Χ. Αθανασίου: «Σε ομηρία οι υποψήφιοι της Λέσβου»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με θέμα την καθυστέρηση της εφαρμογής του άρθρου 36 του Ν. 4494/2017,  με το οποίο τροποποιείται η ευνοϊκή διάταξη περί πρόβλεψης ειδικού ποσοστού (επιπλέον του αριθμού εισακτέων) για την εισαγωγή των υποψηφίων της Λέσβου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προσθέτοντας τις  στρατιωτικές σχολές, τις σχολές των σωμάτων ασφαλείας και τις σχολές ΑΕΝ Πλοιάρχων – Μηχανικών.

«Η δημοσίευση της ανωτέρω τροπολογίας, χαροποίησε τους υποψηφίους των νησιών μας οι οποίοι είχαν ως όνειρο ζωής να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας ή να στελεχώσουν το Εμπορικό Ναυτικό της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η μη συμπερίληψή τους, εξ’ αρχής, στην ευνοϊκή διάταξη του Ν.  4485/2017, ο οποίος ήρθε ως αντιστάθμισμα για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου στη μη ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς και η καθυστέρηση της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας, οδήγησε τους νέους αυτούς σε ψυχολογική ομηρία», αναφέρει ο βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής του.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς: τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου
Με αφορμή το υπ. αριθμ. 39/14-12-2017 έγγραφο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, σας μεταφέρουμε την αγωνία των υποψηφίων των νησιών μας, καθώς και των γονέων τους, για την περαιτέρω καθυστέρηση της εφαρμογής του ν. 4494/2017, όπως δημοσιεύθηκε στις 2-11-2017.

Η ψηφισθείσα στη Βουλή τροπολογία, όπως δημοσιεύθηκε στις 2-11-2017 στο άρθρο 36 του ν. 4494/2017, διευρύνει την ευνοϊκή διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 74 του ν. 4485/2017 ως εξής: «4. Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, για τους μαθητές και αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση - δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σχολικού έτους 2016-2017, προβλέπεται ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους, κατά το ανωτέρω ακαδημαϊκό έτος, σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι. και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των στρατιωτικών σχολών, των σχολών των σωμάτων ασφαλείας και των σχολών ΑΕΝ Πλοιάρχων - Μηχανικών…»

Η δημοσίευση της ανωτέρω τροπολογίας, χαροποίησε τους υποψηφίους των νησιών μας οι οποίοι είχαν ως όνειρο ζωής να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας ή να στελεχώσουν το Εμπορικό Ναυτικό της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η μη συμπερίληψή τους, εξ’ αρχής, στην ευνοϊκή διάταξη του Ν.  4485/2017, ο οποίος ήρθε ως αντιστάθμισμα για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου στη μη ομαλή διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς και η καθυστέρηση της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας, οδήγησε τους νέους αυτούς σε ψυχολογική ομηρία. 

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των υποψηφίων αυτών έχουν ήδη γραφτεί στις Σχολές εισαγωγής τους και έχουν ήδη εγκατασταθεί στις πόλεις όπου εδρεύει η εκάστοτε Σχολή.

Υπάρχει όμως και ένα μεγάλο μέρος υποψηφίων, οι οποίοι ελπίζοντας σε αυτή την ευνοϊκή διάταξη και με σκοπό να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ναι μεν εγγράφηκαν στις σχολές, αλλά δεν παρακολουθούν τα μαθήματα με τον κίνδυνο, βέβαια, να χαθεί ένα ολόκληρο εξάμηνο φοίτησης.

Επειδή οδηγούμαστε στο τέλος του πρώτου ακαδημαϊκού εξαμήνου, και
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ,


Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην έκδοση σχετικής υ.α. με την οποία θα καθορίζετε:
α) το ειδικό ποσοστό,
β) την κατηγοριοποίηση των ανωτέρω υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και τον τρόπος επιλογής τους;

Ο ερωτών
Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Νομού Λέσβου