«Σαφάρι» ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου- Αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες της Λέσβου

«Σαφάρι» ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας


Ρεπορτάζ για το LesvosPost.com- Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης LesvosPost.com)

Δουλειά με το “καλημέρα σας” έπιασαν στις τουριστικές περιοχές μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, μεικτά κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα από στελέχη της Αστυνομίας, του ΙΚΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας διενεργώντας σαφάρι ελέγχων σε μία προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της “μαύρης” και αδήλωτης εργασίας.

Εδώ και 5 μέρες, διενεργούνται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου άμεσοι και εντατικοί έλεγχοι όπου και έχουν εως τώρα επιβληθεί διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά πρόστιμα.

Δεν λείπουν, όμως, και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του νησιού που χαρακτηρίζουν “εξοντωτικά τα μέτρα και τους ελέγχους που υφίστανται χωρίς παράλληλα να υπάρχουν παροχές και ελαφρύνσεις για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού που περιμένουν να δουλέψουν λίγες ημέρες το καλοκαίρι”.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ακόμα περισσότεροι έλεγχοι αφού στόχος είναι η συμμόρφωση των επιχειρηματιών αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων. Ήδη πάντως σε αρκετές τουριστικές περιοχές της Λέσβου οι έλεγχοι είναι συνεχείς, με μερικούς καταστηματάρχες να τονίζουν ότι ήδη τρία ή παραπάνω κλιμάκια ήρθαν σε διάστημα ενός μήνα για να τσεκάρουν την νομιμότητα της επιχείρησης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ακόμα περισσότεροι έλεγχοι αφού στόχος είναι η συμμόρφωση των επιχειρηματίων αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων. Ήδη πάντως σε αρκετές τουριστικές περιοχές της Λέσβου οι έλεγχοι είναι συνεχείς, με μερικούς καταστηματάρχες να τονίζουν ότι ήδη τρία ή παραπάνω κλιμάκια ήρθαν σε διάστημα ενός μήνα για να τσεκάρουν την νομιμότητα της επιχείρησης.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, ενώ σημειώνουν ότι τηρούν κατά γράμμα τον νόμο ωστόσο συνέχεια περνάνε κλιμάκια και τους τσεκάρουν τα πάντα. Άλλοι τονίζουν ότι τα κλιμάκια πηγαίνουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και όχι σε όλες, ενώ κάποιοι θεωρούν δυσβάσταχτα τα όσα ζητά το κράτος για να μπορέσουν να είναι νόμιμοι. Μάλιστα αρκετοί επισημαίνουν ότι φέτος δεν μπορούν να πληρώσουν τα όσα ζητάει η Εφορία με αποτέλεσμα να προχωρούν σε παράβαση του νόμου για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι πως οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο, χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των καταστημάτων.

Ο δημοσιογράφος Δ/ντης του LesvosPost Στεφάνου Γεώργιος συνομίλησε με επιχειρηματίες σε τουριστικές περιοχές και δήλωσαν τα παρακάτω

Επιχειρηματίας από τον Μολυβο Λέσβου μας δήλωσε:

«Οι μικρές επιχειρήσεις πάνε για κλείσιμο με τα μέτρα που τους εφαρμόζουν. Για τις αποδείξεις επειδή ξέρουμε το κόστος προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς. Να κοιτάξει η πολιτεία να βοηθήσει και τους μικρομεσαίους, όχι μόνο τους μεγάλους και να πάνε να τους ελέγξουν. Αν πουλήσω μια πορτοκαλάδα θα έρθει να μου κάνει έλεγχο. Υπάρχουν και άλλα πράγματα να ελέγξουν. Μας έχουν χώσει μέσα, φτάνει πια»

Επιχειρηματίας από την Ερεσο Λέσβου μας δήλωσε:


«Θεωρώ ότι έχουν φτάσει τον λαό στα όρια του. Να γίνονται οι έλεγχοι, όλα καλά και όλα δεκτά. Να γίνονται όμως ελέγχοι και στους ίδιους. Να συμμορφωθούν και αυτοί που μας έχουν φτάσει στα όρια μας και μετά και εμείς. Εγώ δυσκολεύομαι πάρα πολύ. Είμαι τυπικός στις υποχρεώσεις μου και όταν έχουμε ένα κράτος που δεν έχει υγεία, παιδεία και γενικότερα τίποτα, νιώθω άσχημα σαν Έλληνας»