Έρευνα για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: Λέσβος, Λήμνος, Χίος και Σάμος-Τουριστική τραγωδία…

Τραγικές επιπτώσεις είχαν για τον τουρισμό της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου, οι προσφυγικές ροές.

Αναδημοσίευση από το omorfataxidia.gr


Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας V&O για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», οι ακυρώσεις διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία, οι ακυρώσεις συνεδρίων, προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων και πτήσεων από το εξωτερικό και η συρρίκνωση της σεζόν, είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Στη Λέσβο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο καταγράφηκε πτώση 58,75% στις αφίξεις των πτήσεων charters. Στη Χίο σημειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώση στις αφίξεις μέσω πτήσεων charters σε ποσοστό 68,91% και για το 2017, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής καμία πτήση charter. Στη Σάμο οι αφίξεις charters μειώθηκαν κατά 23,14%. και στη Λήμνο κατά 17,6%.

Και ενώ όλο αυτό ήταν εμφανές ότι θα συμβεί, λίγα πράγματα έγιναν για να σωθεί ότι σώζεται, και αυτά δύσκολα τα περιγράφεις ως ουσιαστικά. Τι έπρεπε να γίνει; Διαχείριση της κρίσης με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Με την βοήθεια ειδικών στη διαχείριση κρίσεων, θα μπορούσαν σχεδιάζοντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα ενεργειών και κινήτρων να εκμεταλλευτούν με θετικό τρόπο την τεράστια δημοσιότητα που απέκτησαν αυτά τα νησιά.

Τι τελικά έγινε;

Το Υπουργείο Τουρισμού σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον πρόσφατο απολογισμό του, έκανε τα παρακάτω για τη στήριξη των νησιών του Αιγαίου:

1) Έξι τηλεοπτικές παραγωγές από μεγάλα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα όπως Ρωσικό Ομοσπονδιακό Channel 1 TV, το Τουρκικό World Travel Channel και το Ισραηλινό κρατικό κανάλι Channel 1.

2) Διαδικτυακή Προβολή μέσω Google,Facebook ,Yahoo, Savoteur.

3)Προβολή κατά προτεραιότητα σε επιλεγμένα inflight περιοδικά (Air China, China Eastern Airlines, LOT).

4) Συμμετοχή, άνευ κόστους, στα περίπτερα του ΕΟΤ στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις.

δ) Προβολή μέσω www.visitgreece.gr και social media του ΕΟΤ οπτικοακουστικού υλικού: Π.χ Video για Χίο και Λέσβο, στο You tube (Google) και Yahoo.

Ωστόσο όλα αυτά δεν άλλαξαν τίποτε. Δεν είναι τόσο εύκολο. Τα περισσότερα έγιναν για να γίνουν. Για να ισχυρίζονται οι αρμόδιοι ότι κάτι έκαναν και αυτοί.

Τι έκαναν οι ντόπιοι φορείς; Σπάνια καταφέρνουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Μια από τις σημαντικότερες ενέργειες που έκαναν ήταν να πάνε κατακαλόκαιρο στην πλατεία Συντάγματος και να μοιράζουν ντόπια εδέσματα στους περαστικούς, με την ελπίδα ότι αυτοί θα συγκινηθούν και θα επιλέξουν αυτά τα νησιά για τις διακοπές τους.

Και όμως η δημοσιότητα που δόθηκε για τις προσφυγικές ροές θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για αυτά τα νησιά. Χρειάζονται ωστόσο οι ειδικοί για να την εκμεταλλευτούν σωστά.


Πηγη http://omorfataxidia.gr