετά από τις πρώτες πλημμύρες στις αρχές Φλεβάρη, με βασική αιτία την υπερχείλιση του ποταμού, τους θυελλώδεις νοτιάδες που “σάρωσαν’ την περιοχή και ιδιαίτερα την Σκάλα, ήρθε τις τελευταίες μέρες και η πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια βροχόπτωση που πλημμύρισε σπίτια και κατέστρεψε ό,τι είχε μείνει όρθιο στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Ο Δήμος παρενέβη από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσει τις ζημιές, οι οποίες ωστόσο, όπως εκτιμά ο Αντιδήμαρχος της περιοχής, Μιχάλης Ρούσσης, απαιτούν γενναίες παρεμβάσεις και πόρους για να «κλείσουν».

Πρωτοφανής βροχόπτωση

Όπως σχεδόν σε όλο το νησί, οι βροχές δεν σταμάτησαν καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας στα χωριά της Ερεσού, αλλά η ένταση του φαινομένου από το βράδυ της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου ήταν τέτοια που πλημμύρισε δρόμους, σπίτια, πλατείες και δημιούργησε νέα ποτάμια και ρυάκια, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος: «Ήταν πρωτοφανής η βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Ερεσό, την Σκάλα, τα Χίδηρα και την Πτερούντα το περασμένο Σαββατοκύριακο και ήταν επόμενο ότι θα προκαλούσε προβλήματα. Δυστυχώς, δεν περνούσε από το χέρι μας να κάνουμε κάτι για να μην συμβούν αυτές οι ζημιές, γιατί και ο ποταμός ήταν καθαρός αυτή την φορά και τα φρεάτια. Αλλά ο όγκος του νερού ήταν αδύνατο να απορροφηθεί από την γη και παρέσυρε ό,τι έβρισκε μπροστά του».

Πλημμύρισαν σπίτια

Το πρωί του Σαββάτου πλημμύρισαν δύο σπίτια στην Σκάλα, ένα εκ των οποίων αποτελεί μόνιμη κατοικία μιας γυναίκας που ζει μόνη της και πανικοβλήθηκε όταν είδε τα νερά να μπαίνουν κάτω από τις πόρτες. Όπως μας είπε ο κ. Ρούσσης, «η γυναίκα είχε ανέβει στο τραπέζι της κουζίνας από τον φόβο της και οι γείτονες έτρεξαν να την βοηθήσουν και να την βγάλουν έξω. Το νερό είχε φθάσει μέσα στο σπίτι το μισό μέτρο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε οικιακές συσκευές και έπιπλα».

Κατεστραμμένοι οι δρόμοι

Οι μεγαλύτερες «πληγές» όμως έχουν ανοίξει στους αγροτικούς δρόμους που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πολλοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι για τους αγρότες, που είτε προσπαθούν με τζιπ να φτάσουν στα κτήματά τους, είτε με τα πόδια. Πριν από τις βροχές της τελευταίας εβδομάδας, ο Δήμος προσπαθούσε με τα μηχανήματα να αποκαταστήσει τις ζημιές, αλλά όλες οι παρεμβάσεις “πήγαν στράφι” εξαιτίας των νέων πλημμυρών. «Πάνω που είχαμε ξεκινήσει την αποκατάσταση στο αγροτικό οδικό δίκτυο των Χιδήρων και της Ερεσού, ήρθαν οι νέες βροχές να τα ισοπεδώσουν όλα. Μετά από 4 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης των αγροτικών δρόμων και με την ένταση των φετινών καιρικών φαινομένων, η κατάσταση είναι απελπιστική. Ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί ο καιρός σύντομα για να ξεκινήσουμε και πάλι τις εργασίες», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Χωρίς νερό

Η ένταση της βροχής ξεσκέπασε και τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο χωριό της Ερεσού, σπάζοντας τον σωλήνα στα δυο. Η επέμβαση της ΔΕΥΑΛ ήταν άμεση για την αποκατάσταση της ζημιάς, αλλά μέχρι και χθες δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, με συνέπεια το μισό χωριό να μην έχει νερό. Από τις βροχές προκλήθηκαν ζημιές και στο δίκτυο ύδρευσης των Παρακοίλων, όπου επίσης επενέβη ο Δήμος.


Γράφει η Ντίνα Βερβερη για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ