Επαφές στην Λέσβο για τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη

Τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια της Λέσβου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων.


Τραγικές εικόνες ανθρώπων αβοήθητων παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται. Οι γιατροί παλεύουν χωρίς φάρμακα, χωρίς υγειονομικά υλικά, χωρίς υποδομές.

«Το νησί δεν αντέχει, είναι επιτακτική η ανάγκη αποσυμφόρησης. Φιλοξενεί 7.000 άτομα ενώ έχει υποδομές για 3.500. Πρέπει οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται σε εβδομάδες, όχι σε μήνες ή σε χρόνια, και όσοι παίρνουν άσυλο να μπαίνουν σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης, η οποία θα είναι λειτουργική», τόνισε ο κ. Θεοχάρης. Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη ακόμα και αν θέλει να κλείσει τα σύνορά της πρέπει να αποδεχτεί την ευρωπαϊκότητα του προβλήματος και να στηρίξει με πόρους, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό».


Νωρίτερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική και για τους κατοίκους. «Η κρίση του μεταναστευτικού παίρνει δομικά χαρακτηριστικά και έχει επιπτώσεις. Η αποεπένδυση είναι φανερή. Οι αναπτυξιακοί νόμοι και οι δράσεις που ανοίγει η Περιφέρεια για επενδύσεις βρίσκουν όλο και μικρότερη ανταπόκριση. Το μεταναστευτικό είναι θέμα στο οποίο απαιτείται πολιτική συναίνεση. Πρέπει να λυθεί χωρίς αρνητική δημοσιότητα».

Ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συζήτησαν -μεταξύ άλλων- και για το θέμα του ΦΠΑ των νησιών. Ο ανεξάρτητος βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική διαίρει και βασίλευε. «Εξαιρεί τα μικρά νησιά και σπάει την τουριστική περίοδο στη μέση. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει επειδή αντιμετωπίζει τα θέματα επικοινωνιακά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε με τον Κοινοτάρχη της σεισμόπληκτης Βρίσας κ. Ευστράτιο Παράκοιλα, τον οποίο ενημέρωσε για την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και για τις ενέργειές του σε σχέση με την αποκατάσταση των πληγέντων. «Είναι απαράδεκτο για λόγους γραφειοκρατικών κωλυμάτων και προβλημάτων του TAXIS, να ζητούν την καταβολή του ΕΝΦΙΑ από ανθρώπους τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.