7.172 οι μετανάστες στην Λέσβο- 178 αναχώρησαν για τον Πειραιά- 625 καινούριες αφίξεις μεταναστών στην Λέσβο από αρχές Μαρτίου

Συνολικά 625 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου, από την 1η έως και σήμερα 15 Μαρτίου.

Από αυτούς 395 πέρασαν στη Λέσβο και 232 στη Σάμο. Οι ροές προς τη Χίο ήταν μηδενικές (μόλις 47 άτομα πέρασαν στη Χίο το Φεβρουάριο) επιβεβαιώνοντας ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή έχει ρίξει όλο της το βάρος στην περιοχή της Σμύρνης αποτρέποντας το πέρασμα στη Χίο Τούρκων αντικαθεστωτικών φυγάδων.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής ακτοφυλακής, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 17 επιχειρήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τις συντριπτικά περισσότερες φορές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και της Χίου. Στη διάρκεια τους απετράπη το πέρασμα στην Ελλάδα 682 ατόμων.Αναχωρήσεις:

Συνολικά 178 πρόσφυγες αναχώρησαν προχθές Τρίτη από Μυτιλήνη για Πειραιά με το πλοίο της γραμμής προκειμένου να φιλοξενηθούν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας όπου και θα εξετασθεί και η τύχη του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει. Στο σύνολο τους οι μεταφερθέντες ανήκαν στην κατηγορία των λεγόμενων ευπαθών ομάδων, ήταν δηλαδή πολυμελείς οικογένειες, μόνες γυναίκες και άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Με τη μεταφορά των παραπάνω στον καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας διαμένουν σήμερα 5.125 άτομα (σε όλο το νησί 7172). Στη Χίο φιλοξενούνται 1457 πρόσφυγες και μετανάστες. Και τέλος στη Σάμο 2.650.

Πηγή Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ