Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα & προσομοίωση καταστροφικών σεισμών για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου για μαθητές

           
Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό την συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα - τσουνάμι. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά των Φυσικών Καταστροφών πραγματοποιούνται παγκοσμίως ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις για παιδιά, νέους και πολίτες από όλο τον κόσμο, από Γεωπάρκα, σχολεία και δίκτυα νέων, εκπαιδευτικούς, εθνικούς φορείς, επιστημονικές οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Περιφέρειες και Κοινότητες, εταιρείες και ιδιωτικούς φορείς.

Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή τη συμμετοχή του στις δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 την έναρξη του βιωματικού εκπαιδευτικού προγράμματος σχολικού έτους 2017-2018 «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προετοιμασία των μαθητών για την περίπτωση ενός σεισμού και η γνωριμία τους με τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Κύρια επιδίωξη του Μουσείου αποτελεί η κατανόηση από τους μαθητές ότι επειδή η περιοχή μας είναι ιδιαιτέρα σεισμογενής (η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο), δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο πιο προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι είμαστε για θέματα αντισεισμικής προστασίας τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός σεισμού.

Βιωματική προσομοίωση σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Καινοτομία του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί η βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα και η εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ο χώρος πάνω στην σεισμική τράπεζα είναι ειδικά διαμορφωμένος και επιλέχθηκε να αναπαριστά ένα πραγματικό χώρο της καθημερινής ζωής των μαθητών, μια σχολική τάξη. Σ’ αυτό το χώρο ο σεισμός γίνεται μια βιωματική εμπειρία.

Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που θα βιώσουν οι μαθητές του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Έκθεση αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου φιλοξενεί παράλληλα στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι ειδική περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και του σεισμικού κινδύνου.

Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τους μαθητές σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Παράλληλα, στόχος της είναι να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού και να βοηθήσει τα παιδιά ώστε να ανταπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού.

Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες αφίσες και στατικές απεικονίσεις που αφορούν στη σεισμική επικινδυνότητα και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συναισθημάτων. Παράλληλα παρουσιάζονται ενημερωτικά θέματα για τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές, τον τρόπο που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους σεισμούς παλαιότεροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά κύματα.

Παράλληλα, μέσα από την έκθεση παρουσιάζονται πληροφορίες για τη σεισμικότητα της Μεσογείου, την εθνική πολιτική για τη μείωση του σεισμικού κινδύνου στην Ελλάδα, την παρακολούθηση του σεισμικού κινδύνου, το τσουνάμι αλλά και γνωστούς σεισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε θέματα πρόληψης και προετοιμασίας για την περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής και κυρίως ενός σεισμού ενώ επίσης παρουσιάζονται θέματα για την προετοιμασία της οικογένειας, την προετοιμασία της σχολικής τάξης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους τρόπους στήριξή τους.


Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.