Σε "τεντωμένο σχοινί"το ΚΥΤ της Μοριας- Τραυματισμοί αστυνομικών από τα επεισόδια- Επιχείρηση σκούπα σήμερα από την αστυνομία

Για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο στρατόπεδο της Μοριας διαμαρτυρήθηκαν για ακόμα μια φορά χθες πρόσφυγες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. 

Η αντίδραση γρήγορα εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο και ρήψη φωτοβολίδων κρότου λάμψης από την αστυνομία. Οι πρόσφυγες άναψαν φωτιές μέσα σε κάδους απορριμμάτων ενώ λίγο πριν τις 9:00 η ένταση είχε εκτονωθεί με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Χθες δεν έγιναν συλλήψεις ενώ σύμφωνα με την αστυνομία καταγράφηκαν μικροτραυματισμοί 8 αστυνομικών. Ωστόσο από γιατρούς οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο γίνεται γνωστό ότι τραυματίστηκαν και πολλοί πρόσφυγες, μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ πολλά παιδιά απομακρύνθηκαν με προβλήματα από τα δακρυγόνα.



Σήμερα σε επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας μέσα στο hot spot, που βρίσκεται σε εξέλιξη,  ελέγχονται οι σκηνές και τα χαρτιά των προσφύγων, ενώ έχουν γίνει και συλλήψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία προχωρά σε αυτού του είδους την επιχείρηση.

Από προχθές υπάρχει ένταση στο κέντρο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας νεαρού Σύρου πρόσφυγα, ενώ στην απόγνωσή τους άλλοι δύο νεαροί πρόσφυγες ανέβηκαν χθες σε κολώνα της ΔΕΗ και μετά από διαπραγματεύσεις εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους.

Διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να αποτυπώνουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης ενώ ιατρικές εκθέσεις καταμαρτυρούν τα σοβαρά ψυχολογικά περιστατικά που αναπτύσσονται από τον πολύμηνο εγκλωβισμό και τη διαβίωση σε αυτές τις συνθήκες , απόρροια της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας   που έχει μετατρέψει τα νησιά σε φυλακές και έχει εγκαταλείψει τις τοπικές κοινωνίες

Την ένταση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, την αύξηση των κρουσμάτων βίας, όπως και των κακοποιήσεων, όσο χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες στη Χίο.

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ