Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου για τις Αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Λέσβο

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, την παρακάτω επιστολή με την οποία ζητά την αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων της Λέσβου για τις ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.

UPDATE:

Όπως αναφέρουν πηγές από τον Δήμο Λέσβου οι 13 Τοπικοί ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε κάθε Δημοτική Ενότητα έχουν ήδη ενημερωθεί από το Δήμο το πρωί και κάνουν ήδη καταγραφές.


Σε κάποιες ενότητες τα χαρτιά είναι ήδη έτοιμα. Όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν ζημιές οι καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να ενημερωθούν από τα κατά τόπους ΚΕΠ.


Θέμα: Αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Λέσβο


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων κτηνοτρόφων και αγροτών του νησιού της Λέσβου, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε το νησί.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Λέσβος έζησε μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών. Η ισχυρή χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες ζημιές ελαιόδεντρα αλλά και εσπεριδοειδή σε όλη την έκταση του νησιού. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου υπέστησαν και εκείνοι σημαντικές ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του παγετού και των σφοδρών χιονοπτώσεων που διήρκεσαν συνολικά τέσσερις ημέρες. Ο Δήμος Λέσβου έχει ήδη ενημερώσει τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε να προβούν υπηρεσιακά στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση των αποζημιώσεων.

Η τοπική οικονομία της Λέσβου βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η πρωτοφανής σε έκταση και ένταση κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας προκάλεσε ζημιές, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες τόσο για τους αγρότες όσο και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου.

Θα παρακαλούσα να προβείτε το συντομότερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν οι επαγγελματίες του αγροτικού τομέα άμεσα, τη στιγμή μάλιστα που η Λέσβος δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα για να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία και ευελπιστώ στην ικανοποίηση του αιτήματός μου.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός