Ανασκόπηση 2017: Το γεγονός που συγκλόνισε την Λέσβο το 2017: «O σεισμός των 6,1R και η καταστροφή της Βρισας» (pics,vids)

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2017

Από σήμερα έως και 30/12/17 το LesvosPost.com ξεκινά μια σειρά από ανασκοπήσεις της χρονιάς «2017» που φεύγει για ότι έγινε το 2017 στο LesvosPost.com, στην Ελλάδα, στην Λέσβο, τον κόσμο και το Βόρειο Αιγαίο.

Το 2017 στην Λέσβο ζήσαμε πάρα πολλά..

Θάνατοι, τροχαία, πλημμύρες, καταστροφές, χιόνια ακόμα και μέσα στην Μυτιλήνη, την νόσο της Ευλογίας του προβάτου, την έξαρση του μεταναστευτικού ξανά μετά από το 2015 κ.α

Επιμέλεια Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης LesvosPost.comκαι επικεφαλής της LesvosPost Media)

Το γεγονός που συγκλόνισε την Λέσβο το 2017

Αυτό όμως που μας συγκλόνισε και έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο ήταν ο σεισμός των 6,1R την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 15:28..

Μία νεκρή, περισσότεροι από δέκα τραυματίες, τεράστιες καταστροφές σε κτίρια, αλλά και στο οδικό δίκτυο, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 12/06, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια του Πλωμαρίου.

Αυτό όμως που συγκλονίζει περισσότερο είναι ο αφανισμός ενός ιστορικού χωριού αυτό της Βρισας…


 Από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου σχεδόν ισοπεδώθηκε το μισό χωριό Βρίσα στα νότια του νησιού, ενώ από τα ερείπια ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα 45 ετών. Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί και νωρίτερα είχαν καταφέρει να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Το χωριό Βρισά εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12/06. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Οι κάτοικοι του χωριού που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε μια επιχείρηση που συντονίζουν από το Πλωμάρι ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από το χωριό Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Ζημιές είχαμε επίσης σε Πλωμάρι, Σκάλα Πολιχνίτου και ιστορικό κέντρο Μυτιλήνης



Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρώντο οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.


Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης που παραμένει κλειστό έως και σήμερα.

Στη Μυτιλήνη μετέβη με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Στο σημείο της καταστροφής και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Δείτε τα πρώτα θέματα μας για τον σεισμό την 12/06:



Στα Βατερά, 2 χιλιόμετρα από τη Βρίσα, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν τις καλοκαιρινές τους κατοικίες, τα προβλήματα όμως θα φανούν μόλις μπει ο χειμώνας γιατί τα σπίτια αυτά δεν είναι φτιαγμένα για να αντέξουν τις θερμοκρασίες του χειμώνα. Όσοι δεν είχαν εναλλακτική μεταφέρθηκαν στα ξενοδοχεία της περιοχής. Κάποιοι μεταφέρθηκαν στο γηροκομείο.

Για σχεδόν έναν μήνα το χωριό φυλασσόταν από τον στρατό για λόγους ασφαλείας. Οι κάτοικοι έμπαιναν στο χωριό συγκεκριμένες ώρες, με την ταυτότητά τους για να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί από τις περιουσίες τους.

Την Βρισα τις επόμενες ημέρες μετά τον σεισμό την επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου, πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ΜΜΕ του εξωτερικού κ.α

Κάπου εκεί όμως το θέμα ξεχάστηκε και οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν να παλεύουν μέσα στα ερείπια με σκοπό να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.. με τα ψίχουλα που παίρνουν ως επίδομα από την κυβέρνηση….


Η Βρίσα

Η Βρίσα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με ΦΕΚ του 2002.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως η Βρίσα ως παραδοσιακός οικισμός θα πρέπει να ξαναχτιστεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η χρήση πέτρας.

Ο φόβος των πειρατών, ο φόβος των οθωμανών κατακτητών, δύο καταστροφικοί σεισμοί και ένας παγετός συνθέτουν την ιστορία του πολύπαθου αυτού χωριού. 

Το χωριό έχει μετεγκατασταθεί αρκετές φορές. Την δεύετρη φορά μάλιστα οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα υπό τον φόβο των πειρατών που λεηλατούσαν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. 


Σπουδαίοι φιλόλογοι και αρχαιολόγοι σχετίζουν τη Βρίσα με την πατρίδα της πανέμορφης Βρισηίδας, κόρης του Βρισέα, βασιλιά της ομηρικής Βρίσας. Η ύπαρξη της Βρίσας ανιχνεύεται μέσα στα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Κάποιοι γράφουν «Βρίσα» με «ι» από την Βρισηίδα και άλλοι με «υ», Βρύσα, δηλαδή, πολύ νερό.

Ο πρώτος οικισμός της Βρίσας στον Άγιο Φωκά (Άκρα Βρίσα) επιβίωσε ως την ελληνιστική εποχή και τους πρώτους Ρωμαϊκούς χρόνους, για να μεταφερθεί έπειτα, στην κοντινή προς τον Άγιο Φωκά θέση, της Αγια-Κατερίνας.

Ο δεύτερος οικισμός της αρχαίας Βρίσας εγκαταλείφθηκε κατά τον 7ον ή 8ον αιώνα, όταν ανυπεράσπιστοι οι κάτοικοι της Βρύσας στο έλεος πειρατικών επιδρομών αναζήτησαν ασφαλέστερο καταφύγιο στα ενδότερα εδάφη της «Βρισαίας χώρας».

Ο μεσαιωνικός, τρίτος οικισμός της Βρίσας ενισχύθηκε πληθυσμιακά μετά το 1462, όταν ο φόβος -που προερχόταν από τους Οθωμανούς κατακτητές- ανάγκασε τους κατοίκους των άλλων μικρότερων οικισμών να αναζητήσουν κάποια μεγαλύτερη ασφάλεια στη συνοίκησή τους με τους Βρισαίους.


Το 1855 επισκέφτηκε τη Βρίσα ο Γάλλος περιηγητής Boutan. Είχε προηγηθεί ο φονικός σεισμός του 1845 και ο επίσης καταστροφικός παγετός του 1850, ο «Κάης» όπως έμεινε στη μνήμη των κατοίκων. Στην περιγραφή που κάνει ο Γάλλος περιηγητής, μάς δίνει μια εικόνα φτώχειας και αθλιότητας.


Το 1845 το χωριό είχε πέσει και πάλι από έναν δυνατό σεισμό. «Και τότε, κατά διαβολική σύμπτωση, θύμα ήταν μία γυναίκα. Η θρύλος λέει ότι και τότε, η άτυχη γυναίκα είχε καταγωγή από την Λήμνο. Δεν έχει γραφτεί κάπου αλλά έτσι λένε οι μεγαλύτεροι», διηγείται ο κύριος Στασινός.
Η εικόνα της Βρίσας αλλάζει από τα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, κατά την περίοδο της οικονομικής ακμής.

Πολλά από τα πλινθόκτιστα και «λασπόχτιστα» σπίτια αντικαθίστανται από «μπινιάδες», χτισμένα με ασβεστοκονίαμα και πελεκητές πέτρες. Από τότε σώζονταν  τα καλαίσθητα «αρχοντόσπιτα» της Βρίσας με τα σκαλιστά υπέρθυρα, τα γείσα και τις παραστάδες που χτίστηκαν από μερακλήδες ντόπιους «Μιμάρηδες»... μέχρι την ημέρα της 12ης Ιουνίου. 

Μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό με τα στοιχεία:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ Νικηταρά 8 – 10, 106 78, Αθήνα
ΑΦΜ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : 090296663
ΔΟΥ : Α΄ΑΘΗΝΩΝ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 167/ 296155-55
ΙΒΑΝ: GR86 0110 1670 0000 1672 9615 555
ΚΩΔΙΚΟΣ SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ – BIC: ETHNGRAA
ΕΝΔΕΙΞΗ: ΒΡΙΣΑ

Ελπίζουμε το 2018 να είναι χρονιά ορόσημο για την Βρισα και το 2019 να μιλάμε για ένα νέο σύγχρονο χωριό χωρίς φυσικά να χάσει τον παλιό παραδοσιακό του χαρακτήρα…..



Είναι ένα και μοναδικό!!!!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…