Την ανάγκη σύνδεσης των μικρών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα τόνισε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στην συνεδρίαση του ΣΑΣ

Την ανάγκη σύνδεσης των μικρών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα τόνισε η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου ως μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.),  μετείχε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, όπου εξετάστηκαν θέματα δρομολογίων τρέχουσας (2016-2017) και επόμενης (2017-2018) δρομολογιακής περιόδου.

Η Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία τακτικών και έγκαιρα προγραμματισμένων δρομολογίων για τα νησιά. Ιδιαιτέρως επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης των μικρών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ως παράδειγμα, εκτός των άλλων, έφερε το νησί των Οινουσσών και την ανάγκη σύνδεσής του με τον Πειραιά όλο τον χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες υποστήριξε τη σύνδεσή του δύο φορές την εβδομάδα.

 Η κα. Καλογήρου χαιρέτησε τη νέα δρομολογιακή γραμμή Λήμνος- Σαμοθράκη- Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι προάγει τη διαπεριφερειακή συνεργασία και αποτελούσε πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, ζήτησε σύνδεση των νησιών με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει συνολικά για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών.


Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη η διαγωνιστική διαδικασία για τις δρομολογιακές γραμμές να μην είναι ετήσια αλλά τουλάχιστον τριετής, ώστε να μπορεί να εντάσσεται στον γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό των νησιών, τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και του εμπορίου. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν το θέμα.