OYZO

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

Οριακή η κατάσταση στα νησιά- 9000 μετανάστες μένουν σε δομές των 4000 ατόμων- Επιστολή των Αξιωματικών της Έ.Α ΕΛΑΣ Περιφέρειας Β.Αιγαίου

Επιστολή αγανάκτησης απέστειλε προς κάθε αρμόδιο η Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου


ΠΡΟΣ
1)    Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα
2)    Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα

Κύριοι Υπουργοί,

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία περίπου τρία χρόνια με την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, οι ανάγκες και απαιτήσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Συνέπεια αυτών ήταν άπαντες οι εμπλεκόμενοι, άμεσα και έμμεσα, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λέσβου, Χίου και Σάμου, να επιφορτισθούν με νέα καθήκοντα και επιπλέον φόρτο εργασίας, φτάνοντας πολλές φορές στο σημείο να κινδυνεύει η υγεία τους και η σωματική τους ακεραιότητα.

Ειδικότερα οι Αξιωματικοί, τόσο οι διοικούντες υπηρεσιών που εμπλέκονται άμεσα με το πρόβλημα, όσο και οι λοιποί που συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση αυτού, αντιμετωπίζουν καθημερινά έντονη σωματική και ψυχολογική πίεση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους και στις εντολές της διοίκησης, έχοντας την απόλυτη ευθύνη για όλα και για όλους.

To μεταναστευτικό ήταν, είναι και θα είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, το οποίο για να αντιμετωπισθεί στο «μέτρο του δυνατού» απαιτεί την προσφορά όλων. Οι δύσκολες καταστάσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου απαιτούν ψύχραιμη και ορθολογική αντιμετώπιση και να εξετάζονται κάθε φορά οι λύσεις μέσω της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ο τρόπος για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο μετά τον Μάρτιο του 2016 επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω της μακροχρόνιας παραμονής των αλλοδαπών στα νησιά. Αυτή τη στιγμή σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σε χώρους που έχουν δημιουργηθεί στα hot spot για τη φιλοξενία συνολικά 4.000 αλλοδαπών, διαμένουν υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες άνω των 9.000. Οι τοπικές κοινωνίες εδώ και καιρό έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο ότι «δεν πάει άλλο» Η μόνη λύση θα δοθεί όταν το καταλάβετε κι εσείς.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, κατόπιν αιτήματος του Δημάρχου Χίου, συστάθηκε Επιτροπή από το Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το αν βάσει της από 18 Μαρτίου 2016 συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας επιτρέπεται ή απαγορεύεται η μεταφορά των προσφύγων- μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα νομικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα της επιτροπής αυτής, τα οποία έγιναν ευρέως γνωστά με την προβολή τους από πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι «η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. Η υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών αποτελεί προϊόν ερμηνείας. Η ερμηνεία αυτή όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ωστόσο είναι αντίθετη τόσο με τοΕλληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συνεπώς, οι πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους».

Κύριοι Υπουργοί, είναι προφανές ότι ο εγκλωβισμός των αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα μας στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί μια καθαρά πολιτική απόφαση και δεν είναι προϊόν καμίας «συμφωνίας». Γιατί, αλήθεια, για ποια συμφωνία μιλάμε όταν έχουν ήδη αναιρεθεί σχεδόν όλοι οι όροι της; Ειδικά  η αναφορά ότι «θα πρόκειται για προσωρινό και έκτακτο μέτρο που είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει ο ανθρώπινος πόνος και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη», έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την πραγματικότητα, καθώς η αυθαίρετη ερμηνεία που της δόθηκε και ο εγκλωβισμός των αλλοδαπών στα νησιά έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. 

Οι Αξιωματικοί της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των 200.000 κατοίκων των θαλάσσιων συνόρων του Βορείου Αιγαίου και ζητούμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους πρόσφυγες και μετανάστες που σωρεύονται σε αυτά. Και αν δε θέλετε να ακούσετε εμάς, που ζούμε καθημερινά με αυτήν την κατάσταση, ακούστε την Ιστορία που διδάσκει ότι όταν αφήνονται οι ακριτικές περιοχές απροστάτευτες, στη φθορά που προκαλεί η αλλοίωση των πληθυσμιακών αναλογιών και η μακροχρόνια αναταραχή και αβεβαιότητα, μόνη χαμένη είναι η πατρίδα μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΥΚΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου
Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου κ. Ευστράτιο Κυτέλη
Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτιο Κάρμαντζη
Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νικόλαο Κατρακάζο
Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπυρίδωνα Γαληνό
Δήμαρχο Χίου κ. Εμμανουήλ Βουρνού
Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχαήλ Αγγελόπουλο
Βουλευτή Λέσβου κ Γεώργιο Πάλλη
Βουλευτή Λέσβου κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
Βουλευτή Λέσβου κ. Σταύρο Τάσσο
Βουλευτή Χίου κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη
Βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη
Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτριο Σεβαστάκη
Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αστυνομίας Βορείου Αιγαίου
Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου
Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου
Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com