Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι Μανταμάδου-Αγίας Παρασκευής- Δεν μπορούν να σφάξουν για άλλες 42 ημέρες- Χωρίς απολυμαντικό παραμένουν οι τάφροι

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι Μανταμάδου-Αγίας Παρασκευής

Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής αφού ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να σφάξουν για άλλες 42 ημέρες από το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη ΓΓ Αιγαίου μετά το πέρας του συλλαλητηρίου που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.



Αυτό σημαίνει οικονομική καταστροφή για το 97% των κτηνοτρόφων του Μανταμάδου και το 85%της Αγίας Παρασκευής που έχουν τα κοπάδια τους σε ακτίνα μικρότερη των 3.000 μέτρων από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν κοπάδια με ευλογιά.

«Σήμερα συνεδριάζουν οι κτηνοτρόφοι στο Μανταμάδο για να αποφασίσουν τις περεταίρω ενέργειές τους» τόνισε στο σταθμό μας ο  πρόεδρος του συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτης Σταμάτης. «Να σφάξουν δε μπορούν , να πουλήσουν γάλα δε μπορούν, οι έμποροι ζωοτροφών δε δίνουν πια τροφές με πίστωση, τί πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο;».

Όπως ενημέρωσε η διευθύντρια της κτηνιατρικής υπηρεσίας κ. Πετρίδου ενώ υπήρχε το αίτημα να ανοίξει το σφαγείο του Μανταμάδου , εν τούτοις υπάρχουν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του που πρέπει να διορθωθούν, όπως η λειτουργία του βιολογικού. Όμως ακόμα και αν ανοίξει το σφαγείο οι κτηνοτρόφοι της συγκεκριμένης περιοχής δεν μπορούν να σφάξουν αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία  πρέπει να περάσουν 42 ημέρες από την τελευταία σφαγή άρρωστου κοπαδιού.
«Εφαρμόζουμε τη νομοθεσία, και παράλληλα βλέπουμε και τις ανάγκες των κτηνοτρόφων» είπε μιλώντας στο  σταθμό μας η κυρία Πετρίδου. Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα που μπορούν τώρα να ληφθούν για να βγάλουν από το αδιέξοδο τους αγρότες αυτούς η κυρία Πέτρίδου είπε ότι «Θα έρθουμε σε επαφή με το Υπουργείο για να εξετάσουμε τί εναλλακτική υπάρχει όμως όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και αν δεν προσέξουμε όλοι , η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη».

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης



Σε νεώτερη επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης με τον ΓΓ Αιγαίου για την επίσκεψη αγροτών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κύριος Καραγιάννης ζήτησε να μεταβεί ο υπουργός στη Λέσβο για να δει από κοντά την κατάσταση που έχει περιέλθει η κτηνοτροφία στο νησί και να δοθούν συγκεκριμένες Λύσεις. Ο κύριος Γιαννέλλης απάντησε ότι θα δοθεί απάντηση μέχρι τη Δευτέρα στο αίτημα αυτό.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως αναμένεται να επισκεφθεί τη Λέσβο μέσα στο Φλεβάρη για το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου , όμως οι αγρότες ζητούν απάντηση τώρα για τα σοβαρά θέματα που προέκυψαν από τη νόσο της ευλογιάς στο νησί.

Χωρίς απολυμαντικό παραμένουν οι τάφροι

Χωρίς απολυμαντικό υγρό παραμένουν τάφροι που δημιουργήθηκαν από την περιφέρεια , στα χωριά γύρω από την προσβεβλημένη περιοχή «μόνο όταν ήρθε το κλιμάκιο από τις Βρυξέλλες έριξαν φάρμακο, ούτε πριν ούτε μετά» είπε στο σταθμό μας ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γκογκώσης. «Δεν είναι αρμόδια πλέον η κτηνιατρική αλλά εταιρία που έχει συνάψει σύμβαση με την περιφέρεια για το έργο αυτό» απαντά η προϊσταμένη της κτηνιατρικής.

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ